Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επισήμως ότι οι δυνάμεις του αποχώρησαν από το Λισιτσάνσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επισήμως ότι οι δυνάμεις του αποχώρησαν από το Λισιτσάνσκ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, εάν συνεχίζονταν οι προσπάθειες υπεράσπισης της πόλης, οι συνέπειες θα ήταν «φονικές».

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την στρατηγικής σημασίας πόλη Λισιτσάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τον τελευταίο θύλακα αντίστασής τους στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, ανακοίνωσε επισήμως το βράδυ της Κυριακής η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, εάν συνεχίζονταν οι προσπάθειες υπεράσπισης της πόλης, οι συνέπειες θα ήταν «φονικές».

«Προκειμένου να διαφυλάξουμε τη ζωή των Ουκρανών υπερασπιστών, ελήφθη η απόφαση να αποχωρήσουμε», προστίθεται στο κείμενο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Γιούρι Σακ επέμενε, μιλώντας στο BBC, ότι το Λισιτσάνσκ δεν βρίσκεται ολόκληρη υπό ρωσικό έλεγχο.

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, και οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στην πόλη ασταμάτητα. «Για τους Ουκρανούς, η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι κορυφαία προτεραιότητα, επομένως μερικές φορές μπορεί να υποχωρήσουμε από ορισμένες περιοχές για να μπορέσουμε να τις ανακτήσουμε στο μέλλον», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι ακόμα κι αν η Ρωσία καταλάβει όλο το Λουχάνσκ, αυτό δε σημαίνει ότι «έχει χαθεί το παιχνίδι» για το Ντονμπάς. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες περιοχές στο Ντονμπάς και κυρίως στο Ντονέτσκ, που ελέγχονται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Υπάρχουν «άλλες μεγάλες πόλεις στην περιοχή του Ντονμπάς, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ντονέτσκ» που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

«Πρόκειται για πόλεις που τις τελευταίες δύο ημέρες [υπήρξαν] στόχοι σοβαρών επιθέσεων με πυραύλους, βομβαρδισμούς πυροβολικού», είπε, «αλλά η μάχη για το Ντονμπάς δεν έχει τελειώσει ακόμη» επανέλαβε.
Ο Σακ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είναι αισιόδοξη και λαμβάνει υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους της.

Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ουκρανία θα συγκεντρώσει τελικά επαρκή αριθμό βαρέος πυροβολικού και άλλων τύπων όπλων «που θα μας επιτρέψουν να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας».

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ρώσοι πραγματοποίησαν 24 χτυπήματα στην περιοχή του Ντονέτσκ και βομβάρδισαν 18 οικισμούς. Σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία, καταστράφηκαν 31 πολιτικοί στόχοι, ενώ άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

«Το Λουχάνσκ απελευθερώθηκε» 

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε νωρίτερα τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ «απελευθερώθηκε» από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις των αποσχιστών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Μετά την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας για την κατάληψη του Κιέβου, η Ρωσία επικέντρωσε τις προσπάθειες της στην εκδίωξη των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ που βρίσκονται στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου οι αποσχιστές που έχουν την υποστήριξη της Μόσχας μάχονταν κατά του Κιέβου, από την πρώτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2014.

Τουλάχιστον έξι νεκροί στο Σλοβιάνσκ

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ρωσική επίθεση στο Σλοβιάνσκ, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Η εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ, Τετιάνα Ιχνατσένκο, δήλωσε στο δημόσιο δίκτυο ειδήσεων της Ουκρανίας ότι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Λιάκχ, δήλωσε στο κανάλι του στην πλατφόρμα Telegram ότι η επίθεση ήταν ο χειρότερη που έχει πλήξει την πόλη τελευταία, και προκάλεσε σχεδόν 15 πυρκαγιές.

Το Κραματόρσκ, μια άλλη πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ που δεν έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, θεωρείται ότι έχει υποστεί επίσης βομβαρδισμούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ – skai.gr