Ο ΠΑΟΚ οφείλει να κερδίσει το στοίχημα της «επόμενης μέρας»

Ο ΠΑΟΚ αλλάζει. Δε θα έχει καμία σχέση η ομάδα της επόμενης χρονιάς, με την ομάδα που έχασε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Σταύρος Σουντουλίδης αναλύει τις κινήσεις και τις εκκρεμότητες της «επόμενης μέρας».

Η… τεράστια χρονιά των 59 επίσημων αγώνων έκλεισε με το χειρότερο τρόπο για τον ΠΑΟΚ, η απώλεια του κυπέλλου στον τελικό με τον Παναθηναϊκό του αφήνει μια έντονη γεύση απογοήτευσης.

Οι «ασπρόμαυροι» με το να κοιτάζουν πίσω, έχοντας μείνει στις διαμαρτυρίες για τη διαιτησία του Ισπανού Αντόνιο Ματέου Λαόθ, δεν θα κερδίσουν απολύτως τίποτα. Γι’ αυτό οφείλουν να κοιτάξουν μπροστά να δουν κατάματα την «επόμενη μέρα» και να μην κάνουν τα (ίδια) λάθη του περασμένου καλοκαιριού υλοποιώντας τον προγραμματισμό για τη νέα χρονιά.

Ο Ζοσέ Μπότο έχει ένα κάρο ανοικτές υποθέσεις. Συμβόλαια που έληξαν, πιθανές ανανεώσεις, μεταγραφές, πωλήσεις, δανεισμοί, ότι αφορά τον σχεδιασμό της ομάδας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Πόσο χρόνο έχει μπροστά του ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής; Σχεδόν ένα μήνα. Με την ομάδα να μένει στο 2ο προκριματικό γύρο, η έναρξη της προετοιμασίας είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου, με το βασικό στάδιο να πραγματοποιείται από τις 27 Ιουνίου μέχρι κα τις 11 Ιουλίου στο Άπελντοορν της Ολλανδίας.

Το σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ θα αλλάξει κατά πολύ εικόνα και αγωνιστικό προφίλ.

Τα συμβόλαια που λήγουν

Αυτή την στιγμή υπάρχουν έξι ποδοσφαιριστές χωρίς συμβόλαιο: Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Πασχαλάκης, Μπίσεσβαρ, Σβαμπ, Ζίβκο Ζίβκοβιτς. Τέσσερις δανεικοί: Άκπομ, Μιτρίτσα, Σίντκλεϊ, Σάστρε, συνολικά δέκα παίκτες του φετινού ρόστερ.

Απ’ αυτούς ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης αποχαιρέτησε το βράδυ της Κυριακής και θα συνεχίσει, μάλλον, σε ομάδα του εξωτερικού την καριέρα του. Το ίδιο ισχύει και για τον Φερνάντο Βαρέλα. Ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο ξέρει ότι ο τελικός με τον Παναθηναϊκό μπορεί να είναι το τελευταίο του παιχνίδι με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, αναχωρεί για την Ισπανία, δίχως να έχει μιλήσει με τον Ζοσέ Μπότο. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ που έχει κάνει κάποιες συζητήσεις προ δύο μηνών, αλλά δεν υπάρχει κάτι οριστικό, όπως και για τον αρχηγό της ομάδας, Αντρέ Βιεϊρίνια.

 

Ο Πορτογάλος στις δηλώσεις του μετά τον χαμένο τελικό του κυπέλλου, ρωτήθηκε για το μέλλον του υποστηρίζοντας πως οι συζητήσεις του με τη διοίκηση και την ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ δεν έχουν φτάσει στο οριστικό τους στάδιο. Η περίπτωση του είναι πολύ πιο εύκολη ( όπως είπε θα βρίσκεται σίγουρα στη Θεσσαλονίκη μέχρι και τις 15 του επόμενου μήνα περιμένοντας τους ανθρώπους του «Δικεφάλου»), αλλά είναι κι αυτό ένα ερωτηματικό.

O τελικός του Κυπέλου Ελλάδας, ίσως, να ήταν το τελευταίο παιχνίδια του Στέφαν Σβαμπ στον ΠΑΟΚ. Ο Αυστριακός μέσος, μετά από 100 παιχνίδια με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, δεν γνωρίζει αυτή την στιγμή αν θα συνεχίσει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και την επόμενη χρονιά. Στις 30 Ιουνίου μένει ελεύθερος καθώς δεν έπιασε τον στόχο των συμμετοχών (πάνω από 45 λεπτά σε κάθε αγώνα) άρα δεν ισχύει ο όρος της αυτόματης ανανέωσης του συμβολαίου του.

«Ο όρος στο συμβόλαιο μιλάει για συμμετοχές ως βασικός, έναν όρο τον οποίο δεν έχω πιάσει, κάτι που σημαίνει ότι στις 30 Ιουνίου είμαι ελεύθερος. Εγώ θα ήθελα να παραμείνω στην ομάδα αλλά αυτή τη στιγμή το θέμα αφορά τον ΠΑΟΚ και το τι θα κάνει με εμένα. Θα περιμένω τις επόμενες ημέρες να μιλήσουμε, να πάρουμε μια απόφαση. Δεν είχε γίνει κάτι ως τώρα. Εγώ είμαι ανοικτός σε συζητήσεις», υποστήριξε ο Στέφαν Σβαμπ. Κι αυτή η περίπτωση μ’ ένα μεγάλο ερωτηματικό δίπλα της.

Ο τελευταίος από τους παίκτες που λήγουν τα συμβόλαια τους στις 30 Ιουνίου είναι ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς. Ο Σέρβος έχει κάνει κάποιες συζητήσεις, ωστόσο το θέμα του τερματοφύλακα είναι πολύ λεπτό (ο Ζοσέ Μπότο θέλει να φέρει στην ομάδα για βασικό τον 22χρονο Κροάτη Ντομινίκ Κοτάρσκι, που ανήκει στον Άγιαξ), γνωρίζει ο Ζίβκοβιτς ότι για να ανανεώσει θα είναι και πάλι δεύτερος στην ιεραρχία των τερματοφυλάκων του «Δικεφάλου»

Τι θα γίνει με τους δανεικούς

Από τους τέσσερις δανεικούς μόνο ο Ζόαν Σάστρε φαίνεται ότι θα παραμείνει με τον ΠΑΟΚ να ενεργοποιεί τη ρήτρα απόκτησης του Ισπανού μπακ από τη Μαγιόρκα.

Με ρήτρα πάνω απ’ τα 2 εκατομμύρια ευρώ ο Σίντκλεϊ Φερέιρα αποχωρεί και επιστρέφει στην Ντιναμό Κιέβου, ενώ οι αρχικές σκέψεις περί παραμονής του Αλεξάντρου Μιτρίτσα έπαψαν να ισχύουν και λογικά ο Ρουμάνος μεσοεπιθετικός θα αποχωρήσει. Ούτε ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από το ρόλο του στην ομάδα, ούτε οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ από το ρόλο που είχε ολόκληρη τη σεζόν. Ο Μιτρίτσα ανέβασε στροφές στο ξεκίνημα του 2022, αλλά κάπου χάθηκε στην πορεία…

 

Τέλος υπάρχει και η περίπτωση του Τσούμπα Άκπομ. Με πολύ μεγάλο συμβόλαιο δανεικός από τη Μίντλεσμπρο, ο Αγγλονιγηριανός φορ θέλει να μείνει, αλλά το πιθανότερο είναι να μην προχωρήσει ο ΠΑΟΚ σε επαφές με την αγγλική ομάδα, ο Λουτσέσκου με υγιή τον Ολιβέιρα και τον Τσόλακ στην ομάδα, αν δεν πουληθεί, ψάχνει έναν επιθετικό με τα χαρακτηριστικά του Άκπομ, όχι όμως μια περίπτωση τόσο ακριβή.

Μέσα σε όλα τα ανοικτά ζητήματα ο Μπότο θα πρέπει να ασχοληθεί και με περιπτώσεις παικτών που έχουν συμβόλαιο με τον «Δικέφαλο», αλλά έχουν απογοητεύσει με την παρουσία τους. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Λούκας Τέιλορ, Τόμας Μουργκ, Λέο Ζαμπά, ενώ δεν θα πρέπει κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιας πώλησης (πχ. Αουγκούστο, Μιχάι) κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου.

Τι έρχεται

Ο Νίκο Κουαλιάτα και ο Ιβάν Νέσμπεργκ είναι δύο κλεισμένες μεταγραφές. Ο Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός της Μοντεβιδέο Γουόντερερς έρχεται με στόχο να καλύψει τα προφανή κενά στο «10» και στο αριστερό άκρο, ο Νορβηγός της Βαλερένγκα θα συμπληρώνει την τετράδα των κεντρικών αμυντικών.

Στο προσκήνιο έχει έρθει η περίπτωση δανεισμού του Δημήτρη Λημνιού, ενώ όπως προαναφέραμε ο 22χρονος Κροάτης, Ντομινίκ Κοτάρσκι, είναι βασικός στόχος για τη θέση κάτω από τα δοκάρια.

Ο Μπότο ξέρει ότι σίγουρα πρέπει να ψάξει για αριστερό μπακ, έναν ή δύο ακόμη χαφ, για μια χρονιά που προμηνύεται και πάλι να έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αγώνων και η οποία θα έχει στην αρχή της χαρακτήρα fast track λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

gazzetta.gr