Τα εγκαίνια και ο καθαγιασμός του Αγίου Νικολάου στο Μανχάτταν

Νέα Υόρκη.- Με λαμπρότητα τελέστηκε η ακολουθία των εγκαινίων και του καθαγιασμού του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης η οποία, έλαβε χώρα στις 4ης Ιουλίου 2022 προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.Η ακολουθία των εγκαινίων και η πρώτη Θεία Λειτουργία που ακολούθησε είχαν τριπλό χαρακτήρα.

Ο πρώτος σχετίζονταν με την ολοκλήρωση ενός τιτάνιου έργου, όπως είναι η ανοικοδόμηση ενός ναού υψηλών αρχιτεκτονικών και δομικών προδιαγραφών. Ο δεύτερος σχετίζονταν με την 100ή επέτειο της Ιεράς Αρχειπισκοπής Αμερικής και ο τρίτος με τον εορτασμό της Ημέρας της Ελευθερίας των ΗΠΑ.

Η παρουσία των πρώην Αρχιεπισκόπων Αμερικής, κ.κ. Σπυρίδωνα και Δημητρίου, της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία απαρτίζεται από τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο και τον Πανοσιολογιώτατο Μέγα Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, καθώς επίσης των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και των Επισκόπων από μόνη της εξέπεμπε μηνύματα ενότητας και αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής.

Οι τελετές ήταν άρτια διοργανωμένες και σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκονταν οι κληρικοί και οι λαϊκοί είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέσω γιγαντοοθόνων τις ακολουθίες που διήρκησαν πέντε περίπου ώρες.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν κάτι παραπάνω από ιδανικές. Το ανάλαφρο αεράκι και οι σκιές των δέντρων καθιστούσαν ακόμη πιο μαγικό το τοπίο που κατέγραψαν οι κάμερες και οι έξυπνες συσκευές και έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Ο ναός

Οι εργασίες στο εξωτερικό του ναού έχουν ολοκληρωθεί και καθώς ανεβαίνει κανείς τα σκαλιά που οδηγούν στο ναό αισθάνεται δέος. Αισθάνεται ότι ο ναός είναι τεράστιος και επιβλητικός. Εισερχόμενος όμως στον κυρίως ναό – ειδικά τώρα που τοποθετήθηκε το τέμπλο – και μπήκαν τα προσωρινά καθίσματα διαισθάνεσαι ότι ο ναός είναι μικρός εν συγκρίσει με τους ναούς που υπάρχουν στην τριπολιτειακή περιοχή.

Ο ναός είναι χωρητικότητας 125 ατόμων και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι είναι ο μικρότερος ως προς την χωρητικότητα Ελληνορθόδοξος Ναός του Μανχάταν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, δεξιά, ενώ καλωσορίζει τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Σπυρίδωνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι εργασίες στο εσωτερικό του ναού δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι ιθύνοντες τόσο του Ιερού Προσκυνήματος, όσο και της Αρχιεπισκοπής ευελπιστούν  ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν και ο ναός θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο, ανήμερα της 21ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

(Με στοιχεία από anamniseis.net, ekirikas.com και FB))

Ο Γεν. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού

Τον Αρχιερατικό εσπερινό στον Άγιο Νικόλαο στη Νέα Υόρκη πριν από τα επίσημα εγκαίνια, παρακολούθησε και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης (Φωτογραφία). Ο Εσπερινός έγινε, όπως σημειώνει ο κ. Χρυσουλάκης σε ανάρτησή του στο FeceBook,  “σε κλίμα τεράστιας συγκίνησης και υπερηφάνειας για το νέο μας Εθνικό Ιερό μέσα στην καρδιά της Νέας Υόρκης στο Ground zero”.
Στην Ακολουθία του Εσπερινού παρευρέθησαν επίσης αρκετοί θρησκευτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Gabriele G. Caccia, ο Επίσκοπος κ. Ειρηναίος, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, ο Επίσκοπος κ. Saba, της Γεωργιανής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βόρεια Αμερική, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Vicken Aykazian, της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης κ. Ζαχαρίας Νικόλοβος, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Συρίας Malankara. Παρών ήταν και ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου, κ. Πρόδρομος.
Επίσημες Παρουσίες
Της τελετής εγκαινίων είχαν προηγηθεί τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού, τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.  Αυτήν την φορά, το Οικουμενικό Πατριάρχείο εκπροσώπησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, μαζί με τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο.  Παράλληλα, στην Ακολουθία συμμετείχαν και δυο Αρχιεπίσκοποι πρώην Αμερικής: ο κ. Δημήτριος, επί των ημερών του οποίου συντελέστηκε η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά ξεκίνησε και η διαδικασία ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού, όπως επίσης και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων.
Εκ των επισήμων, έδωσαν το “παρών”, μεταξύ άλλων, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντινος Κουτρας, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχαλης Φυριλλας, η Πρέσβης της Ελλάδας στα ΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γεώργιος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο ΓΓΔΑΕ, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Δημήτριος Κόκοτας, ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Νίκολας Καρακώστας και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής της ΑΧΕΠΑ, Ηλίας Κάτσος.
Η Πρεσβευτής της Ελλάδος

Για μήνυμα, αλλά και παράδειγμα, που δίνει στο αμερικανικό έθνος η ελληνοαμερικανική κοινότητα, μέσω της επίτευξης της ανοικοδόμησης του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, έκανε λόγο η Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

“Η παρουσία του ελληνισμού στις ΗΠΑ, η οικουμενική και διαχρονική σημασία του ελληνισμού στις ΗΠΑ, δίνει το δικό του μήνυμα ότι οι άνθρωποι, παρά τις αντιξοότητες, επιβιώνουν, μεγαλουργούν, ανασυντάσσονται σαν τον φοίνικα από τις στάχτες τους.  Δηλαδή η ελληνοαμερικανική κοινότητα μέσα από αυτόν τον θαυμάσιο νέο ναό δίνει το μήνυμα σε όλους τους Αμερικανούς πως ποτέ οι δυσκολίες δεν θα μας σταματήσουν και αυτά στα οποία πιστεύουμε θα είναι πάντα ζωντανά και πανανθρώπινα”, είπε η κ. Παπαδοπούλου.