Ο Σωτήρης Δελής για την “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού”

Από τον Επ. βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου κ. Σωτήρη Δελή λάβαμε στην ΡΗΡ και δημοσιεύουμε το ακόλουθο Ε μαιλ με αφορμή άρθρο μας για την “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού”.

Κύριε Μαλασπίνα,

Με αφορμή το ερώτημα της Panhellenic Post για το τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα της θεσμοθέτησης της Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού θέλω να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις και ας μου επιτραπεί στο τέλος μερικές σκέψεις.

  • H Διακομματική Επιτροπή έχει τοποθετηθεί θετικά μαζί με τον πρόεδρο της κ Σαββα Αναστασιαδη.
  • Ο Πρόεδρος του HECA κ Αποστολόπουλος εκπροσωπώντας και τις υπόλοιπες ομογενειακές οργανώσεις υποστήριξαν συλλογικά και θερμά το αίτημα.
  • Η εισήγηση που έχει γίνει είναι η ”Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού” να εορτάζεται παγκοσμίως καθώς στις 23 Αυγούστου.
  • Η πικρή εμπειρία που υπάρχει με την ταλαιπωρία που υπέστη μια άλλη ελληνοπρεπής πρόταση που είχε υποβληθεί από τον ομογενή καθηγητή της Ιταλίας κ. Ιωάννη Κορίνθιο για την καθιέρωση ”Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού”.                               Η πρόταση τελικά καθιερώθηκε με κοινή Υπουργική Απόφαση (Υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εξωτερικών- ΦΕΚ 1384/Β/24-4-2017) μετά από ΤΡΙΑ χρόνια! απο την υποβολή και την έγκρισή της από τη Διακομματική Επιτροπή και, μάλιστα, από άλλη Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρώ πραγματικό άθλο ότι η ομογένεια συνεχίζει να δείχνει την αγάπη και το σεβασμό της σε μια Πατρίδα που οι όποιες νησίδες ορθολογισμού και σωφροσύνης έχουν απομείνει δεν μπορούν να μας σώσουν από το βούλιαγμα στον τομέα της ομογενειακής πολιτικής.

Γιατί επιτέλους δεν ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών την κατάσταση;

ΕΛΕΟΣ!

Σταματώ εδώ γιατί αυτό είναι συνετό.

Σωτήρης Δελής

Επ μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου

Επ μέλος ΠαΔΕΕ