«Concrete»: Μια ταινία μικρού μήκους για την τρίτη γενιά Ελληνοαυστραλών

Η ταινία «Concrete» βρίσκεται στα πρώτα της στάδια και πραγματεύεται τη ζωή και την ταυτότητα της τρίτης γενιάς Ελλήνων της Αυστραλίας.

Πρωταγωνιστής ο Άγγελος, που διερωτάται για το ποια είναι η ταυτότητά του και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στις οικογενειακές παραδόσεις, που θέλουν όλη την οικογένεια να γιορτάζει το Πάσχα μαζί, και την επιθυμία του να ακολουθήσει τη μουσική rave και τον ανάλογο τρόπο ζωής.

Μέσα από μια σειρά σουρεαλιστικών αλληλεπιδράσεων με το τοπίο, ο νεαρός άντρας αναγνωρίζει ότι οι δύο φαινομενικά αντίθετες ταυτότητές του διαπλάθονται και επηρεάζονται η μία από την άλλη.

Πίσω από την κάμερα είναι δύο νέοι κινηματογραφιστές, η Renee Kypriotis και ο Ari Kwasner-Catsi, δύο Ελληνοαυστραλοί που θέλουν να δώσουν ζωή σε αυτή την ιστορία και να μοιραστούν τις δικές τους δυσκολίες σύνδεσης με την ελληνική τους ταυτότητα. Ελπίζουν, επίσης, να βρουν σημεία σύνδεσης με την ευρύτερη ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας.

«Νομίζω ότι αντλούμε πολύ από τις προσωπικές μας εμπειρίες, εγώ τουλάχιστον» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η Κυπριώτη. «Αυτό προέρχεται από την απομάκρυνσή σου από την κουλτούρα σου, και εκεί είναι που εγώ αντλώ στοιχεία από την προσωπική μου εμπειρία, κατά κάποιο τρόπο. Είναι επειδή ποτέ δεν ένιωσα πραγματικά Ελληνίδα, επειδή δεν μιλάω ελληνικά και επειδή είμαι τρίτης γενιάς… Καθώς περνούν οι γενιές δεν νιώθεις και πολύ κοντά στην κουλτούρα σου».

Φώτο: Supplied

Η Κυπριώτη λέει ότι οι γονείς της μεγάλωσαν περικυκλωμένοι από τον ελληνικό τρόπο ζωής και υπέστησαν ρατσισμό για αυτό το λόγο. Οπότε, όταν ήταν ήρθε η ώρα να μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά, συμπεριλαμβανομένης και της Renee, άφησαν εκτός πολλές ελληνικές παραδόσεις.

«Δεν ένιωθαν ότι μπορεί να γίνουν Έλληνες όταν μεγάλωναν και αυτό θέλουμε να δείξουμε στην ταινία, το χάσμα γενεών με τους γονείς του Άγγελου» αναφέρει. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα εμφανές χάσμα μεταξύ των Ελλήνων γονέων και των παιδιών τους σήμερα, παρ’ ότι και οι δύο γενιές έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία.

Η δεύτερη γενιά μεγάλωσε με μετανάστες γονείς και έτσι διατήρησε πολλά από τα στοιχεία που σχετίζονται με το να είσαι Έλληνας, όπως η γλώσσα και η θρησκεία.

Σήμερα, οι νεότεροι Ελληνοαυστραλοί φαίνεται ότι συνδέονται περισσότερο με αξίες και στοιχεία της κουλτούρας όπως το φαγητό. Η δεύτερη γενιά έπρεπε να συνδυάσει τις ελληνικές παραδόσεις με τον αυστραλιανό τρόπο ζωής. Κάτι που ήταν δύσκολο για πολλούς, οπότε το να απορρίψουν την ελληνικότητά τους έγινε συχνό φαινόμενο.

Ο Ari Kwasner-Catsi λέει ότι αυτό ήταν σημαντικό να φανεί στην ταινία, δηλαδή την αποκοπή από την ελληνικότητα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η τρίτη γενιά έχει επανασυνδεθεί με αυτή.

«Ένα σημείο που πρέπει να αναφέρουμε -και είναι σημαντικό για την ταινία, κοιτώντας τις σχέσεις των διαφορετικών γενεών- είναι ότι όταν πρωτοήρθαν οι Έλληνες μετανάστες προσπαθούσαν να κρατηθούν από τις παραδόσεις τους» σχολιάζει και συνεχίζει: «Αυτό κούρασε τη δεύτερη γενιά, που είναι οι γονείς μας, και προσπάθησε να αποκοπεί από το να είναι το παιδί του μετανάστη. Στην δική μας περίπτωση, όμως, έχει ενδιαφέρον ότι προσπαθούμε να το επαναφέρουμε, γιατί εμείς δεν έχουμε πιεστεί από τις προσδοκίες που ένιωθαν οι γονείς μας».

Βλέπουμε πολλά παιδιά γεννημένα εδώ με ελληνική καταγωγή να λένε ότι είναι Έλληνες και να αυτοαποκαλούνται Ελληνοαυστραλοί, παρ’ ότι κάποιοι δεν είναι τόσο κοντά με τις ρίζες τους όσο άλλοι. Ίσως νιώθουν την ανάγκη να είναι μέρος κάτι πιο μεγάλου ή ίσως να ακούγεται πιο ωραίο να είσαι Ελληνοαυστραλός. Η τρίτη γενιά έχει υιοθετήσει την ελληνική ταυτότητα.

«Είναι πιο εύκολο να ταυτιστείς με μία πιο συγκεκριμένη κουλτούρα από το να πεις είμαι Αυστραλός. Γιατί τι είναι Αυστραλός; Τι σημαίνει; Σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα. Λέγοντας ότι είμαι Έλληνας, πολλές φορές, με κάνει να νιώθω περισσότερο Αυστραλός γιατί τώρα ξέρω πως συνδέομαι εγώ με την αυστραλιανή ιστορία» λέει ο Άρης.

Η Renee και ο Άρης σκοπεύουν να ξεκινήσουν τα γυρίσματα τον Οκτώβρη και θέλουν να συμπεριλάβουν και άλλους Έλληνες δημιουργούς, συμπεριλαμβανομένων μουσικών και σχεδιαστών μόδας, ώστε η ταινία να έχει ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική παροικία.

Επίσης, ψάχνουν και για πιθανούς επενδυτές.

Εάν θέλετε να βοηθήσετε με οποιονδήποτε τρόπο την ταινία, μπορείτε να στείλετε email στη Reene (rne.e@outlook.com) ή στον Άρη (me@arikc.com)

Neoskosmos.com