Μπήκαν τα θεμέλια για την αναζωογόνηση της νεοελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία

Την Κυριακή 1η Μαΐου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών Βικτώριας (ΣΕΝΕΒ) πραγματοποίησε εκδήλωση για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για τα Νέα Ελληνικά που είχε διαμορφώσει με την Ομάδα Εργασίας «Φάρος».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το 2017 ο ΣΕΝΕΒ ανέθεσε στον πολύ αξιόλογο καθηγητή, Joseph Lo Bianco, να πραγματοποιήσει μία έρευνα για τη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών στη Βικτώρια. Το 2020, μαζί με τον καθηγητή Lo Bianco, ο ΣΕΝΕΒ παρουσίασε αυτή την έρευνα και το επακόλουθο σχέδιο δράσης.

Πέρυσι και ενώ αναμενόταν η κυκλοφορία του βιβλίου του καθηγητή με τον τίτλο «Φάρος: Η ζωτικότητα και η παρουσία της νεοελληνικής γλώσσας στη σύγχρονη Αυστραλία», δημιουργήθηκε η ομώνυμη Ομάδα Εργασίας «Φάρος», με επικεφαλής τον ΣΕΝΕΒ και υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Lo Bianco. Στην Ομάδα Εργασίας «Φάρος» συμμετέχουν, επίσης, εκπρόσωποι του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης Βικτώριας, της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Northcote, της Ένωσης Κοινοτικών Γλωσσών Βικτώριας, της Ένωσης Σχολείων Ελληνικής Γλώσσας Βικτώριας, καθώς και παρατηρητές από άλλους σχετικούς Οργανισμούς.

Από την ίδρυσή της, η Ομάδα Εργασίας «Φάρος» συνεδριάζει τακτικά για να διαμορφώσει ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τη Νεοελληνική Γλώσσα. Μετά από πολλές ώρες εργασίας και αλλεπάλληλες συναντήσεις, οριστικοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους ένα προσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Αφού συγκέντρωσε τις σχετικές παρατηρήσεις και τα σχόλια της διαβούλευσης, ο καθηγητής Lo Bianco, προχώρησε στην αναθεώρηση και ανάλογη προσαρμογή του προσχεδίου καταλήγοντας στο τελικό Στρατηγικό Σχέδιο Νεοελληνικής Γλώσσας το οποίο παρουσίασε την Κυριακή.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για τα Νέα Ελληνικά πραγματοποιήθηκε στο Alphington Grammar School όπου περισσότερα από 80 άτομα από όλους τους χώρους, συναντήθηκαν και ενώθηκαν για το καλό της ελληνικής γλώσσας. Από καθηγητές και επιχειρηματίες, μέχρι βουλευτές (πρώην και νυν), γονείς, καλεσμένους που ήρθαν από τη Νέα Υόρκη μόνο για την παρουσίαση και πολλούς άλλους, η εκδήλωση ήταν πραγματικά ένα ορόσημο για την ελληνική εκπαίδευση στην Αυστραλία.

Η Δρ Βίβιαν Νίκου, διευθύντρια του Alphington Grammar, άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας τους καλεσμένους και ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους. Ο καθηγητής Nick Bisley, κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, έκανε μια σύντομη αναφορά στις Ελληνικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο La Trobe, επαινώντας αρχικά την ευρύτερη ελληνική κοινότητα για τις προσπάθειές της να διατηρηθεί το Ελληνικό Πρόγραμμα στο La Trobe, και στη συνέχεια επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή του στο πρόγραμμα για το μέλλον.

Η Δρ Στέφη Νικολούδη, συντονίστρια του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe, αναφέρθηκε στις θαυμάσιες πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν εμπλουτίσει το πρόγραμμα τελευταία και αναγνωρίζοντας την «απίστευτη και ανεκτίμητη» -όπως τη χαρακτήρισε- κινητοποίηση των τελευταίων δύο χρόνων, «είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η δυναμική και στο μέλλον, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει το Πανεπιστήμιο». Μια υπενθύμιση, ότι η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμη και ότι όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Πρόγραμμα.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Lo Bianco παρουσίασε το Στρατηγικό Σχέδιο Νεοελληνικής Γλώσσας, εξηγώντας την προσέγγιση της γλωσσικής αναβίωσης “COD” και πώς αυτή σχετίζεται με την αναζωογόνηση της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Αυστραλία. Υποστηρίζει ότι για να πετύχουν, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, οι σύλλογοί τους και η ευρύτερη κοινότητα πρέπει: να αναπτύξουν τη γλωσσική ικανότητα των μαθητών ως προς τη γλώσσα – στόχο, να δημιουργούν και να επιβραβεύουν ευκαιρίες χρήσης της γλώσσας – στόχου και, να καλλιεργήσουν μια θετική επιθυμία στους μαθητές να ταυτιστούν με τη γλώσσα, να τη χρησιμοποιούν και να θέλουν να βελτιωθούν στη γλώσσα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΦΑΡΟΣ»

Αρχικά, η Ομάδα Εργασίας «Φάρος» θα επικεντρωθεί στη διατήρηση και επέκταση των υφιστάμενων σχολικών και πανεπιστημιακών προγραμμάτων. Ο καθηγητής Lo Bianco, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η Ομάδα Εργασίας θα εργαστεί για την επίτευξη αυτών των στόχων και κάλεσε τα μέλη του ακροατηρίου να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Παρούσα στο πλήθος, η πρώην ομογενής πολιτειακή υπουργός κα Τζένη Μικάκου, επαίνεσε τον ΣΕΝΕΒ και την Ομάδα Εργασίας «Φάρος» για τις προσπάθειές τους και δεσμεύτηκε δημόσια να παρέχει την υποστήριξή της στον σκοπό αυτό.

Στην αίθουσα επικρατούσε ένα πολύ θετικό κλίμα, καθώς πολλοί προσκεκλημένοι μοιράστηκαν σκέψεις και προτάσεις για τρόπους στήριξης του Στρατηγικού Σχεδίου ώστε να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά. Περιμέναμε αυτή τη στιγμή εδώ και πολύ καιρό, αλλά αυτό που συμβαίνει μετά την παρουσίαση είναι ακόμη πιο σημαντικό από την ίδια την παρουσίαση.

Το Στρατηγικό Σχέδιο δεν είναι κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί από ένα άτομο ή έναν μεμονωμένο οργανισμό. Ούτε είναι κάτι που θα ολοκληρωθεί μέσα σε μια νύχτα. Ωστόσο, αν δουλέψουμε όλοι μαζί, αν ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε μια συντονισμένη στρατηγική και αν συνεχίσουμε να το κάνουμε, μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο στις επόμενες γενιές για να ασχοληθούν με τη γλώσσα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.

Γι’ αυτό, σας ρωτώ όλους: πώς μπορείτε εσείς, η οικογένειά σας, το σχολείο σας, ο χώρος εργασίας σας, ο οργανισμός σας, πώς μπορείτε εσείς να μας βοηθήσετε να παραμείνουμε σε καλό δρόμο; Ο πρώτος τομέας στον οποίο εστιάζουμε είναι η διατήρηση και η επέκταση των υφιστάμενων ελληνικών προγραμμάτων σε σχολεία και πανεπιστήμια, οπότε οι προσπάθειες όλων μας θα πρέπει να στραφούν προς αυτό.

Η Ομάδα Εργασίας θα ξεκινήσει επίσημα τις εργασίες της σε αυτόν τον τομέα στις 12 Μαΐου και θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων για να προχωρήσουμε μπροστά. Κάθε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είτε πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα, είτε για ένα μικρό βήμα, βοηθάει.

Ας βοηθήσουμε όλοι, λοιπόν, για την αναζωογόνηση της νεοελληνικής γλώσσας!

* Η κα Ανίτα Κολαΐτη είναι πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών Βικτώριας και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας «Φάρος».

Περισσότερα από 80 άτομα παρακολούθησαν την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου Νεοελληνικής Γλώσσας από τον καθηγητή Lo Bianco. Φώτο: Supplied
Πηγή: neoskosmos.com