Στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Όλο το πρόγραμμα

Αντίστροφη μέτρηση για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής την Δευτέρα 16/5. Περίπου στις 10:30 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει για δεύτερη φορά μέσα σε μια τριετία το κατώφλι του Λευκού Οίκου, για το άκρως σημαντικό και πολυεπίπεδο ραντεβού του με τον κ. Μπάιντεν.

Ένα ραντεβού σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τη χώρα μας να αναγνωρίζεται από εταίρους και συμμάχους ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μια επίσκεψη ουσίας, αλλά και συμβολισμού για τους ισχυρούς δεσμούς Αθήνας-Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση κορυφής των κυρίων Μητσοτάκη και Μπάιντεν αναμένεται ότι θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τις εξελίξεις γύρω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο.

Και σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει αναδείξει το ζήτημα των υπερπτήσεων της γείτονος, επισημαίνοντας ότι θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της συμμαχίας, σε μια εποχή που πρώτο ζητούμενο είναι η ενότητα.

Στην πρώτη γραμμή θα βρεθεί και το ενεργειακό. Η χώρας μας στοχεύει να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, με τις ΗΠΑ να στηρίζουν την Αθήνα σε αυτήν τη στρατηγική διαφοροποίησης των ενεργειακών διαδρομών και απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Πέραν των παραπάνω πρωταγωνιστική θέση στην ατζέντα θα έχουν η οικονομία και οι αμερικανικές επενδύσεις.

Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικάνο Πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Αν το πρώτο κορυφαίο στιγμιότυπο της παρουσίας του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι η συνάντηση κορυφής με τον κ. Μπάιντεν, το δεύτερο, αναμφίβολα, είναι η ομιλία του, το απόγευμα της Τρίτης, στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει μια ομιλία με εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα.

Πριν την ομιλία, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Μετά την ομιλία, θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ στη συνέχεια θα δώσει το παρών σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Μεγάλη σημασία αποδίδουν στην επίσκεψη οι Αμερικανοί

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη, σημειώνει ότι ο Λευκός Οίκος με την πρόσκληση στον πρωθυπουργό και την αναβάθμιση της επίσκεψης με την ομιλία στο Κογκρέσο, στέλνει μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση πως η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία επενδύει.

Και επενδύει σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στο μέτωπο της αμυντικής συνεργασίας που αναδεικνύεται καίριο λόγω του πολέμου και του ρόλου που η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει για τα νατοϊκά και τα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά επενδύει και στον κομβικό ρόλο που παίζει και θα παίξει ακόμη περισσότερο η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος στην δύσκολη επιχείρηση απεξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά είναι αυτά που πρωτίστως ενδιαφέρουν την αμερικανική πλευρά. Σε ότι αφορά αυτά που κυρίως ενδιαφέρουν εμάς, δηλαδή στην τουρκική προκλητικότητα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ακούσει από πρώτο χέρι κάτι που ήδη ξέρει πολύ καλά και μάλιστα σε μια καθοριστική συγκυρία για το ενδεχόμενο πώλησης η αναβάθμισης F16 στην Τουρκία. Όπως λένε πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, η πρόσκληση από μόνη της στέλνει καθαρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου είναι για την Ουάσιγκτον αδιαπραγμάτευτη και η Ελλάδα ένας σύμμαχος απαραίτητος.

 

Πηγή: ΕΡΤ