Σε ποιους «κόβει» τις παραδόσεις η Gazprom: Αντίστροφη μέτρηση για τον ενεργειακό εφιάλτη

Οι χειρότεροι φόβοι της Ευρώπης για τον ενεργειακό της εφοδιασμό από τη Ρωσία επιβεβαιώνονται.  O ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι «λόγω ανωτέρας βίας», κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μεταδίδει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, όπως έγινε γνωστό η γερμανική Uniper, είναι ένας από τους μεγάλους πελάτες που έλαβε την επιστολή από την Gazprom, με την οποία η ρωσική εταιρεία επικαλείται «ανωτέρα βία» με αναδρομική ισχύ για μελλοντική και παρελθούσα ανεπάρκεια στις παραδόσεις φυσικού αερίου. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι αδικαιολόγητο», ανέφερε η εταιρεία, τονίζοντας πως «και επισήμως έχουμε απορρίψει τον ισχυρισμό της “ανωτέρας βίας”». Μέχρι στιγμής η Gazprom δεν έχει προβεί σε κάποιο άμεσο σχόλιο.

Επίσης, η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, δήλωσε επίσης ότι έλαβε ειδοποίηση ανωτέρας βίας. «Παρακαλούμε κατανοήστε ότι δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες ή τη νομική μας γνώμη», ανέφερε η εταιρεία.

Σημειώνεται, ότι η Gazprom δήλωσε ότι είχε ζητήσει έγγραφα από τη Siemens που θα επέτρεπαν την επιστροφή μιας τουρμπίνας για τον Nord Stream 1 στη Ρωσία.

Η Gazprom ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ζήτησε από τον γερμανικό όμιλο Siemens να της επιστρέψει την τουρμπίνα που επισκευάστηκε στον Καναδά για να διασφαλίσει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream που παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

«Στις 15 Ιουλίου, η Gazprom υπέβαλε επίσημο αίτημα στη Siemens για να λάβει τα έγγραφα… για να επιτραπεί η εξαγωγή της τουρμπίνας του σταθμού Portovaya, μιας κρίσιμης εγκατάστασης για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream. Η Gazprom υπολογίζει στον όμιλο Siemens να εκπληρώσει άνευ όρων τις υποχρεώσεις του σχετικά με την επισκευή και τη συντήρηση τοων κινητήρων στους οποίους βασίζεται η αξιοπιστία των εργασιών του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream και οι παραδόσεις φυσικού αερίου στους ευρωπαίους καταναλωτές», αναφέρει ο ρωσικός  ενεργειακός κολοσσός στη σχετική ανακοίνωσή του.

Η τουρμπίνα από τον Καναδά για τη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 είναι καθ’ οδόν προς τη Ρωσία, γρηγορότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα.