Η άλλη αφετηρία του Παναθηναϊκού στη φετινή σεζόν…

Ο Παναθηναϊκός είναι μία έτοιμη ομάδα. Της λείπουν πράγματα, της λείπει ποιότητα, αλλά είναι μία κανονική ομάδα, στην οποία ο δημιουργός της δεν χρειάζεται να τις διδάξει τα βασικά, όπως συνέβαινε πέρυσι τέτοια εποχή.

Μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική αφετηρία, από την οποία ξεκινά φέτος ο Παναθηναϊκός σε σχέση με την περσινή ομάδα. Βοηθά βεβαίως και το γεγονός ότι τώρα στην αρχή της προετοιμασίας και τα πρώτα φιλικά παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός παίζει με ελάχιστες προσθήκες, αφού παίζουν μόνο τρεις μεταγραφές (από τις τέσσερις που έχουν ολοκληρωθεί) και αυτές όχι όλες μαζί. Αυτό επί της ουσίας οδηγεί στο χόρτο, σε αυτά τα πρώτα φιλικά παιχνίδια, την περσινή ομάδα, η οποία είναι λογικό να παρουσιάζει ομοιογένεια.

Η σημαντική διαφορά όμως σε σχέση με την περσινή σεζόν, είναι ότι πλέον ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που ξέρει τα θέλω του προπονητή της και τα εφαρμόζει μέσα στο γήπεδο με το καλημέρα της σεζόν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Οποιος θυμάται τα αντίστοιχα περσινά φιλικά παιχνίδια του Παναθηναϊκού, πιθανόν θα θυμάται ότι ο Γιοβάνοβιτς προσπαθούσε να μάθει την ποδοσφαιρική ΑΒ στους παίκτες του και τα πάντα έμοιασαν με ένα οικόπεδο στο οποίο ο προπονητής πρέπει να χτίσει τα πάντα από την αρχή.

Η φετινή αφετηρία είναι ασφαλώς πολύ διαφορετική, αφού ο Παναθηναϊκός ξεκινάει την προετοιμασία και τα βασικά είναι ήδη εκεί. Η ομάδα έχει συνοχή, ο συγχρονισμός στην πίεση ψηλά και κυρίως στην ανάκτηση κατοχής, αμέσως μόλις χάνει την μπάλα, είναι εκεί, όπως άλλωστε και η σωστή ανασταλτική λειτουργία. Ο Γιοβάνοβιτς είναι φανερό θα ποντάρει πολύ στην πίεση ψηλά φέτος και κυρίως στην πίεση για την ανάκτηση κατοχής, αμέσως μετά την απώλεια της μπάλας και αυτό είναι κάτι που απαιτεί ασφαλώς και εξαιρετική φυσική κατάσταση, αλλά και καλό συγχρονισμό, διότι αν αντίπαλος ξεφύγει από αυτό το πρέσινγκ θα βρει σίγουρα χώρους και θα δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις.

Ο Παναθηναϊκός επιπλέον κρατάει με σωστό τρόπο την μπάλα στα πόδια, έχει ποικιλία στο παιχνίδι του και στον τρόπο που κάνει τις επιθέσεις του και θα έλεγα ότι έχει και ισορροπία, αν και χθες έπαιξε αρκετά από την πλευρά του Γκάνεα, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν εξαιρετικός και θα βάλει μεγάλο ανταγωνισμό στον Χουάνκαρ.

Προφανώς και αυτό που λείπει από τον Παναθηναϊκό είναι ατομική ποιότητα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού, αλλά εκεί ο Γιοβάνοβιτς περιμένει πέντε μεταγραφές τουλάχιστον. Ένα οκτάρι, ένα δεκάρι, έναν φορ και δύο εξτρέμ, συνεπώς αυτή η ποιότητα η λογική λέει ότι θα υπάρξει στην ομάδα σε σύντομο διάστημα.

Υπό αυτή την έννοια είναι νωρίς για να κριθεί η προσπάθεια του Παναθηναϊκού, αφού καταλαβαίνει ο καθένας πόσο σημαντικά κομμάτια του παζλ απουσιάζουν ακόμη, αλλά αυτό δεν αλλάζει το πρώτο γενικό συμπέρασμα, το οποίο είναι ξεκάθαρο. Ο Παναθηναϊκός ξεκινά την φετινή χρονιά από τελείως διαφορετική αφετηρία από αυτήν που ξεκίνησε την περσινή σεζόν, όταν μέχρι τον Δεκέμβριο επί της ουσίας ψάχνονταν…

Πηγή: Gazzetta.gr