Φρίκη στην Μπούσα με τον εντοπισμό 410 αμάχων νεκρών -Διεθνής κατακραυγή για το έγκλημα πολέμου

Οι εικόνες φρίκης και αποτροπιασμού από τη Μπούσα στην Ουκρανία, που κάνουν το γύρο του κόσμου, έχουν προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Ουδείς μπορεί να «χωνέψει» ότι εν έτει 2022 η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί άναυδη, «μουδιασμένη» εικόνες που παραπέμπουν στις πιο «σκοτεινές» ημέρες της ιστορίας.

Εκατοντάδες πτώματα αμάχων -πολλοί με δεμένα χέρια- στη μέση του δρόμου, με σημάδια βασανιστηρίων και πολλά εξ αυτών με πυροβολισμούς στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ένδειξη εκτέλεσης. Ολα αυτά μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, το Κίεβο…

«Βρήκαμε ομαδικούς τάφους. Βρήκαμε ανθρώπους με τα χέρια και τα πόδια δεμένα… Με τρύπες από σφαίρες στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της προεδρίας Σεργκέι Νικιφόροφ, στο BBC.

Μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδαν Τσετσένους μαχητές ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις.
Μπούσα: 410 πτώματα αμάχων ως τώρα

Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί τα πτώματα 410 ανθρώπων στις περιοχές γύρω από το Κίεβο, τις οποίες ανακατέλαβε πρόσφατα η Ουκρανία, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Η οπισθοχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά και άλλες πόλεις στα βόρεια της χώρας, αρχίζει και αποκαλύπτει πιο έντονα τις απώλειες που προκλήθηκαν σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Οι εικόνες με πτώματα στους δρόμους στην πόλη Μπούσα είναι ενδεικτικές.
Για προβοκάτσια κάνει λόγο η Ρωσία

Από τη μεριά της, η Μόσχα διαψεύδει ότι ευθύνεται για τη σφαγή και αναφέρει πως πρόκειται για προβοκάτσια, ωστόσο η διεθνής κοινότητα έσπευσε να εκφράσει την αποτροπιασμό και την κατακραυγή της για όσα έχουν καταγράψει οι φωτογραφικοί και τηλεοπτικοί φακοί.

Τον αριθμό των 410 νεκρών στις περιοχές γύρω από το Κίεβο ανακοίνωσε χθες η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς της χώρας ερευνούν τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία, καθώς ήδη έχουν εξεταστεί 140 σοροί.

Πηγή: iefimerida.gr