Ελληνοτουρκική …σύρραξη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Σ.Ε.

«Στη θέση του»  έβαλε Τούρκο βουλευτή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του, ήδη από το 1994.

«Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του ήδη από το 1994. Το 2015 η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση με σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως η Τουρκία γνωρίζουμε ότι δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου» δήλωσε από το βήμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απαντώντας σε Τούρκο βουλευτή.

Κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της συνέλευσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «η δύναμη της Ευρώπης βρίσκεται στη συμπερίληψη και την ενότητα, όχι στις πολλές και διαφορετικές ταχύτητες των λαών της, ούτε στη ρωγμή μεταξύ βορρά και νότου».

Ο Νίκος Δένδιας

Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην τουρκική προκλητικότητα «ψύχραιμα και με αποκλειστικό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σίγιαρτο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα απαντά στο σύνολο των παράνομων και μονομερών τουρκικών αιτιάσεων, αλλά δεν παρασύρεται σε ρητορικές αντιπαραθέσεις.

«Στο επίπεδο της ρητορικής, είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς προσπάθειας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, μιας προσπάθειας σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και μιας προσπάθειας αμφισβήτησης, δυστυχώς, και στο πεδίο με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων», σημείωσε.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία χώρα να μας προσβάλει με ψευδείς θεωρίες με ψευδείς ειδήσεις, επισήμανε και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Ζητάμε από τους εταίρους μας το αυτονόητο, αυτό που εμείς διακηρύξαμε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: τον σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων, στην κυριαρχία όλων των κρατών, τον σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες».

Έλληνες βουλευτές

Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα), Καιρίδης Δημήτριος και Ρουσόπουλος Θεόδωρος ήρθαν αντιμέτωποι με Τούρκους Βουλευτές οι οποίοι προσπάθησαν να παραπλανήσουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφορικά με το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου». Οι Έλληνες βουλευτές έδωσαν αποστομωτικές απαντήσεις.