Η επόμενη μέρα του μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Σαμαρά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ για πρώτη φορά έδωσε μεγάλη σημασία στις κάλπες της απλής αναλογικής ενώ μέχρι τώρα εστίαζε κυρίως στα σκληρά διλήμματα που θα μπουν μεταξύ των πρώτων εκλογών και των δεύτερων που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της ΝΔ.

Το άτυπο μπρα ντε φερ μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο 14ο συνέδριο της ΝΔ καταγράφει και τις δύο βασικές ιδεολογικές τάσεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό κόμμα. Με αυτές θα πορευτεί και στις επόμενες εκλογές. Όπως έδειξαν τα εκλογικά αποτελέσματα όπου δοκιμάστηκαν και οι δύο, η μία είναι πλειοψηφική και έχει στραμμένο το βλέμμα στο κέντρο και η άλλη είναι μειοψηφική με καθαρό δεξιό προσανατολισμό και με σκληρή γραμμή στα εθνικά ζητήματα.

Και οι δύο πολιτικοί άνδρες εκφράζουν παγίως αυτές τις θέσεις και παραμένουν συνεπείς στις απόψεις τους από τα πρώτα βήματα τους στην πολιτική. Παρά τις διαφορές τους συμβιώνουν κάτω από την ίδια κομματική στέγη. Μέχρι τώρα συμβάλουν στην πρόσθεση δυνάμεων. Η προοπτική μιας νέας νίκης είναι συγκολλητική ουσία ιδιαίτερα σε ότι αφορά στους υποψήφιους που κυνηγούν την εκλογή. Η κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό ακόμη και σε αυτήν την πολύ δύσκολη φάση για την κυβέρνηση, δεν αφήνει περιθώρια υπονόμευσης ή εσωκομματικής μουρμούρας που εκφεύγει της καλώς εννοούμενης πολυσυλλεκτικότητας. Θεωρείται απίθανο ο Αντώνης Σαμαράς να κάνει νέο κόμμα, εγκαταλείποντας αυτό που τον έκανε πρωθυπουργό. Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνάει σήμερα και αυτός αποφασίζει. Ο Αντώνης Σαμαράς δοκιμάστηκε και κρίθηκε.

Στο κέντρο!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δυο ομιλίες του στο συνέδριο της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε 6-8 Μαίου και με τη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής έδειξε το Κέντρο ως το σημείο των πολιτικών συγκλίσεων. «Οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο» δήλωσε. «Και ναι η χώρα πρέπει να κυβερνάται από το Κέντρο. Το Κέντρο ως πεδίο συγκερασμού των πλειοψηφικών δυνάμεων, γιατί πάντα οι περισσότεροι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται κοντά στο Κέντρο. Αν επιχειρήσει κανείς μια ιδεολογική κατανομή στην κλίμακα από το ένα έως το 10, οι πιο πολλοί με βάση τους παλιούς άξονες είναι στο πέντε. Κι αυτό το πέντε δεν είναι απαραίτητα με τους όρους της δεκαετίας του 20ού αιώνα. Σημαίνει ένα Κέντρο το οποίο έχει λιγότερο ιδεολογικά χαρακτηριστικά, πιστεύει στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής, έχει ορισμένες βασικές αρχές την λειτουργία της ιδιωτικής οικονομίας, ένα κράτος το οποίο να είναι παρεμβατικό εκεί που χρειάζεται αλλά να λειτουργεί ως καταλύτης»
κλπ.

Δεξιά…

Αντίθετα ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει “Ποτάμι”. «Να ανοιχτούμε σε όλους ναι – αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας!» δήλωσε. «Ανοιχτή αγκαλιά ναι – αλλά μη ξεχάσουμε τι εκπροσωπούν οι ιδέες μας. Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει!» Αναφέρθηκε και σε παραδοσιακά δεξιά ευρωπαϊκά κόμματα που μεταλλάχθηκαν και συρρικνώθηκαν δραματικά. Στην Ισπανία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, όπου η υποψήφια των Γκωλικών πήρε 4,5%.
Για τον κεντρώο Μακρόν, επισήμανε ότι πολιτικά έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά, όπως και ολόκληρη η γαλλική κοινωνία. «Οι θέσεις του σε μια σειρά ζητήματα, από την ασφάλεια έως το μεταναστευτικό, θα προκαλούσαν… εγκεφαλικά σε κάποιους μοντέρνους ιεροκήρυκες της “Πολιτικής ορθότητας” στην Ελλάδα» τόνισε.
«Ενώ όλες οι κοινωνίες της Ευρώπης μετατοπίζονται προς τις δικές μας βασικές αξίες, εμείς δείχνουμε πολλές φορές ότι «ψαχνόμαστε». Τα δικά τους, λοιπόν, καράβια στα δικά μας λιμάνια έρχονται. Δεν έχουμε εμείς ανάγκη, να σαλπάρουμε για λιμάνια ξένα» κατέληξε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ελληνική περίπτωση που διαφέρει από τις άλλες καθώς σήμερα η ΝΔ είναι η πιο ισχυρή δύναμη στο ΕΛΚ. Έριξε το καρφί του με το γάντι και για τις εκλογικές επιδόσεις του Αντώνη Σαμαρά. «Κλονίστηκε και η ΝΔ την εποχή της μεγάλης κρίσης» δήλωσε. «Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να επιστρέψουμε στο 40% ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες» τόνισε. «Δεν πάψαμε να βρισκόμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη. Ο ορίζοντας μας είναι καθαρός».

Ονοματεπώνυμα

Ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για το «λόμπυ του κατευνασμού» στα εθνικά θέματα το οποίο έχει διεισδύσει σε όλα τα κόμματα, όλως τόνισε. Κατήγγειλε ότι «κάποια κέντρα σχεδιάζουν – και δεν το κρύβουν – να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική “συνθηκολόγηση” με την Τουρκία». «Να “μοιράσουμε” – δηλαδή να εκχωρήσουμε – τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο…Δηλαδή ο Ελληνισμός να υποστεί νέο εθνικό ακρωτηριασμό» τόνισε. Αλλά επισήμανε ότι τις «Πρέσπες του Αιγαίου» ούτε η παράταξη ούτε ολόκληρος ο ελληνικός λαός, δεν θα το επιτρέψει. «Τους το λέω ξεκάθαρα: Μην υποτιμάτε τους Έλληνες».

Τόσο σοβαρές καταγγελίες όμως από το στόμα ενός πρώην πρωθυπουργού πρέπει να έχουν ονοματεπώνυμα, να μην είναι αόριστες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναλυτική παρουσίαση των κορυφαίων γεωπολιτικής σημασίας κινήσεων της κυβέρνησης αυτά τα τρία χρόνια. Δεσμεύτηκε ότι στις ΗΠΑ θα μιλήσει εκ μέρους του ελληνισμού – και της Κύπρου. Άφησε αιχμές για την ΕΕ την οποία χαρακτήρισε δυσκίνητο υπερωκεάνιο που δεν μπορεί να το περιμένει να αλλάξει πορεία και γι αυτό ο ίδιος προχώρησε στο εθνικό σχέδιο για το ρεύμα. Επανέλαβε καθαρά ότι είναι με την Ουκρανία «είμαστε με την Δύση δεν χανόμαστε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα» τόνισε. Αντίθετα ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να διαφωνεί με την ρήξη στις ελληνορωσικές σχέσεις διότι υπάρχει και η επόμενη μέρα.

Βατήρας η απλή αναλογική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ για πρώτη φορά έδωσε μεγάλη σημασία στις κάλπες της απλής αναλογικής ενώ μέχρι τώρα εστίαζε κυρίως στα σκληρά διλήμματα που θα μπουν μεταξύ των πρώτων εκλογών και των δεύτερων που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της ΝΔ. «Ένα μεγάλο εμπόδιο μας άφησαν φεύγοντας οι λαϊκιστές, με στόχο να ναρκοθετήσουν το πολιτικό τοπίο: την απλή αναλογική, που ψήφισαν αδίστακτα και αγκαλιά τότε με την Χρυσή Αυγή» τόνισε.

Θεωρεί ότι ισχυρή ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και εάν δεν συμβεί αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος το τιμόνι της χώρας να μένει μετέωρο και «οι κομματικοί εκβιασμοί να γίνονται ο κανόνας, οι χρήσιμες επιλογές να κυκλοφορούν, να χάνονται σε γραφεία και σε διαδρόμους».

«Για να αποκλειστεί αυτός ο εφιάλτης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη» τόνισε. «Την κάλπη της απλής αναλογικής στο τέλος της τετραετίας ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη. Ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία.
Συνεπώς, η σταθερότητα, η συνέχεια, η συνέπεια γίνονται εθνικά ζητούμενα ώστε την κατάλληλη στιγμή οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν πως έζησαν άλλοτε και πως ζουν τώρα».

Έχει πολύ κρίσιμη σημασία το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στην απλή αναλογική εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές και βγει πρώτο κόμμα. Άλλο είναι να έχει 30 – 32% χάνοντας ακόμη και 50 βουλευτές συγκριτικά με τους 157 που έχει σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ να συγκεντρώνουν μαζί ένα υψηλότερο ποσοστό. Δημιουργείται μία διαφορετική δυναμική που μπορεί να υπονομεύσει τη νίκη.

Αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ

Καθώς όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο των κυβερνητικών συνεργασιών τουλάχιστον με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το διακύβευμα της αυτοδυναμίας είναι μια δύσκολη υπόθεση, είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναπτύσσει πολεμική με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη. Στοχοποιεί μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Για σκεφτείτε λίγο την κα. Χριστοδουλοπούλου στον Έβρο» είπε χαρακτηριστικά. «Για σκεφτείτε λίγο τον κ. Πολάκη στην πανδημία. Για σκεφτείτε λίγο τον κ. Βαρουφάκη στην οικονομία. Για σκεφτείτε λίγο το δίδυμο Κοτζιά-Καμμένου στα εθνικά μας θέματα. Γιατί αυτή τελικά θα είναι η εικόνα της σύγκρισης στην επόμενη αναμέτρηση.»

Θεωρεί ότι ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί και ακριβώς επειδή θα πρόκειται για την πιο απεγνωσμένη επίθεσή του, «θα είναι πιο σκληρή και πιο χυδαία από ποτέ». Γι αυτό και ζήτησε να δοθεί η μάχη της αυτοδυναμίας.

Πηγή:newpost.gr/Χριστίνας Κοραή