Εικόνες από τα παλιά στο φεστιβάλ του Αγίου Νικολάου, Φλάσινγκ

Μια εικόνα που παρέπεμπε στις προ πανδημίας διοργανώσεις παρουσίασε το φεστιβάλ του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ, κατά την κορύφωσή του, το Σάββατο το βράδυ, 21 Μαϊου, σκορπώντας ικανοποίηση στους ιθύνοντες της κοινότητας.

Το ετήσιο φεστιβάλ, το οποίο εδώ και τρία χρόνια έχει μετατεθεί χρονικά από τον Σεπτέμβριο στον Μάιο, ξεκίνησε μουδιασμένα, εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας που σημειώθηκε την Παρασκευή. Ομως, η μεγάλη βελτίωση των καιρικών συνθηκών το Σάββατο, που είναι, παραδοσιακά, η πιο εμπορική μέρα, άλλαξε άρδην την εικόνα, με αποτέλεσμα ο περιβάλλοντας χώρος του Αγίου Νικολάου -στον οποίο πραγματοποιείται το φεστιβάλ- να σφύζει από κόσμο.

«Εχουμε πολύ κόσμο, άλλωστε έχουμε την ευλογία να διαθέτουμε μια μεγάλη κοινότητα. Είμαστε τυχεροί και με τις καιρικές συνθήκες, το Σαββατοκύριακο είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ανυπομονούμε για αυτό το Φεστιβάλ κάθε χρόνο, να ερχόμαστε κοντά, ως η ελληνορθόδοξη κοινότητα του Φλάσινγκ», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο Σωτήρης Γεωργίου, επί χρόνια πρόεδρος του φεστιβάλ, ο οποίος φέτος συμμετέχει ως απλός εθελοντής.

Από αριστερά: Αντιγόνη Βλαχογιάννη, Χρυσούλα Τουρουτάκη, Κάθυ Γιαννάκου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Απαντες βρίσκονταν στις επάλξεις, με μέλη κάθε ηλικίας να εναλλάσσονται πίσω από τους πάγκους προκειμένου να εξυπηρετήσουν άμεσα το κοινό: Από τα σουβλάκια, το γύρο και τα λοιπά κρεατικά, μέχρι τους παραδοσιακούς λουκουμάδες, το φαγητό και τα γλυκά. Ανδρες και γυναίκες προσέρχονταν μέχρι αργά το βράδυ, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και λίγο πριν τις 10 το βράδυ -μια ώρα δηλαδή πριν κλείσει το Φεστιβάλ για την ημέρα- δεν έπεφτε καρφίτσα. Ολα αυτά, συνοδεία ελληνικής μουσικής από DJ, ενώ στον χώρο υπήρχε μπαρ όπου σερβίρονταν -ελεγχόμενα- ποτά.

«Συνήθως το φεστιβάλ ήταν τον Οκτώβριο αλλά το επαναφέραμε τον Μάιο. Επιστρέψαμε και από την πανδημία. Εχουμε πολύ κόσμο, κάθε ηλικίας, και μπορείτε να δείτε ότι ο κόσμος περνάει καλά», τόνισε ο κ. Γεωργίου.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας, Ανδρέα Τσιόλα, το φετινό Φεστιβάλ έχει και μια ακόμη ιδιαιτερότητα, καθώς συμπίπτει με την 50ή επέτειο από την πρώτη διοργάνωσή του, γεγονός που έδωσε ένα ακόμη κίνητρο στα μέλη του Αγίου Νικολάου προκειμένου να φέρουν εις πέρας μια άρτια εκδήλωση.

«Φέτος είναι η επέτειος των 50 ετών του φεστιβάλ του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε το 1972. Απόψε ήρθε ο κόσμος να περάσει καλά. Προσφέρουμε χαρά εμείς στην κοινότητα. Γλεντάνε, χορεύουν, τρώνε πίνουν και είναι μεγάλη ευτυχία να είμαστε ξανά όλοι μαζί. Ξεπεράσαμε τον Covidκαι πήραμε πίσω την ζωή μας», ανέφερε ο Ανδρέας Τσιόλας.

Από αριστερά: Αριστείδης Γεωργούλης, Αρτέμιος Γεωργούλης, Βαγγέλης Μυσιρλάκης, Κυριάκος Ταμανάς, Ιωάννης Αθανασάτος (Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Υπενθυμίζεται ότι ο Αγιος Νικόλαος Φλάσινγκ είχε επαναφέρει το φεστιβάλ από την περσινή χρονιά, ακολουθώντας όμως συγκεκριμένους περιορισμούς, καθώς η πόλη της Νέας Υόρκης δεν είχε προχωρήσει ακόμη σε ολοκληρωτική άρση των υγειονομικών περιορισμών που ίσχυαν έως εκείνη την περίοδο. Αντίθετα, φέτος το πρόγραμμα έχει επανέλθει πλήρως και άπαντες ευελπιστούν ότι θα αποτελέσει και μια σημαντική οικονομική ανάσα από την κοινότητα, η οποία επλήγη -όπως όλες- από την πανδημία και ιδίως την καταστροφική χρονιά των απαγορευμένων εκδηλώσεων και άδειων εκκλησιών, το 2020.

«Δόξα τω Θεώ φέτος έχουμε επιτυχία, το Σάββατο το βράδυ. Την Παρασκευή έβρεχε και δεν είχαμε κόσμο. Ομως, ο κόσμος αγαπάει την ενορία του και έρχονται να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν την κοινότητα, τον Αγιο Νικόλαο, για να έχουμε επιτυχία. Ευχαριστούμε τον κόσμο και χαιρόμαστε πολύ που τους βλέπουμε να χαίρονται, να διασκεδάζουν, να τρώνε, να πίνουν και να περνάνε καλά», δήλωσε ο ιερέας της κοινότητας, π. Αριστείδης Γαρίνης.

Το φεστιβάλ του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ ολοκληρώνεται τη Δευτέρα το βράδυ, εν αναμονή του τελικού απολογισμού.

Ο Σωτήρης Γεωργίου και ο Ανδρέας Τσιώλας με την επόμενη γενιά εθελοντών στο Φεστιβάλ του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ (Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)