Τσίπρας: Η πολιτική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει. O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτος και με διαφορά

Την πεποίθηση του ότι «η πολιτική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στο άνοιγμα της ομιλίας του στην κεντρική πλατεία στο Περιστέρι, την οποία χαρακτήρισε την «πιο αληθινή, πιο αδιάψευστη σφυγμομέτρηση».

Όπως είπε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτός είναι «ο λόγος για τον οποίο δεν τολμά να προκηρύξει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης» και «για τον οποίο δε θα αντέξει για πολύ».

«Γιατί βλέπω στα πρόσωπά σας τη σιγουριά. Βλέπω στα πρόσωπά σας το αύριο. Γιατί είμαστε πολλοί και θα γίνουμε περισσότεροι. Γιατί η πολιτική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει. Γιατί όποτε και να στηθούν οι κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτος και με διαφορά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην «υπόσχεση» που έδωσε το βράδυ των εκλογών του 2019, «όταν έκλεινε ένας κύκλος μιας συγκλονιστικής πορείας» με «ένα διόλου ευκαταφρόνητο σχεδόν 32% στην κάλπη», ότι θα αντιστοιχηθεί «ο εκλογικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ», προκειμένου να φτιαχτεί «ένα μεγάλο, μαζικό και λαϊκό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς».

«Και να που σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι κάναμε την υπόσχεσή μας πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετά το 3ο Συνέδριό του και την εκλογική διαδικασία της 15ης του Μάη, δεν είναι απλά άλλο ένα κόμμα. Έστω μεγαλύτερο. Είναι ένα άλλο κόμμα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας τα 110.000 «νέα μέλη του κόμματος».

«Από εδώ και εμπρός», όμως τόνισε, «δεν έχουμε παλαιά και νέα μέλη, έχουμε μόνο μέλη – συνιδιοκτήτες του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις απ′ όποια πολιτική διαδρομή κι αν προέρχεται ο καθένας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε σε «μάχη κατά του καθεστώτος που οικοδομεί η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη», τονίζοντας ότι «τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του αποδείχτηκε ένας πολιτικός όχι μόνο προσκολλημένος σε συμφέροντα, σε μεθόδους αναξιοκρατίας και ρουσφετιού, αλλά και παντελώς ανεύθυνος, επιπόλαιος, αναξιόπιστος».

Αναφερόμενος μάλιστα στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, χαρακτήρισε «τελευταίο δείγμα της αναξιοπιστίας και της επικίνδυνης επιπολαιότητάς του», τις «παλινωδίες του με τις πρόωρες εκλογές».

«Ο ίδιος άνοιξε το θέμα. Ο ίδιος ανακοίνωνε κάθε τόσο υποψηφιότητες του κόμματός του. Ο ίδιος επέτρεπε, δημιουργούσε διαρροές με ημερομηνίες και εκλογικές στρατηγικές. Και ύστερα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι εθνικά υπεύθυνη επιλογή», είπε και σχολίασε πως «ήταν εθνικά υπεύθυνη όταν νόμιζε ότι τον βόλευε» και «έγινε ξαφνικά εθνικά ανεύθυνη όταν κατάλαβε ότι δεν τον βολεύει».

Επιμένοντας στο θέμα των εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν τολμά να πάει σε εκλογές γιατί καταρρέει», προσάπτοντας στον πρωθυπουργό ότι «πάντα θα βρίσκει μια άλλη ευθύνη για να κρύψει τη δική του προσωπική ευθύνη».

Αναφέρθηκε, μάλιστα και στην «ατομική ευθύνη» κατά την περίοδο της πανδημίας, σχολιάζοντας ότι «η ευθύνη αυτών που μας κυβερνάνε τρία χρόνια, δεν υπάρχει πουθενά», η «ευθύνη», είπε, για τις «μεγαλύτερες» αυξήσεις στο ρεύμα, τον «πληθωρισμό» που εκτοξεύτηκε, τα πιο ακριβά καύσιμα στην Ευρώπη, την «πώληση» της ΔΕΗ σε fund εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ενώ ακόμα και στη Γαλλία εθνικοποιείται η αντίστοιχη εταιρία ηλεκτρισμού, για την «αισχροκέρδεια» των καρτέλ, για τις «απευθείας αναθέσεις 7,5 δισ.».

«Η ευθύνη αυτή σε ποιον ανήκει άραγε;», διερωτήθηκε, ενώ παράλληλα στηλίτευσε το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος». «Το πρόβλημα στον τόπο δεν είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, το πρόβλημα το μεγάλο είναι ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν φυτέψει και έχουν αναρριχηθεί πάρα πολλά κλεφτόδεντρα. Αυτά θα ξεριζώσουμε, όχι απλά θα τα κουρέψουμε», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή για τον τόπο. Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι μεν αυτοδύναμη γιατί δεν συνεργάζεται με άλλα κόμματα, αλλά στην πραγματικότητα συνεργασίας με τα μεγάλα συμφέροντα. Διότι τα μεγάλα συμφέροντα είναι αυτά που καθορίζουν ιδίως την οικονομική πολιτική. Μια κυβέρνηση που παρά το γεγονός ότι δεν έχει ούτε μνημόνια ούτε δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχει πολλαπλασιάσει τις συνέπειες της κρίσης για τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά και τα κέρδη μιας μικρής μειοψηφίας», «δέκα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τρίων μεγάλων funds», «των εκατοντάδων γαλάζιων golden boys».

«Γι′ αυτούς και τα συμφέροντά τους ενδιαφέρεται. Και κυβερνά με το ψέμα και με την προπαγάνδα της ενημέρωσης 108», είπε, στηλιτεύοντας την 108η η θέση της χώρας στον κόσμο στην ελευθερία του Τύπου και τονίζοντας πως είναι «επιτακτική ανάγκη αυτή η κυβέρνηση να φύγει».

Απαντώντας, δε, σε όσους υποστηρίζουν ότι η φθορά της ΝΔ θα μεγαλώνει, όσο καθυστερούν οι εκλογές, δήλωσε πως δεν ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ «η φθορά του κ. Μητσοτάκη», αλλά «η φθορά της κοινωνίας», «που παίρνει χαρακτήρα κατάρρευσης κάθε μέρα που αυτή η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της».

Στοχεύοντας, δε, σε «απαντήσεις», κυρίως από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ και το Νίκο Ανδρουλάκη, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία ενός «μονομέτωπου αγώνα απέναντι στη Δεξιά του κου Μητσοτάκη», παρά τις «διαφορές» με τις άλλες δυνάμεις «του Κέντρου και της Αριστεράς» και ειδικά, όπως είπε, με το ΚΙΝΑΛΛ που «ταυτίστηκε πλήρως με τη Δεξιά στη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».

«Πώς γίνεται κάποιοι να επιθυμούν προοδευτική και μάλιστα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και την ίδια στιγμή να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μετεκλογικά με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη», υπογράμμισε, απευθύνοντας το ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Απάντηση δε πήραμε, αλλά ο κος Ανδρουλάκης δε μπορεί να κρύβεται μέχρι να πάει στη κάλπη» είπε.

«Αν σκοπεύει να ξανακάνει το κόμμα του δεκανίκι της Δεξιάς, όπως ο κ. Βενιζέλος ας μην απαντήσει. Αλλιώς οφείλει να αποκλείσει από τώρα και καθαρά, κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη», συμπλήρωσε, δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει «να απευθύνει στη βάση προγραμματικών θέσεων, ειλικρινές κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, για μια κυβέρνηση συνεργασίας που μπορεί να προκύψει από την κάλπη της Απλής Αναλογικής, αρκεί στη κάλπη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πρώτος και με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη».

Οικονόμου: Ο λόγος του Τσίπρα απέπνεε ναφθαλίνη

«Στη σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Περιστέρι, οι νότες της μουσικής ήταν πιο ενδιαφέρουσες και πιο επίκαιρες από τον πεπαλαιωμένο λόγο του κ. Τσίπρα, λόγο που απέπνεε ναφθαλίνη» τόνισε σε δήλωση του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας την αποψινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.«Στο τέλος το συνειδητοποίησε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι πρέπει να τελειώνει για να ακούσουν οι παριστάμενοι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα».

«Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να διαβάζει τον κόσμο μας -έναν κόσμο που άλλαξε ολοκληρωτικά μετά το 2020 και συνεχίζει να αλλάζει ραγδαία- με ξεπερασμένα θεωρητικά εργαλεία της εποχής του ψυχρού πολέμου και άλλα ”ηχηρά παρόμοια”. Όσα γνωρίζει, όσα σκέφτεται και όσα προτείνει ο κ. Τσίπρας δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με το σήμερα, ούτε με το αύριο της κοινωνίας και της Πατρίδας. Επενδύοντας σε χρεοκοπημένα ιδεολογήματα της παλαιοαριστεράς δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα τόσο στην κοινωνία της δράσης και της δημιουργίας, όσο και στη νεολαία, για την οποία η Κυβέρνηση δημιουργεί μια Ελλάδα με περισσότερες ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη και ευημερία. Στο διάστημα της διακυβέρνησής μας έχουμε επενδύσει στις πράξεις και βοηθάμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τον παγκόσμιο τυφώνα των κρίσεων. Ακόμα και μια σταγόνα πράξης, στην εποχή που ζούμε, είναι πιο χρήσιμη από τόνους παλαιομοδίτικης θεωρίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ