Ενθαρρυντικά και αποθαρρυντικά μηνύματα από και για την Ομογένεια!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενθαρρυντικό είναι το μήνυμα που έρχεται από την Γερμανία όπου ιδρύθηκε η “Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων Κρατών Ευρώπης Β. Τσιτσάνη“.

“Εν τη Ενώσει η Ισχύς” και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ομογενειακές οργανώσεις καθώς μόνο μέσα από την συν -ένωση των οργανώσεων, και δη των τριτοβάθμιων, θα πάρει σάρκα και οστά ο Οικουμενικός Ελληνισμός ως μία μορφή ενιαίου εθνικού συνόλου με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα  την υπερούσια λατρεία για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Ωστόσο αυτό ούτε εύκολο είναι πάντα ούτε αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις  οι οποίες, όσο ενθαρρυντικές και όσο χρήσιμες να είναι, δεν παύουν να αποτελούν απλά “σημεία αναφοράς” στην ανακατεμένη σκακιέρα του παγκόσμιου ελληνισμού.

Η ιδέα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ήταν μία κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση “ενώσεων δυνάμεων και δυνατοτήτων” των Αποδήμων Ελλήνων. Κατέστη δυνατή η εφαρμογή της στην πράξη γιατί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προέρχονταν από το εθνικό κέντρο προς την ομογένεια. Αυτή ήταν η μία όψη του νομίσματος. Η θετική.  Η άλλη όψη, η αρνητική, ήταν οι εγγενείς αδυναμίες που ήταν σύμφυτες με το εγχείρημα, και που είχαν σαν αποτέλεσμα την σχετικά σύντομη διάλυσή του! Ο ιστορικός του μέλλοντος που (ενδεχομένως) θα καταπιαστεί με την Ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού -και του ΣΑΕ- θεωρούμε ότι σχετικά εύκολα θα αποφανθεί πως βασική αιτία της τελικής αποτυχίας του “πειράματος” αυτού ήταν το κομματικό συμφέρον και η διχόνοια, καλά ριζωμένες στρεβλές αντιλήψεις στο υποσυνείδητο των Ελλήνων πολιτικών και μη.

Είναι οι ίδιες αντιλήψεις που υπερσκελίζοντας τις αρχικά αγαθές προθέσεις, “κατασκεύασαν” τελικά έναν Νόμο-παρωδία για τη δήθεν διευκόλυνση της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων από το εξωτερικό. Έναν Νόμο που αποκλείει το περίπου 70%  των αποδήμων από την “διευκόλυνση”. Και, ουσιαστικά, το παρέχει μόνον στους μετανάστες του brain drain. Αυτούς που πρόσφατα έχουν ακόμη τα πάρε-δώσε με τις κομματικές νεολαίες, και σ΄αυτούς που σε τελική ανάλυση δεν χρειάζονται ουσιαστικά τη “διευκόλυνση”, αφού οι περισσότεροι βρίσκονται στην Ευρώπη και εύκολα φθάνουν στην Ελλάδα με τρένα και λεωφορεία. Σύντομα και φθηνά! Και ψηφίζουν ως ισότιμοι Έλληνες ψηφοφόροι.  Και όχι ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας…

Είναι οι ίδιες αντιλήψεις  που όλες οι προσπάθειες της τελευταίας δωδεκαετίας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, για την ανασύσταση του ΣΑΕ έχουν οδηγηθεί στα χρονοντούλαπα και στην αποτυχία.

Είναι οι ίδιες αντιλήψεις που προκάλεσαν σεισμικές αναταράξεις σε Οργανώσεις Ομογενειακές.

Είναι οι ίδιες αντιλήψεις για τις οποίες η Ελλάδα δεν διαθέτει σήμερα ισχυρό πολιτικό λόμπι στην Αμερική και σε άλλες μεγάλες χώρες υποδοχής.

Είναι οι ίδιες αντιλήψεις για τις οποίες εξοστρακίστηκε ομογενής υφυπουργός, με το πρόσχημα ότι είχε υποπέσει σε αμάρτημα παρόμοιας φύσης με εκείνα εκατοντάδων Ελλήνων δημοσίων λειτουργών τους οποίους ουδείς ενοχλεί ή ελέγχει…

Είναι εν τέλει οι ίδιες αντιλήψεις για τις οποίες οργανώσεις όπως η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων (ΠαΔΕΕ), παρά την όποια διεισδυτικότητά της στην Ομογένεια,  ουσιαστικά στην πατρίδα ελάχιστα προσφέρουν σε πολιτικό, οικονομικό ή επιστημονικό επίπεδο.

Η δε ΑΗΕΡΑ, (American Hellenic Educational and Progressive Association) με την εξάπλωση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, μόνο κατά το Φιλανθρωπικό της κομμάτι έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο ενώ το κυρίως πρόγραμμα το Εκπαιδευτικό (Educational) έχει προ πολλού ατονήσει δραματικά. Κι όμως, θα μπορούσε “να είναι η λύση” στην ελληνομάθεια των νεαρών ομογενών μας…

Στο κλίμα αυτό και οι επισκέψεις ανωνύμων ή και επωνύμων “ηγετών αμερικανικών οργανώσεων” προσφέρονται πλέον μόνον για ωραίες φωτογραφίες, θερμές χειραψίες (και αυτές προ Κορωνοϊού!) ενώ, κατά τα λοιπά:  “Ήλθον, είδον και απήλθον”! Παρά και την συνδρομή των εβραϊκών οργανώσεων!!

Ας μείνουμε, όμως,  έως την επαύριον, με το αισιόδοξο μήνυμα της συνένωσης δυνάμεων, γιατί θα χρειασθεί να συνεχίσουμε!