Ενημερώθηκαν οι δύο πλευρές για την πρώτη φάση του ελέγχου οικονομικών της Ομοσπονδίας

 

Πηγή άρθρου:anamniseis.net

Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή υπό την ηγεσία των κ.κ. Κώστα Μάστορα και Γιάννη Στρουμπάκη την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022, συγκάλεσε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια, την πρώτη  – κεκλεισμένων των θυρών – συνάντηση με την Πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων και το εκλεγμένο και εν εξορία διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας και τους ενημέρωσε για τα πιο κραυγαλέα ευρήματα της πρώτης φάσης του οικονομικού ελέγχου σε βάθος εξαετίας.

Το βράδυ της Δευτέρας κάλεσαν αντιπροσωπείες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και τους παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις σχετικά με τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι και την ολοκλήρωση του Οικονομικού Ελέγχου ούτως ώστε – κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο – να συγκαλέσουν την γενική συνέλευση στην οποία θα παρουσιάσουν τα πορίσματα των πολύμηνων ερευνών και το πιο σημαντικό τις προτάσεις για την εισδοχή της Ομοσπονδίας σε μια νέα εποχή, όπου θα εφαρμόζονται στο πνεύμα και στο γράμμα οι αρχές και οι κανόνες που διέπουν τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι δημοκρατικές διαδικασίες και θα διασφαλιστεί στο ακέραιο η διαφάνεια και η νομιμότητα.

Η ενημέρωση στο Σταθάκειο

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής, κ. Κώστας Μάστορας, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του ελέγχου και ότι θεώρησαν χρέος να παρουσιάσουν και στις δύο ηγεσίες τα τεκμήρια και τα απτά παραδείγματα των ατασθαλιών και της κακοδιαχείρισης, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ακόμη την ύπαρξη της ίδιας της Ομοσπονδίας.

«Εντοπίσαμε επιταγές χωρίς παραστατικά και τιμολόγια, μεταβιβάσεις μεγάλων χρηματικών ποσών στην Ελλάδα και στην Αμερική, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να εντοπίσουμε τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και τα παραστατικά από τους αποδέκτες των δωρεών.

Εντοπίσαμε επιταγές πληρωτέες τοις μετρητοίς (cash) χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τους παραλήπτες και τον λόγο για τον οποίο εκδόθηκαν τέτοιο είδους επιταγές.

Οι ατασθαλίες και η κακοδιαχείριση, που εντοπίσαμε, είχαν αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά της Ομοσπονδίας και μετά λύπης οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η Ομοσπονδία τα έξι τελευταία χρόνια διαχειρίστηκε κεφάλαια άνω των τριών εκατομμυρίων δολαρίων – χωρίς να καταβάλει ούτε ένα δολάριο σε φόρους και εμφάνισε έλλειμμα της τάξεως των 12 και πλέον χιλιάδων δολαρίων», επεσήμανε.

Ο έλεγχος της πρώτης φάσης όπως, επεσήμανε ο κ. Μάστορας, αφορά τους θεσμούς της Ομοσπονδίας, ενώ σε δεύτερη φάση θα εξεταστούν και οι υπογραφές και θα αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν.

«‘Ηταν η πρώτη φορά που τα στελέχη και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών πήραν μια γεύση του εμπεριστατωμένου και εις βάθους οικονομικού ελέγχου που έχουμε αναλάβει και ευελπιστούμε να αποχώρησαν λίγο πιο σοφοί από την ενημέρωση και να έλαβαν το έναυσμα να προσκομίσουν ό,τι παραστατικά και στοιχεία διαθέτουν ούτως ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος», επεσήμανε ο κ. Μάστορας.

Παράλληλα κάλεσε όσους έχουν διοικήσει την Ομοσπονδία τα έξι τελευταία χρόνια να προσκομίσουν έστω και την ύστατη στιγμή παραστατικά και τιμολόγια, ούτως ώστε να διασταυρωθούν οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει για κάθε επιταγή που είχε εξαργυρωθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ομοσπονδίας.

Κάλεσαν επίσης όσους τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, είτε έχουν αναλάβει διάφορα έργα να προσκομίσουν αντίγραφα των προσφορών και των τιμολογίων τους ούτως ώστε να διασταυρωθούν οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει.

«Καλούμε όσους διαθέτουν παραστατικά και άλλα έγγραφα να επικοινωνήσουν μαζί μου είτε με τον κ. Στρουμπάκη, είτε να τα αποστείλουν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους διαβεβαιώνουμε ότι προσφέρουν μια ανεκτίμητη υπηρεσία όχι μόνο στο έργο της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής και της Ομοσπονδίας, αλλά και της ίδιας της ομογένειας», πρόσθεσε ο κ. Μάστορας.

Οδικός χάρτης

Το βράδυ της Δευτέρας οι επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής Κώστας Μάστορας και Γιάννης Στρουμπάκης κάλεσαν ολιγομελείς αντιπροσωπείες και των δύο πλευρών ούτως ώστε να τους παρουσιάσουν έναν οδικό χάρτη στον οποίο επισημαίνονταν τα παράλληλα με τον έλεγχο μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ούτως ώστε η ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για την Ομοσπονδία στην οποία θα τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες και θα διασφαλίζεται η διαφάνεια, η χρηστή διοίκηση και η νομιμότητα.

Στην συνάντηση εκ μέρους του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου συμμετείχαν ο πρόεδρος Γιώργος Γεωργόπουλος, ο αντιπρόεδρος Νίκος Μπάρδης και ο εκπρόσωπος τύπου Γιώργος Ξερακιάς, ενώ από την πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων συμμετείχαν οι Δημήτριος Καλαμαράς, Νικόλαος Διαμαντίδης, Δήμος Σιώκης και ο Δημήτρης Φίλιος.

Ο κ. Μάστορας επεσήμανε ότι έθιξαν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον οδικό χάρτη και αναμένουν εγγράφως και από τις δύο πλευρές τις απαντήσεις τους σχετικά με τα προτεινόμενα βήματα προκειμένου να συγκαλέσουν εντός του Σεπτεμβρίου την Γενική Συνέλευση, στην οποία θα συμμετέχουν οι νόμιμοι αντιπρόσωποι, όπως ορίζει και το Καταστατικό.

Βασική προϋπόθεση για την σύγκλιση της εν λόγω συνελεύσεως αποτελεί η συγκρότηση μικτής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία θα απαλλάξει την Ομοσπονδία από τις σφραγίδες και θα ζητήσει από τους φορείς μέλη – σωματεία, αδελφότητες και κοινότητες – να ανανεώσουν την εντολή στους αντιπροσώπους τους.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενου των προτάσεων της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής

Moving Forward with the Restructuring of the Federation of Hellenic Societies of Greater New York

PROPOSAL:

All the pending lawsuits between members the Omospondia’s two conflicting parties are withdrawn immediately.

  1. The Omospondia will be open for the meetings of the below committees and sub-committees, composed of equal members from each conflicting party and led respectively by Presidents of common acceptance.
  2. A newly formed administration committee will be in charge of the Omospondia’s operations moving forward, until its elections take place.
  3. A newly formed committee of institutions and transparency will be in charge of the Omospondia’s restructuring of its constitution.
  4. A newly formed committee will be in charge of deciding the eligibility of the Greek Societies to participate in the Omospondia’s Board via their representatives.
  5. A newly formed Parade committee will be in charge of the annual Parade’s events via related sub-committees. This committee will also form the related bipartisan sub-committees.
  6. A newly formed election’s committee will be in charge of the Omospondia’s elections in the future.
  7. A newly formed executive advisory committee, will have as its mission to oversee the Omospondia’s operations, in order to be fully compliant with the strict requirements of the law.
  8. All past Presidents of the Omospondia are not eligible to participate in its administrative affairs and in the new elections in the future.
  9. Both of the Omospondia’s conflicting parties will dissolve right after the above mentioned committees and sub-committees have been formed.
  10. The Expanded Independent Auditing Committee continues with the Omospondia’s audit of financial records and when is done with the audit in the future, it will reveal its findings at an Omospondia’s General Assembly, in the presence of the Greek American Mass Media Outlets. Needless to say that no elections will take place unless the reform of the Omospondia’s Constitution is completed, the Greek Associations’ eligibility to participate in the elections is established and the audit is finished.

We are looking forward to your written comments.

Costas Mastoras, Giannis Stroumbakis

Co-Presidents of the Omospondia’s Expanded Independent Auditing Committee