«Τρεκλίζει» η Ρωσία -Τι συμβαίνει με τα εργοστάσια που έφυγαν, ξεμένει από συσκευασίες τροφίμων

Ένα δύσκολο και σύνθετο τοπίο οικονομικά και επιχειρηματικά έχουν συνθέσει οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία.

Μπορεί η Ευρώπη να τρέμει για το ενδεχόμενο να βρεθεί το Χειμώνα με μισοάδειες αποθήκες φυσικού αερίου, μπορεί τα ρωσικά ταμεία να συνεχίσουν να γεμίζουν με έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου, ωστόσο και η ρωσική οικονομία δεν έχει μείνει στο απυρόβλητο. Τουναντίον.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, προβλήματα λόγω των κυρώσεων προκύπτουν στην λειτουργία του μοναδικού εργοστασίου της Tetra Pak στην περιοχή της Μόσχας για παραγωγή υλικών συσκευασίας για υγρά προϊόντα διατροφής το οποίο δημιουργήθηκε το 1994 για να καλύψει ανάγκες στη Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Συγκεκριμένα οι σουηδικές Αρχές έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές στη Ρωσία, παρότι η εταιρεία επιμένει ότι η προμήθεια πρώτων υλών και εξοπλισμού συσκευασίας έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα, γιατί το γάλα και οι χυμοί είναι, μεταξύ άλλων, και παιδικές τροφές.

Η Tetra Pak ισχυρίζεται επίσης ότι η απαγόρευση εξαγωγών μπορεί να δώσει στη Ρωσία πρόσβαση σε μοναδικές σουηδικές τεχνολογίες σε περίπτωση εθνικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Η παραγωγή συνεχίζεται προς το παρόν και η τροφοδοσία προς τους πελάτες αλλά έχει σταματήσει η παραγωγή συσκευασιών των 2 λίτρων και ο χρωματισμός ορισμένων συσκευασιών χυμών άλλαξε ενώ οι κατασκευαστές γαλακτοκομικών προϊόντων ανέφεραν έλλειψη συσκευασίας για κάποια προϊόντα.

Μεταξύ των πελατών της είναι η PepsiCo (House in the Village, J7, Lyubimiy), η Coca-Cola HBC (Dobry, Rich), η Danone (Prostokvashino, Alpro). Επτά από τις δέκα συσκευασίες γάλακτος και χυμών που πωλούνται στη Ρωσία κατασκευάζονται από την Tetra Pak.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματικών μετά την αποχώρηση ξένων εταιρειών σχεδιάζεται να αρχίσει παραγωγή εντός του έτους για τη δημιουργία εγχώριων συσκευασιών (τύπου Tetra Pak, Pure Pak). Γίνεται προσπάθεια για παραγωγή εγχώριων χρωμάτων για εφαρμογή σε εισαγόμενη τεχνολογία ενώ στις παράλληλες εισαγωγές περιλαμβάνονταν και μελάνια εκτύπωσης, όπως οι Gangut, ABV Flexo και Print Color.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι Ρώσοι παραγωγοί ποτών λόγω έλλειψης χρώματος ενδέχεται να αρχίσουν να παράγουν προϊόντα σε λευκά κουτιά. Σημειωτέον ότι τον περασμένο Μάρτιο, η νορβηγική εταιρεία παραγωγής ασηπτικής συσκευασίας Elopak (μάρκα Pure Pak) ανακοίνωσε την άμεση αναστολή των δραστηριοτήτων στη Ρωσία, όπως και η American Ball Corporation (μεγάλος παραγωγός συσκευασιών αλουμινίου, με τρία εργοστάσια στη Ρωσία).

Στο πεδίο του εμπορίου, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές εμπορικών κέντρων, το Crocus Group (Crocus City Mall/Vegas), έχει απωλέσει το 30% των ενοικιαστών, το μερίδιο των οποίων μπορεί να φτάσει το 40% των χώρων ενοικίασης.

Ενώ εξακολουθούν να πληρώνουν ενοίκιο οι H&M, μάρκες Inditex, Adidas δεν πουλούν τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα ο τζίρος του Ομίλου να έχει μειωθεί κατά 30% σε σύγκριση με το 2021. Εκτιμάται ότι εάν οι μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και να κλείσουν οριστικά τα καταστήματά τους, δεν θα είναι δυνατή η αντικατάστασή τους με άλλους και το 50% των επιφανειών θα παραμείνουν κενές, Μέχρι σήμερα διέθεταν πάνω από 150 χιλ. τ. μ. από εμπορικά κέντρα του Crocus Group.
Ποιος θα φτιάξει ηλεκτρικές συσκευές στη Ρωσία;

Όσον αφορά στα ρωσικά αντίποινα στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 θεσπίζεται προσωρινός περιορισμός στην εξαγωγή αδρανών αερίων. Οι περιορισμοί αυτοί θα ήταν μια έμμεση πίεση στις κυρώσεις της ΕΕ με βάση τις οποίες απαγορεύεται η εξαγωγή ημιαγωγών, μηχανημάτων και εξοπλισμού μεταφοράς (εκτιμώμενης αξίας 10 δισ. ευρώ) στη Ρωσία καθώς και συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιους διαγωνισμούς στην Ε.Ε.

Συνεπώς θεωρείται ότι, η εν λόγω απόφαση μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια «εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση» ξένων κατασκευαστών για την προμήθεια των απαραίτητων μικροηλεκτρονικών προϊόντων στη Ρωσία καθότι εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον μια 15ετία για την υποκατάσταση των εισαγωγών αυτών.

Σημειώνεται, ότι τα αδρανή αέρια (αργό, ήλιο, νέον) χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ημιαγωγών στην κατασκευή μικροκυκλωμάτων. Η Ρωσία προμηθεύει έως και το 30% του Νέον της παγκόσμιας ζήτησης ενώ περίπου το 45%- 54% προερχόταν από δύο ουκρανικές εταιρείες, την Ingas και την Cryoin.
Τι τρέχει με τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η μηνιαία αύξηση των τιμών το Μάιο επιβραδύνθηκε σημαντικά (στο 0,18%), υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο που αντιστοιχεί στον πληθωρισμό του 4%. Παρόμοιος ρυθμός αύξησης των τιμών παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2020.

Μείωση παρατηρείται και στο ετήσιο πληθωρισμό, που διαμορφώθηκε σε 17,1%. Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών τον Απρίλιο κατεγράφη μείωση του ΑΕΠ κατά 3% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης κατά 1,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Η μείωση οφείλεται στους περιορισμούς στις μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και στην πτώση της εσωτερικής ζήτησης.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr