Τι θα πει σήμερα στο Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη θέση της Ελλάδας μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει και τις εθνικές προκλήσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι και ευρωπαϊκές και απαιτούν κοινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, αναμένεται να περιγράψει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η τοποθέτησή του θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 π.μ. Η παρουσία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο μια μέρα πριν την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική που ζήτησε ο ίδιος, ήρθε στο καλύτερο timing, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει για άλλη μια φορά την ευκαιρία σε διεθνές ακροατήριο να αναπτύξει τα επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια.

Σε μια ομιλία που θα διαπνέεται από ισχυρό φιλοευρωπαϊκό πρόσημο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, γυρίζει σελίδα και βαδίζει στο μέλλον με αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες και τις απανωτές κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και εξακολουθεί να έχει μπροστά της.

O πρωθυπουργός θα επισημάνει πως η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρώπη ως ισότιμος εταίρος και συνδιαμορφωτής όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών συζητήσεων. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία η χώρα μας πήρε ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια τομή στην ιστορία της Ευρώπης. Θα αναφερθεί επίσης στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή και στον ρόλο της χώρας ως πυλώνας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ομιλία του πρωθυπουργού, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, εντάσσεται στην πρωτοβουλία της κ.Metsola για μια σειρά ομιλιών με τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη». Η σειρά αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούνται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ενδιαφέρον θα έχει η συζήτηση που θα ακολουθήσει, καθώς ο πρωθυπουργός θα δεχτεί ερωτήσεις από τις ομάδες του ευρωκοινοβουλίου. Ο διάλογος θα έχει και «ελληνικό» χρώμα, καθώς τον λόγο θα πάρει ο Νίκος Ανδρουλάκης από την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από την ευρωπαϊκή αριστερά. Και οι δυο με τις τοποθετήσεις τους θα απευθύνουν ερωτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός στις 11.00 π.μ. θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, ενώ στις 13.00 θα συναντηθεί με την ευρωομάδα της Ν.Δ.