Κακοκαιρία Genesis: Έπεσαν περισσότεροι από 27.000 κεραυνοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας Genesis, η οποία πλήττει περιοχές της χώρας, προκαλώντας πολλά προβλήματα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν την Παρασκευή στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και στο Ιόνιο. Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινομένων είναι το γεγονός, ότι έως τις 19:00 περίπου της Παρασκευής, το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε περισσότερους από 27.000 κεραυνούς.

Oι περισσότεροι από αυτούς έπεσαν στα δυτικά τμήματα της Θράκης, στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στην Βόρεια Εύβοια, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Ιόνιο.

Κακοκαιρία Genesis Κεραυνοί

Με βάση τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι νότιες περιοχές της Ηπείρου, η Δυτική Στερεά και τα δυτικά τμήματα της Θράκης, δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ποσά βροχής, με τον υψηλότερο αθροιστικό υετό να καταγράφεται στα Λεπιανά ‘Αρτας (97 χιλιοστά), στην Ξάνθη (96 χιλιοστά) και στην Αμφιλοχία (92 χιλιοστά).

Κακοκαιρία Genesis χιλιοστά βροχής

Δείτε LIVE πώς κινείται η κακοκαιρία Genesis

Κακοκαιρία Genesis: Μήνυμα από το “112” για επικίνδυνα φαινόμενα

Το απόγευμα της Παρασκευής εστάλη νέο προειδοποιητικό SMS στους κατοίκους περιοχών όπου αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, εστάλη μήνυμα μέσω του “112” για Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι έως τις 6 σήμερα το απόγευμα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί 112 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Αναλυτικότερα:

  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 29 κλήσεις εκ των οποίων, 5 για κοπές δέντρων, 13 για αντλήσεις υδάτων και 11 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία (κυρίως από Πάτρα και Αγρίνιο για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ).
  • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Κέρκυρα και Λευκάδα.
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας,  3 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην Νίκαια.
  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 52 κλήσεις εκ των οποίων, 13 για κοπές δέντρων σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα, 39 για αντλήσεις υδάτων κυρίως στη Δράμα.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 16 κλήσεις εκ των οποίων, 8 για κοπές δέντρων και 7 για αντλήσεις υδάτων σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία και 1 για παροχή βοηθείας.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων σε Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη και Σέρβια Κοζάνης.

Κακοκαιρία Genesis: Χείμαρρος η παραλιακή στην Καβάλα – Απεγκλωβίστηκε οικογένεια στην Τούζλα

Στον απεγκλωβισμό έξι ατόμων, μίας γυναίκας και μίας πενταμελούς οικογένειας, προχώρησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με τον δήμο Παγγαίου, από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Genesis στην παραλία Οφρυνίου, στην Καβάλα.

Από τα πολλά χιλιοστά βροχής που έπεσαν μέσα σε ελάχιστη ώρα στην παραλία Οφρυνίου προκλήθηκαν χείμαρροι με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν τα έξι άτομα. Μιλώντας στο voria.gr ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασίαδης υπογράμμισε ότι όλοι οι πολίτες που εγκλωβίστηκαν είναι καλά στην υγεία τους και μάλιστα η πενταμελής οικογένεια απομακρύνθηκε από το σπίτι της.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσίας συνεχίζει τις απαντλήσεις υδάτων, ενώ ο δήμος Παγγαίου έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου, όπως τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, να «μαζέψει τα κομμάτια του».

Εκτός από τα προβλήματα στην παραλία Οφρυνίου, ανάλογες εικόνες, παρατηρήθηκαν στο ύψος του οικισμού Ορφάνι, όπου μάλιστα και ο ίδιος ο δήμαρχος είχε εγκλωβιστεί. Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι και σε άλλα χωριά του δήμου Παγγαίου, αλλά και στη Χρυσούπολη, στα ανατολικά του νομού.

Κακοκαιρία Genesis Καβάλα

Κακοκαιρία Genesis: Ποτάμια οι δρόμοι στη Δράμα

Το απόγευμα της Παρασκευής, οι δρόμοι της Δράμας μετατράπηκαν σε ποτάμια λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή. Η διέλευση των οχημάτων πραγματοποιούνταν με μεγάλη δυσκολία, ενώ οι πολίτες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τα ορμητικά νερά από το να εισέλθουν στα μαγαζιά και τις κατοικίες τους.

Κακοκαιρία Genesis Δράμα

Θεσσαλονίκη: Μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο χειριστής εκσκαφέα

Μέχρι στιγμής, η κακοκαιρία δεν έχει προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το πρωί μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 16 κλήσεις εκ των οποίων, 8 για κοπές δέντρων και 7 για αντλήσεις υδάτων σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία.

Εξάλλου, χειριστής εκσκαφέα ακινητοποιήθηκε σε συσσωρευμένα νερά, στα Βρασνά του δήμου Βόλβης στη Θεσσαλονίκη. Επιχείρησαν στο σημείο 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα και τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Εντονότερα ήταν τα προβλήματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 39 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κυρίως στη Δράμα, όπου αυτή την ώρα σημειώνεται ισχυρή βροχόπτωση. Ακόμη, πυροσβέστες επιχείρησαν για να απομακρύνουν κομμένα δέντρα σε 13 περιπτώσεις, σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη.

Τέλος, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων σε Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη και Σέρβια Κοζάνης.

Πλημμύρισαν οι δρόμοι σε Βόλο και Λάρισα

Στο έλεος της κακοκαιρίας Genesis βρίσκεται από το πρωί ο Βόλος.

Σφοδρή καταιγίδα πλήττει από τις 12.30 μετά το μεσημέρι τον Βόλο, το Πήλιο και τις περιοχές του Αλμυρού και του Βελεστίνου με κύρια χαρακτηριστικά την πολύ δυνατή βροχόπτωση, τους ισχυρούς ανέμους και την πτώση εκατοντάδων κεραυνών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τη βροχή και τους ανέμους σαρώνεται ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και έχουν πλημμυρίσει δρόμοι σε πολλά σημεία, αφού το πολύ καλό αποχετευτικό δίκτυο δεν μπορεί να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες των ομβρίων υδάτων. Σε μερικές περιπτώσεις μέσα στον Βόλο έχει ζητηθεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής για απαντλήσεις υδάτων, αλλά και πτώσεις κλαδιών δέντρων πάνω στο οδόστρωμα. Στην περιοχή του Βελεστίνου με ιδιαίτερη ένταση η βροχή έπληξε κυρίως το Περίβλεπτο, την Χλόη και ολόκληρο τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε όλη την πεδινή περιοχή.

Ανάλογες εικόνες υπάρχουν και στο Πήλιο, όπου η σφοδρή βροχόπτωση συνεχίζεται και πλήττει τα οπωροφόρα στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου καταστρέφοντας τους καρπούς κυρίως στα κεράσια και τα ροδάκινα που ήταν έτοιμοι προς συγκομιδή.

Σύμφωνα με το thessaliatv.gr, μεγάλα προβλήματα με τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Genesis στην πρωτεύουσα του δήμου Κιλελέρ την κωμόπολη της Νίκαιας, μόλις 10 λεπτά από τη Λάρισα. Η στάθμη των νερών  του ποταμού Νεμπεγλεριώτη που διασχίζει  το χωριό έχει ανέβει επικίνδυνα με αποτέλεσμα τα όμβρια που καταλήγουν εκεί από το δίκτυο να επιστρέφουν μέσα στον οικισμό προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα.

Αμφιλοχία: Ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού

Η κακοκαιρία χτύπησε ήδη την Αμφιλοχία όπου η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και η θάλασσα να γίνει ένα με τη στεριά το πρωί της Παρασκευής 10 Ιουνίου.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και τα βίντεο του kravasaras.gr, το νερό πλημμύρισε τον δρόμο στο λιμάνι, με τα αυτοκίνητα και τους πεζούς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Σημειώνεται ότι από χθες έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ σε κάποιες περιοχές εστάλη και μήνυμα από το 112 ώστε οι πολίτες να λάβουν μέτρα.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από φερτά υλικά σε φρεάτια, ειδικά στο ύψος του παιδικού σταθμού, όπου σύμφωνα με μαρτυρία αναγνώστη, πυροσβέστες έδιναν «μάχη» να βγάλουν τα σκουπίδια και να ξεβουλώσουν με τα χέρια τα φρεάτια ώστε να τραβήξουν τα νερά πριν δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από πλημμύρες.

 

Διακοπές ρεύματος από την κακοκαιρία σε Αγρίνιο

Αρκετά σημεία στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου, αλλά και σε γύρω περιοχές υπέστησαν διακοπές ηλεκτροδότησης, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις διακοπές ρεύματος τέθηκαν εκτός λειτουργίας και φωτεινοί σηματοδότες σε αρκετά σημεία της πόλης, ενώ σε κάποια από αυτά έχει συγκεντρωθεί και σημαντικός όγκος νερού που προκαλεί προβλήματα στη διέλευση οχημάτων, όπως για παράδειγμα στην οδό Ελ. Βενιζέλου, στο ύψος του Πάρκου στο Αγρίνιο.

Σημαντικά προβλήματα από τις διακοπές ρεύματος αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Νεάπολης Αγρινίου οι οποίοι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετή ώρα μετά τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής.

kainourgiopress.gr / φωτό Θεόδωρος Τσώνης

Στην περιοχή της Νέας Αβώρανης, ένα  έλατο ξεριζώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους  και έπεσε εντός του οδοστρώματος στην ε.ο Αγρινίου Θέρμου κοντά στην πλατεία . Έχει ειδοποιηθεί η αστυνομία και η πυροσβεστική.

Κακοκαιρία “Genesis”: Πού αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

καιρός

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη 09 Ιουνίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τη χώρα μας επηρεάζει κακοκαιρία με το όνομα “GENESIS” με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους ισχυρούς ανέμους.

Όπως αναφέρει η Πολιτική Προστασία, η κακοκαιρία θα συνεχίσει να επηρεάζει σήμερα Παρασκευή (10-06-2022) έως και το βράδυ του Σαββάτου (11-06-2022) τις εξής περιοχές: Κεντρική και ανατολική Μακεδονία, ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες του Σαββάτου (11-06-2022) θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Ανάλογα με την πορεία των φαινομένων θα σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112.

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίζουμε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούμε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Δεν διασχίζουμε ΠΟΤΕ χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανέναν λόγο!
  • Παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών.

!Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες!

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

κακοκαιρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: enikos.gr