Μεγαλειώδης και με παλμό η Παρέλαση της ομογένειας του Ιλινόι (βίντεο)

Μεγαλειώδης και με παλμό ήταν η Παρέλαση της ομογένειας του Σικάγου για την 201η επέτειο της Ελληνικής Επανάσταση, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή, 22 Μαϊου 2022, στην «Ελληνική Πόλη» (Greektown) του Σικάγου και συγκεκριμένα επί της Οδού Halsted St.

Η φετινή παρέλαση κατά κοινή ομολογία ήταν μια από τις μεγαλύτερες και με ρυθμό παρελάσεις της τελευταίας δεκαετίες και αυτό πιστώνεται πρώτα και πάνω από όλα στον άνεμο δημιουργίας που διαπνέει την οργανωμένη ομογένεια του Σικάγου και την άψογη συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σικάγου και τον Μητροπολίτη Ναθαναήλ και το γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο και τον γενικό Πρόξενο Μάνο Κουμπαράκη.

Τελετάρχες της παρέλασης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν ο αντικαγκελάριος και συνάμα πρόβοστ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Δρ. Ανδρέας Καγκελάρης (Andreas C. Cangellaris) και ο επιχειρηματίας και συνάμα πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, κ. Ανδρέας Παπαντωνίου και επίτιμοι τελετάρχες όλοι οι ομογενείς και Αμερικανοί πολιτικοί με επικεφαλής την δήμαρχο του Σικάγου Lori lightfoot, και τον πρόεδρο της πολιτειακής Βουλής του Ιλινόι Emanuel Chris Welch.

Η εν λόγω παρέλαση ήταν η πρώτη της μετακορωνοϊού εποχής και παρείχε την δυνατότητα σε τρεις τουλάχιστον γενιές Ελληνοαμερικανών να διατρανώσουν την υπερηφάνεια για την ελληνική τους καταγωγή, την πίστη στα ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας και την αποφασιστικότητα για την συνέχιση του αγώνα για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και την προάσπιση των συμφερόντων της ομογένειας, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην παρέλαση παρέστη και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Ευστάθιος Καραντώνης, ο οποίος μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του προέδρου Δημήτρη Ροζανίτη και των άλλων στελεχών της Ομοσπονδίας.

Η παρέλαση έλαβε χώρα την επόμενη της εκδημίας του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρου Γαλάτουλα και ο κ. Καραντώνης αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο και κάλεσε τους ομογενείς να τηρήσουν ενός λεπτού σιγής.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Χανιωτάκης, ενώ υποδέχεται την Lori lightfoot, Δήμαρχο Σικάγου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων του Ιλινόις «Ένωσις», Κώστας Χανιωτάκης, κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίηση για την επιτυχία της παρέλασης και την απέδωσε στις άοκνες προσπάθειες όλων των μελών της Επιτροπής Παρελάσεως.

Η Επιτροπή απαρτίζονταν από νέους, οι οποίοι συνδυάζουν την νιότη με την γνώση και το φιλότιμο και κατάφεραν να αλλάξουν τα δεδομένα και να προβούν σε καινοτομίες, οι οποίες στο εξής θα αποτελέσουν τον κανόνα.

Στην παρέλαση συμμετείχε η δήμαρχος του Σικάγου Lori Elaine Lightfoot η Iris Martinez (Cook County Circuit Court Clerk), η υπουργός οικονομικών της εν λόγω κομητείας Μαρία Πάππας, η Μαριάννα Σπυροπούλου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ιλινόϊς, Αλέξης Γιαννούλιας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης και άλλοι ομογενείς και φιλέλληνες αιρετοί αντιπρόσωποι.

Μετά την παρέλαση οι επίσημοι, οι παρελαύνοντες και οι θεατές συγκεντρώθηκαν στο «Elysian Field» και παρακολούθησαν την παράσταση των χορευτικών συγκροτημάτων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Χανιωτάκης, και οι Τελετάρχες της παρελάσεως Δρ. Ανδρέας Καγκελάρης, αριστερά και Ανδρέας Παπαντωνίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Από αριστερά διακρίνονται οι Iris Martinez, Walter Burnett, Ανδρέας Παπαντωνίου, Αλέξης Γιαννούλιας, Μαρία Πάππας, Κώστας Χανιωτάκης, Lori lightfoot, δήμαρχος Σικάγου, Εμμανουήλ Κουμπαράκης, γενικός Πρόξενος, Γεωργία Τασιοπούλου, Πρόξενος, Μαριάννα Σπυρόπουλος και ο Emanuel Chris Welch, πρόεδρος της πολιτειακής Βουλής του Ιλινόϊς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Η δήμαρχος του Σικάγου, Lori lightfoot, αριστερά η Μαρία Πάππας και ο Κώστας Χανιωτάκης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Ο Μιητροπολίτης Σικάγου, κ. Ναθανήλ ενώ παρελαύνει με τους επίσημους προσκεκλημένους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Η εξέδρα των επισήμων. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Στιγμιότυπο από την ανάκρουση των εθνικών ύμνων στην παρέλαση του Σικάγου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Η νεότερη γενιά ενώ παρελαύνει με τα λάβαρα στην παρέλαση του Σικάγου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Το άγημα των Αστυνομικών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Στιγμιότυπο από την παρέλαση των Αρκάδων του Ιλινόις. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Τα χορευτικά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Η εξέδρα των επισήμων. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Τα παιδιά με τις γαλανόλευσες στα άρματα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Τα παιδιά παρέλασαν με τα άρματα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Τα παιδιά με τις γαλανόλευκες στα άρματα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς της “Ακαδημίας “Πλάτων”. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”
Από την παρέλαση των μαθητών των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων “Αθηνά””. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ιλινόϊς “Ένωσις”Πηγή anamniseis.net