Δύο Ομογενείς επιστήμονες βραβεύτηκαν στην Αθήνα

Αθήνα.- Πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, στο Θέατρο «Κατίνα Παξινού» στο Αττικό Άλσος, η δεύτερη τελετή απονομής των Βραβείων «Λήκυθος», που θεσμοθετήθηκαν πέρυσι από την Περιφέρεια Αττικής.
Πρόκειται για ένα νέο θεσμό, που υλοποιήθηκε μετά από σχετική πρωτοβουλία του Γ. Πατούλη και την ουσιαστική συνδρομή και καθοδήγηση της Εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων Μ. Βιδάλη, η οποία και είχε την ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης μαζί με το Αυτοτελές Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας.
Στόχος είναι να επιβραβεύονται σε ετήσια βάση από την Περιφέρεια Αττικής εκπρόσωποι από τους χώρους του πολιτισμού, των τεχνών, των επιστημών, του αθλητισμού, της υγείας, της καινοτομίας και της κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι με το έργο τους προωθούν τις ανθρωπιστικές αξίες του Ελληνισμού.

Μεταξύ των βραβευθέντων οι Ομογενείς, Βάσω Αποστολοπούλου και  Σταμάτης Κριμιζής

Στον Σταμάτη Κριμιζή (ΗΠΑ) δόθηκε το βραβείο ΛΗΚΥΘΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ».

Στην Βάσω Αποστολοπούλου (Αυστραλία) της δόθηκε το βραβείο ΛΗΚΥΘΟΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΥ»  αλλά η ίδια δεν ήταν εφικτό να παρευρεθεί επειδή είναι στην Αυστραλία.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Από την el.wikipedia.org αντιγράφουμε για τον Σταμάτη Κριμιζή:

Γεννήθηκε στον Βροντάδο της Χίου το 1938 και αποφοίτησε από το τοπικό Γυμνάσιο Αρρένων το 1956. Καθώς ο πατέρας του ήταν μετανάστης που συχνά ταξίδευε από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα (Πτυχίο Φυσικής, 1961) και της Αϊόβα (μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Sc. 1963, διδακτορική διατριβή 1965) των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αιόβα και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (Applied Physics Laboratory) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 1980 διορίστηκε Επικεφαλής Επιστήμονας στο Τμήμα Διαστημικής, όπου και ανέλαβε Διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου τεχνικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι Επίτιμος Διευθυντής. Εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός στη νεοϊδρυθείσα έδρα «Επιστήμη του Διαστήματος» της Ακαδημίας Αθηνών τον Νοέμβριο του 2004, και πρόεδρος της Τάξεως Θετικών Επιστημών για το 2007. Τον Δεκέμβριο 2006 ανέλαβε Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Προς τιμή του το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε με το όνομα του τον αστεροειδή 8323 Κριμιζής (προσωρινή ονομασία 1979 UH).

Στις 19 Μαρτίου 2018 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου του ΕΛ.Δ.Ο.[18] Στις 25 Απριλίου 2018 ωστόσο, σχεδόν ένα μήνα μετά τον ορισμό του ΔΣ του Οργανισμού, παραιτήθηκε από την προεδρία του ΕΛ.Δ.Ο.[19]

Βάσω Αποστολοπούλου

Η ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος” για την Βάσω Αποστολοπούλου γράφει τα ακόλουθα:

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ

Η ομογενής Βάσω Αποστολοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο προάστιο St. Albans της δυτικής Μελβούρνης της Αυστραλίας από γονείς Έλληνες μετανάστες με καταγωγή από την Αμαλιάδα. Έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και κατάρτιση στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων για χρόνιες ασθένειες. Έχει εκπαιδευτεί στην ανοσολογία, τον καρκίνο και την πρωτεϊνική κρυσταλλογραφία, με εκτεταμένο υπόβαθρο και δεξιότητες στην ανάπτυξη κλινικής έρευνας. Η διεπιστημονική έρευνά της στους τομείς ανοσολογίας, φαρμακευτικής χημείας, βιοχημείας, κρυσταλλογραφίας, κλινικής έρευνας, επιδημιολογίας, ανάπτυξης φαρμάκων επικεντρώνεται στον καρκίνο και σε αυτοάνοσες ασθένειες. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Ινστιτούτο Ερευνών του Austin και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Ήταν η πρώτη ερευνήτρια παγκοσμίως που ανέπτυξε τη θεωρία της ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η θεωρία αυτή σήμερα χρησιμοποιείται σε χιλιάδες εργαστήρια.

Μόλις στα 27 της είχε ανακηρυχθεί «Νεαρή Αυστραλιανή της Χρονιάς» στην Πολιτεία της Βικτώριας και είχε φιλοξενηθεί στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων της Μελβούρνης. Παράλληλα, στο ερευνητικό κέντρο Austin, όπου εργαζόταν, είχε υπό την καθοδήγησή της μια δεκαπενταμελή ομάδα. Η Βάσω Αποστολοπούλου ήταν η «Γυναίκα της Χρονιάς 2003» στην κατηγορία των επιστημόνων, έχει κερδίσει το “Βραβείο Premier για Ιατρικές Έρευνες”, ενώ το αμερικανικό περιοδικό “Times” την έχει κατατάξει στους πιο επιτυχημένους Έλληνες εκτός Ελλάδας.

Το έργο της για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του καρκίνου έχει δοκιμαστεί σε περισσότερες από 25 κλινικές μελέτες φάσης I, II, III, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια, έχει λάβει πάνω από 100 βραβεία και διακρίσεις γι’ αυτά τα επιτεύγματα. Έχει αναλάβει έρευνα στο ερευνητικό ίδρυμα Scripps στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, στο Austin Research Institute Australia, στο Burnet Institute της Αυστραλίας, στο εξαίρετο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και στο Mater Medical Research Institute Australia. Έχει, επίσης, 335 ερευνητικές δημοσιεύσεις και βιβλία, 278 ανακοινώσεις σε συνέδρια και έχει κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα 17 δραστικών ουσιών. Είναι επίσης τακτική κριτής σε μια σειρά επιστημονικών περιοδικών.

Η Βάσω Αποστολοπούλου έχει ερευνητικά επιτεύγματα στους τομείς της χορήγησης αντιγόνων και της ανάπτυξης εμβολίων. Έχει συμβάλει στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος. Η θεωρία της ανοσοθεραπείας στοχεύει στην τόνωση συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία μπορούν να προγραμματιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να θανατώνουν καρκινικά κύτταρα. Στη μέθοδο αυτή βασίστηκε η κ. Αποστολοπούλου για την ανάπτυξη του πρώτου παγκοσμίως εμβολίου κατά του καρκίνου του μαστού. Το συγκεκριμένο εμβόλιο βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της εξόδου του στην αγορά. Η ίδια δηλώνει αισιόδοξη ότι είναι απλώς θέμα λίγων χρόνων μέχρι το εμβόλιο να αρχίσει να χορηγείται σε νεαρές, συνήθως, γυναίκες, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Παγκοσμίως, η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει το έργο της και την επαινεί για τη σπουδαία ανακάλυψή της.

Εκτός από αντιπρόεδρος του Τμήματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Victoria, τα τελευταία χρόνια και σε συνεργασία με ερευνητές επιστήμονες από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ασθένειας της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Για το ανοσοθεραπευτικό προϊόν κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας που η ίδια ανέπτυξε, κλινικές δοκιμές σε ασθενείς ξεκίνησαν το 2018 με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Από την εκδήλωση στην Αθήνα. Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης από τον neoskosmos.com μεταφέρουμε τα της τελετής και τα βραβεία.

 Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Κ. Τερζάκης. Ο κ. Πατούλης, αφού ευχαρίστησε την κα Βιδάλη και τα στελέχη του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων για την άρτια διοργάνωση, συνεχάρη όλους τους βραβευθέντες, επισημαίνοντας πως τα βραβεία «Λήκυθος» αποτελούν πλέον έναν θεσμό ο οποίος έχει βρει την πορεία του και την αναγνώρισή του στο χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απένειμε τα εξής βραβεία:
ΛΗΚΥΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ «ΜΟΝΑΧΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΑ» στον Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαο και ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ «ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ», στον κ. Θάνο Γεωργουλά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, η Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μ. Κουρή, η Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας Κ. Αδαμοπούλου, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Π. Λεονάρδου, Ε. Μπαρμπαγιάννη, Μ. Αγγελοπούλου, Χ. Αλεξανδράτος, Φ. Καλογήρου. Επίσης, παραβρέθηκαν πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η Γεωργία Ζώη, ο Χρήστος Φωτίδης, ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ, η Σάρα Εσκενάζυ, ο Σταύρος Παρχαρίδης, ο Δήμος Μυλωνάς, η Νάντια Καραγιάννη και ο Γιάννης Δημητράς.

Γ. Πατούλης: «Το νέο ΕΣΠΑ μας προσφέρει περισσότερα εργαλεία και μεγαλύτερους πόρους για την ανάδειξη έργων Πολιτισμού»

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο κ. Πατούλης τόνισε πως σήμερα βραβεύονται «άνθρωποι με λαμπερό αποτύπωμα στον δημόσιο βίο, άνθρωποι που φέρουν ως περιουσία πολύτιμες αξίες και ιδανικά, που αποτελούν πυξίδα για τη ζωή μας και διέπουν τους στόχους μας για μια καλύτερη Αττική, με διεθνή ακτινοβολία και αναπτυξιακές προοπτικές».
Αναφερόμενος στο καινούριο θέατρο «Κατίνα Παξινού» υπογράμμισε πως εδώ «από φέτος θα χτυπά η καρδιά του πολιτισμού της Αττικής, μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα που προσφέρουμε ελεύθερα σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της Περιφέρειας» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Για τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και για εμένα προσωπικά, η σχέση με τον Πολιτισμό είναι ουσιώδης, ένα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας, αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού μας, που επεκτείνεται σε πολλές πτυχές του έργου μας.

Είμαστε περήφανοι, γιατί με μεθοδικές κινήσεις καταφέραμε να στηρίξουμε την αποκατάσταση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που αποτελούν κτήμα της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, να συμβάλλουμε στη λειτουργία νέων εστιών πολιτισμού, όπως το Μουσείο Νέου Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά και να αποδώσουμε στο κοινό και τους επισκέπτες της Αττικής εμβληματικούς χώρους τέχνης με αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες, όπως η Εθνική Πινακοθήκη και το Ωδείο Αθηνών.
Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση, ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς να στηρίζει το πολιτιστικό αποτύπωμα της Αττικής, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Η νέα Προγραμματική Περίοδος του ΕΣΠΑ 2021-2027 μας προσφέρει περισσότερα εργαλεία και μεγαλύτερους πόρους για την ανάδειξη έργων Πολιτισμού».

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν είναι τα εξής:

ΛΗΚΥΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ «ΜΟΝΑΧΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΑ» στον Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαο

ΛΗΚΥΘΟΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΥ» στην Δρα Βάσω Αποστολοπούλου, η οποία δεν ήταν εφικτό να παρευρεθεί επειδή είναι στην Αυστραλία

ΛΗΚΥΘΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» στον Σταμάτη Κριμιζή

ΛΗΚΥΘΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στον Βαγγέλη Γκιζελή

ΛΗΚΥΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΕΒΙΤΣΗΣ» στον Κώστα Γεωργουσόπουλο, ο οποίος μίλησε μέσω video

ΛΗΚΥΘΟΣ ΤΕΧΝΩΝ «ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ» στον Νίκο Φλώρο

ΛΗΚΥΘΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ» στην Κέλλυ Λουφάκη, η οποία δεν ήταν εφικτό να παρευρεθεί λόγω ασθένειας

ΛΗΚΥΘΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ» στον Μάριο Φουρνάρη και στον Σύλλογο προστασίας άγριων ζώων ΑΛΚΥΟΝΗ

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ «ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ»,το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Θάνο Γεωργουλά για το έργο του “Σουίτα Μικρά Ασία 22”

ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ», το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Ανδρέα Βαλάση για το έργο του

ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ – ΡΟΥΚ», το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην Ντιάνα Τζοβόλου  για το έργο της “Μια φορά και έναν καιρό”

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΑΓΑΝΗΣ», το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην Ελισσάβετ Κοντού για το έργο της “Σιωπή”