Tο μέλλον θα καταδείξει «κέρδη και ζημίες» από την Σύσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η “υποχώρηση” του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν να πουλήσει F-16 στην Τουρκία, βρίσκεται μόνον στη φαντασία των πρωτοδέλιδων τίτλων των τουρκικών εφημερίδων. Στην πραγματικότητα, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε στον κ. Ερντογάν αυτό που και άλλες φορές (τελευταία τον περασμένο Δεκέμβριο) του είχε πει. Ότι ναι, θα πρέπει να πουληθούν F-16, αλλά για να πραγματοποιηθεί η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών και να αναβαθμισθούν τα υπάρχοντα, “απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου“.

Η υπό την ξεκάθαρη αίρεση συγκατάθεσης του Κογκρέσου «επιθυμία» του Μπάιντεν,  διευκόλυνε τους γείτονες να υιοθετήσουν τη δεύτερη, αγνοώντας την πρώτη, που (κατά σύμπτωση;) είναι και η σημαίνουσα! Επομένως το Κογκρέσο είναι αυτό που αποφασίζει και όχι ο Πρόεδρος της Αμερικής. Ο οποίος έχει βεβαίως το δικαίωμα να προσπαθήσει να πείσει το Κογκρέσο για την όποια αναγκαιότητα πώλησης F-16 στην Τουρκία, αλλά μέχρις εκεί.

Υπάρχει ήδη η έντονη αντίδραση  των Ελληνοαμερικανών ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών Νικόλ Μαλλιωτάκη και Γκας Μπιλιράκης οι οποίοι δήλωσαν ότι “ως μέλη της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Hellenic Caucus) του Κογκρέσου, παραμένουμε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής».  Στην οποία Επιτροπή προεδρεύει ο γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα Μπομπ Μενέντεζ.

Υπάρχει και το προηγούμενο του Εμπάργκο όπου το Κογκρέσο, με την «συνδρομή» του ελληνοαμερικανικού στοιχείου διέκοψε  τη στρατιωτική βοήθεια προς την Τουρκία στις 4 Φεβρουαρίου  1975.

Από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1975 ο Πρόεδρος Φόρντ έδωσε σκληρό πολιτικό αγώνα προκειμένου να πετύχει να κάμψει την αντίσταση της Γερουσίας και να επιτυχει την υπό όρους άρση του Εμπάργκο.  

Επομένως, ναι μεν, αλλά. Ο Μπάιντεν είπε το επιθυμητό για την Τουρκία. Η Γερουσία θα αποφασίσει το «δέον γενέσθαι» για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ωστόσο, και στην πλευρά της Σουηδίας τα επινίκια του τουρκικού Τύπου δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα όπως την έδωσε χθες  ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον, σε γραπτή δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Όπως είπε ο Σουηδός πολιτικός, «στη Σουηδία, η νομοθεσία εφαρμόζεται από τα ανεξάρτητα δικαστήρια».  Αυτό σημαίνει ότι η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Στοκχόλμη του υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει «73 τρομοκράτες» στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, είναι μάλλον μία άλλη εκδοχή του «όχι όπως είναι, όπως θα μας βόλευε να είναι».

Μάλιστα, χωρίς να σχολιάσει ευθέως τη δήλωση του Ερντογάν, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι την τελευταία λέξη, σε ό,τι αφορά την έκδοση κάποιου προσώπου, την έχει το Ανώτατο Δικαστήριο «το οποίο μπορεί να ασκήσει βέτο» και όχι η κυβέρνηση.

Εν κατακλείδι, το μέλλον θα καταδείξει «κέρδη και ζημίες» από την Σύσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ένα μέλλον στη διαμόρφωση του οποίου και η Ελλάς μπορεί, με κατάλληλους χειρισμούς και ευφυή πολιτική, να συμβάλει.