«Παγώνουν» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

«Για το μέλλον» μετατίθενται οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία. Μετά τη χθεσινή πρωτοφανή κλιμάκωση των προκλήσεων που εκδηλώθηκε με μπαράζ παραβάσεων και παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο και πλειάδα νησιών η ελληνική πλευρά αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, να παγώσει ουσιαστικά τις συζητήσεις με την γείτονα χώρα.

Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών είχε προχωρήσει σε έντονο διάβημα προς την Άγκυρα μετά το πρώτο μπαράζ παραβιάσεων, ενώ αργότερα, το βράδυ, αποφασίσθηκε να ακυρωθεί η ελληνική πρόσκληση προς την Τουρκία να πάρει μέρος σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση.

Σημειώνεται ότι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο χθες, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με τα τουρκικά μαχητικά να συνεχίζουν τις παραβάσεις και παραβιάσεις ακόμη και μετά το ελληνικό διάβημα προς την Άγκυρα.

Ειδικότερα, χθες, η εικόνα των προκλήσεων αποτυπώθηκε ως εξής:

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       : 9 (9×2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     : 4 (2 UAV, 2 CN-235)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         : 22

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          : 10

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         : 23

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        : 168 (118 από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           : 2

ΠΕΡΙΟΧΗ               : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1.    Οι 41 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις.
2.    Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Λίγο νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές είχαν κάνει γνωστό ότι «παγώνουν» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατέστησε σαφές ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας «δεν θα μένουν αναπάντητες».

Πηγή: skai.gr