Βρετανία: Θα παραιτηθεί σήμερα ο Τζόνσον

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία. Οπως μεταδίδουν το BBC, το Sky News και άλλα βρετανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές, ο Μπόρις Τζόνσον θα παραιτηθεί σήμερα.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, ο Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη μιλήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, και συμφώνησε να παραιτηθεί, ενώ ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών θα έχει οριστεί μέχρι το συνέδριο του κόμματος, τον Οκτώβριο. Η απόφαση ελήφθη στις 8:30 το πρωί.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον θα προβεί σήμερα σε διάγγελμα προς τη χώρα, πριν από το μεσημέρι.
Πιέσεις για αποχώρηση του Τζόνσον από την θέση του πρωθυπουργού ακόμη και εντός της ημέρας

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, ανώτεροι Συντηρητικοί ζητούν την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την θέση του πρωθυπουργού ακόμη και σήμερα. Ζητούν μάλιστα, να αναλάβει επιχειρησιακός πρωθυπουργός ο Ντομινίκ Ράαμπ, με το σκεπτικό πως θα φέρει πίσω όλους όσους έχουν παραιτηθεί και η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της μέχρι τον Οκτώβριο.

Όπως δήλωσε πρώην υπουργός στον Guardian: «Ο Τζόνσον πρέπει να φύγει απόψε, ο Ράαμπ πρέπει να αναλάβει» με έναν άλλον να προσθέτει: «Π0ρέπει να παραδώσει τις σφραγίδες του γραφείου του σήμερα και να φύγει». Σύμφωνα με άλλη υψηλόβαθμη πηγή των Τόρις που ήταν με τον Μπόρις Τζόνσον τις τελευταίες 48 ώρες, η συμπεριφορά του μπορεί να είναι επικίνδυνη για την χώρα. Όπως είπε: «Ο Τζόνσον δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία. Η συμπεριφορά του τις τελευταίες 48 ώρες ήταν απερίσκεπτη και αλλοπρόσαλλη. Δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε να ηγηθεί της χώρας μέχρι το φθινόπωρο. Ένας Θεός ξέρει τι θα κάνει».

Η παραίτησή του αναμένεται εντός της ημέρας και έρχεται μετά από ένα τσουνάμι παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων που ήρθαν μετά την αναβάθμιση του συνεργάτη του, Πίντσερ, σε κυβερνητική θέση, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως σε βάρος του υπήρχε έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση.

Μέσα σε δύο μέρες παραιτήθηκαν 57 στελέχη της κυβέρνησης Τζόνσον. Παρότι ο ίδιος δεν ήθελε να παραιτηθεί και διατεινόταν ότι πρέπει να μείνει στη θέση του, το κλίμα δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο και πείστηκε ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Όπως μεταδίδει το ΒΒC, o Mπόρις Τζόνσον θα παραιτηθεί σήμερα από την ηγεσία των Συντηρητικών και θα παραμείνει πρωθυπουργός της Βρετανίας μέχρι το φθινόπωρο. Η κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών θα διεξαχθεί το καλοκαίρι και ο νέος πρωθυπουργός θα έχει αναλάβει καθήκοντα εγκαίρως για το Συνέδριο των Τόρηδων τον Οκτώβριο.

Αγορές: Ανοδικά η στερλίνα μετά τις πληροφορίες για παραίτηση Τζόνσον

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο στις αγορές, το Reuters επισημαίνει ότι μετά τις αναφορές μέσων ενημέρωσης περί δήλωσης, απόψε, του Μπόρις Τζόνσον για την παραίτησή του, η στερλίνα σκαρφάλωσε. Όπως αναφέρει, έναντι του δολαρίου η λίρα έφτασε το 1,1994, ανεβαίνοντας κατά 0,6% (ήταν 1,1938 προ των πληροφοριών). Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η λίρα έπιασε το αρνητικό ρεκόρ του Μαρτίου του 2020, με 1,1887 έναντι του δολαρίου.
Η λίρα, σύμφωνα με το Reuters, καταγράφει άνοδο και έναντι του ευρώ.

«Εκτιμούμε ότι θα πάει πιο ψηλά από δω και μπρος. Αναμένουμε ένα “ράλι” όσο φεύγει από το τραπέζι η αβεβαιότητα» σχολίασε ο Τζέραλντ Φιτζπάτρικ των Russel Investments.

Επενδυτές, μιλώντας στο Bloomberg, ανέφεραν ότι αυτή η ανοδική τάση για τη λίρα δίνει μια ανάσα στην οικονομία, που έχει χτυπηθεί βαρέως από τον υψηλό πληθωρισμό και την πολιτική αναταραχή.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr