Η “έκρηξη” κρουσμάτων και νοσηλειών φέρνει έκτακτη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ

Η αύξηση των κρουσμάτων που έχουν τριπλασιαστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία φέρνουν έκτακτη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος θα δώσει καινούργια στοιχεία για την πανδημία τη Δευτέρα το πρωί στο κτίριο του οργανισμού.
Παρότι δεν υπάρχει πρόθεση για την λήψη περαιτέρω μέτρων πολλοί επιστήμονες ζητούν να επιστρέψει η υποχρέωση να φοράμε μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, στα αεροπλάνα και στο εσωτερικό των πλοίων με τον καθηγητή πνευμονολογίας Στέλιο Λουκίδη, Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και γιατρό της πρώτης γραμμής στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν  και άλλους εξέχοντες ειδικούς να έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού λέγοντας πως εκεί που συνωστιζόμαστε σε κλειστό χώρο θα έπρεπε να χρησιμοποιείται  η μάσκα.
Επίσης με την κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας είναι κοινό μυστικό πως δεν χρησιμοποιούνται οι μάσκες από τους επιβάτες  ούτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα  τρένα, τα τραμ, το μετρό  και τα λεωφορεία. Είναι πάρα πολλοί οι επιβάτες οι οποίοι είτε δεν φορούν καθόλου μάσκα, είτε την φορούν στο πηγούνι καθώς στην συνείδηση του κόσμου η κατάργηση της υποχρέωσης ισοδυναμεί με κατάργηση της μάσκας ακόμα και σε εκείνα τα μέρη που έχουν εξαιρεθεί από τον γενικό κανόνα.
Την ίδια ώρα το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί περισσότερο από 200% στο λεκανοπέδιο της Αττικής και, περισσότερο από 88% στην Θεσσαλονίκη ενώ μεγάλες αυξήσεις υπάρχουν σε τουριστικούς προορισμούς καθώς δεν γίνονται πια και τεστ στις πύλες εισόδου ούτε κανένας άλλος έλεγχος οπότε έχουμε και τα εισαγόμενα ασυμπτωματικά κρούσματα.
Στο μεταξύ ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων λέγοντας πως στην περιφέρεια της Ευρώπης έχουν τριπλασιαστεί τα κρούσματα μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες τα οποία συνολικά διεθνώς αγγίζουν τα 3.500.
Ζούμε λοιπόν την εποχή της αβεβαιότητας και καθώς δεν έχουμε και καμιά βεβαιότητα για το πότε θα έχουμε επικαιροποιημένα εμβόλια οι συστάσεις των ειδικών συνοψίζονται πρώτα απ’ όλα στο ότι οι ευπαθείς συμπολίτες μας που είναι πολλοί αναμεσά μας θα πρέπει να κάνουν τώρα την τέταρτη δόση και να μην περιμένουν να την κάνουν αργότερα με ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο που δεν ξέρουμε πόσο αργά ή γρήγορα θα έρθει.
Επίσης θα πρέπει να φοράμε μάσκα όταν είμαστε με πολύ κόσμο σε ανοιχτό χώρο και όταν είμαστε σε κλειστό χώρο και  θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις με τον καθηγητή Στέλιο Λουκίδη να τονίζει ότι εκτός από το να προσέχουμε εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να προσέχουμε και τους ανθρώπους πίσω στο σπίτι, τους ευπαθείς.
Γι’ αυτό λοιπόν συνιστά σε όλους τους νέους οι οποίοι φεύγουν τα Σαββατοκύριακα πηγαίνουν σε κοσμοπολίτικα νησιά, σε συναυλίες σε γεμάτες με κόσμο παραλίες, σε beach bar, σε κλαμπ όταν επιστρέφουν να μην πηγαίνουν να επισκεφτούν τον παππού και τη γιαγιά ή τη μαμά και το μπαμπά αν  είναι μεγάλης ηλικίας και ευπαθείς.
Ας περιμένουμε λίγες μέρες να κάνουμε και κάποιο self test και μην πάμε κατευθείαν να τους δούμε, γιατί βλέπουμε στα νοσοκομεία σ’ αυτόν τον αυξημένο αριθμό εισαγωγών να εισάγονται μεγάλοι άνθρωποι ηλικίας 70 ετών και άνω οι οποίοι κόλλησαν από κάποιον νεότερο, λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, θυμίζοντας ότι ο υπεύθυνος πολίτης είναι αυτός που προστατεύει τον εαυτό του αλλά προστατεύει και τους γύρω του.
Πηγή: enikos.gr