ΗΠΑ: Ελληνοαμερικανός βουλευτής «δικάζει» την Άγκυρα – «Ισχυρή αντίσταση για την πώληση F-16»

Η Τουρκία δεν δικαιούται μία τέτοια συμφωνία δεδομένης της συμπεριφοράς της, τονίζει μεταξύ άλλων ο βουλευτής των Δημοκρατικών.

Απάντηση στο ερώτημα πόσο σθεναρή θα είναι η αντίσταση του Κογκρέσου στο τουκρικό αίτημα για αγορά F-16 έδωσε στον ΣΚΑΪ ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής του Δημοκρατικού Κομματος, Γιάννης Σαρμπάνης.

Μιλώντας στον Σταύρο Ιωαννίδη εκτίμησε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει να δοθεί πράσινο φως στην προμήθεια αεροσκαφών, ενώ εξέφρασε και τη δυσαρέσκεία του για τις σχέσεις που διατηρεί η Άγκυρα με τη Μόσχα.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη:

Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ: Κ. Σαρμπάνη ευχαριστώ πολύ που είστε απόψε μαζί μας, θα ήθελα να ξεκινήσω με το σχόλιο σας σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Τι πρέπει να περιμένουμε από αυτή τη συάντηση;

Γιάννης Σαρμπάνης: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έρχεται ο πρωθυπουργός, είναι μια σημαντική επίσκεψη, έρχεται σε μία σημαντική στιγμή. Πιστεύω ότι σηματοδοτεί το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών στην ενδυνάμωση της συνεργασίας και ειλικρινά πιστεύω ότι η επίσκεψη δείχνει ότι ο πρόεδρος μας, ο πρόεδρος Μπάιντεν θεωρεί την Ελλάδα ως πολύτιμο συνεργάτη.

Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ: Θεωρείτε ότι είναι πιθανό το Κογκρέσο να απαντήσει θετικά στο αίτημα της Τουρκίας για νέα μαχητικά αεροσκάφη;

Γιάννης Σαρμπάνης: Θεωρώ ότι υπάρχει πολύ ισχυρή αντίσταση στο Κογκρέσο σε οποιαδήποτε συμφωνία για πώληση F-16 στην Τουρκία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι και η άποψη των περισσοτέρων συναδέλφων μου τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία των ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν δικαιούται μία τέτοια συμφωνία δεδομένης της συμπεριφοράς της.

Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ: Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τις στενές σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα και τον ρόλο της Τουρκίας στην κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας;

Γιάννης Σαρμπάνης: Είναι πολύ απογοητευτικό αλλά δεν προκαλεί έκπληξη να βλέπει κανείς αυτή τη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, θα έλεγα ότι παρατηρούμε πως ο Πούτιν και ο Ερντογάν μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία, δυστυχώς. Και η Τουρκία όπως επισήμανα, δεν συμμετέχει στις αυστηρές κυρώσεις που επέβαλε η μεγάλη διεθνής συμμαχία.

Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ: Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επικυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Τι σημαίνει για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και θεωρείτε ότι ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα για να αποκτήσει F-35;

Γιάννης Σαρμπάνης: Θωρακίζει τη συνεργασία μας, προετοιμάζει το έδαφος για νέες ευκαιρίες, για συνεργασία, όσο προχωράμε βλέπουμε πόσο μπορούμε να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία για να συμπεριλάβει τη δυνατότητα του F-35, είναι και αυτό ένα μέρος της. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το ελληνικό Κοινοβούλιο έκανε αυτό το βήμα και ανυπομονούμε να επενδύσουμε σε αυτή τη συνεργασία στο μέλλον.

Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ: Θα ήθελα επίσης το σχόλιο σας για τον κομβικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης.

Γιάννης Σαρμπάνης: Η Αλεξανδρούπολη είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πως η Ελλάδα διαρκώς κάνει βήματα και είναι ένας ισχυρός σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ. Δείχνει ότι η σχέση μας στηρίζεται σε αξίες. Δεν είναι συναλλακτική, όπως συχνά χαρακτηρίζουμε τον τρόπο που η Τουρκία θέλει να συναλλάσσεται με τις ΗΠΑ.

 

Πηγή:skai.gr