Στον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο το μετάλλιο της Ελευθερίας των ΗΠΑ

Το ανώτατο παράσημο των ΗΠΑ, το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, θα απονείμει ο Πρόεδρος Μπάιντεν στον πρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο στις 7 Ιουλίου. Πρόκειται για εξαιρετική τιμή, την οποία ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

To μετάλλιο απονέμεται  από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο. σε άτομα που έχουν σημαντική συνεισφορά στην ευημερία, στις αξίες και την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, την παγκόσμια ειρήνη και άλλες σημαντικές κοινωνικές, δημόσιες ή ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος είναι ο πρώην γενικός εφημέριος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ότι μετά από 50 και πλέον χρόνια ως ιερέας, που παρείχε συμβουλές σε αρκετούς προέδρους των ΗΠΑ, έλαβε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον τίτλο του Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με αφορμή την απονομή, έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook,: “Αποτελεί αιτία αγαλλίασης και υπερηφάνειας για κάθε Έλληνα. Ιερέας, γιος ιερέα και γιος της Ελλάδας – έχει κάνει την Εκκλησία παγκοσμίως πολύ περήφανη. Αξιος!”.

Ο «πατέρας» των Προέδρων

Ο πατήρ Καρλούτσος  έχει προσφέρει για δεκαετίες την αφοσίωσή του στην Ορθοδοξία, στο Πατριαρχείο και βέβαια στον ελληνισμό της Αμερικής. Θήτευσε κοντά σε τρεις αρχιεπισκόπους Αμερικής και βοήθησε με την αποτελεσματικότητά του και την άοκνη εργατικότητά του. Υπήρξε παράλληλα, στενός φίλος με όσους υπηρέτησαν το αξίωμα του Αμερικανού Προέδρου τα τελευταία 45 χρόνια

Τον father Alex, όπως είναι ευρύτερα γνωστός, με καταγωγή από τον Νομό Ηλείας, συνδέει φιλία ετών και με τον Τζο Μπάιντεν.Για την ακρίβεια, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας σε ομογενείς, γνωρίζονται από το 1974 – όταν ο μεν ήταν στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ο δε μέλος του Κογκρέσου.

Η πρεσβυτέρα  είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Μπο Μπάιντεν, που ιδρύθηκε στη μνήμη του αποβιώσαντος γιου του προέδρου των ΗΠΑ,  του οποίου ο θάνατος έφερε ακόμη πιο κοντά τους δύο άνδρες.

ADAM SCHULTZ

Ποιος είναι

Ως πνευματικός σύμβουλος στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική ο πατήρ Καρολύτσος έχει φέρει κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ με σημαντικές προσωπικότητες. Διοργανώνοντας κατά καιρούς εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, κρατάει ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας της ομογένειας με πολιτικούς, διπλωμάτες και οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ,

Η καταγωγή του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου είναι από το Λαντζόι του Νομού Ηλείας. Πριν ακόμη συμπληρώσει την ηλικία των τριών ετών έφυγε με τους γονείς του για τις ΗΠΑ. Σπούδασε Θεολογία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Κάθε καλοκαίρι, ο Father Άλεξ διοργανώνει στο Southampton, το νότιο τμήμα του Νεορκέζικου θερέτρου των Hamptons, το φιλανθρωπικό gala blue dream με καλεσμένους όλους τους billionairs της ομογένειας. Ο Τζο Μπάιντεν είχε δώσει το παρόν το 2019.

Ποιοι άλλοι θα τιμηθούν

Εκτός από τον father Alex, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας θα λάβουν μεταξύ άλλων η Σιμόν Μπάιλς, που είναι η πιο πολυβραβευμένη αθλήτρια στην ιστορία, με συνολικά 32 μετάλλια Ολυμπιακών και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, ο ηθοποιός Ντένζελ Ουάσιγκτον και η Σάντρα Λίντσεϊ, νοσοκόμα εντατικής θεραπείας στη Νέα Υόρκη, που υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊού και ήταν η πρώτη Αμερικανίδα που έλαβε το εμβόλιο εκτός κλινικών δοκιμών. Επίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα τιμήσει μετά θάνατον τον Τζο Μακέιν και τον Στιβ Τζομπς.

Πηγή: iefimerida.gr/Naftemporiki.gr