Πύρινος εφιάλτης- Δεν λειτουργούν παιδικά camp, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις

Δεν θα λειτουργήσουν παιδικά camp σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Πύρινος εφιάλτης για άλλη μία φορά στην Πεντέλη με τους πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε στις 17.19 το απόγευμα της Τρίτης ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι. Αυτήν την ώρα καίγονται σπίτια στο Ντράφι και στην Ανθούσα ενώ ακούγονται συνεχώς εκρήξεις, που οφείλονται σε επιχειρήσεις με χωματουργικά εργαλεία.

Από τις 6 το πρωί ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουν τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν καθώς οι συνθήκες είναι δύσκολες τόσο λόγω των ισχυρών ανέμων όσο και λόγω των πυκνών καπνών που έχουν καλύψει τα μέτωπα σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη.

Τρία Canadair 415, δυο ελικόπτερα Erickson, ένα Bell 214 και ένα BK 117 (για τον συντονισμό), έχουν ξεκινήσει με το πρώτο φως της ημέρας να προσεγγίζουν την πυρκαγιά. Λόγω της πυκνότητας του καπνού οι ρίψεις νερού δεν είναι ακόμα εφικτές και θα ξεκινήσουν να γίνονται περιμετρικά κυρίως στην ανατολική πλευρά που μαίνεται η πυρκαγιά, στην πίσω πλευρά της Πεντέλης. Ακολουθεί και το 2ο κύμα πτητικών μέσων.

  • Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται από τις 5.30 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Κλειστή η Αττική Οδός και η Λ, Μαραθώνος

Τα ξημερώματα της Τετάρτης η πυρκαγιά επεκτάθηκε στην ανατολική πλευρά του Γέρακα, με τις φλόγες να βρίσκονται μια ανάσα από την Αττική Οδό.

Αυτός είναι κι ο λόγος που λίγο μετά τις 3:30 οι αρμόδιες αρχές έδωσαν εντολή να κλείσει μεγάλο μέρος της.

Συγκεκριμένα κλειστή είναι η Αττική Οδός από κόμβο Κηφισίας έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και στο ρεύμα προς Ελευσίνα από κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Πεντέλης.

Από Αεροδρόμιο προς Ελευσίνα τελευταία έξοδος προς Περιφ. Υμηττού

  • Δεν θα λειτουργήσουν παιδικά camp σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Αναμένεται ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για να μη λειτουργήσουν σήμερα τα παιδικά camp στα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής που έχει πληγεί από την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

 

Αυτή την ώρα στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν:

  • 630 αστυνομικοί στο πεδίο
  • 232 οχήματα
  • Περισσότεροι από 600 απεγκλωβισμοί

Οι ριπές του ανέμου, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, είναι ιδιαίτερα ισχυρές καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Μάλιστα, όσο περνούν οι ώρες οι καιρικές συνθήκες θα δυσχεραίνουν με τις ριπές του ανέμου να αγγίζουν ακόμη και τα 7-8 μποφόρ.

  • Στο νοσοκομείο τρεις πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα και τραυματισμούς

Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

  • Οι περιοχές που εκκενώθηκαν

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, έχουν εκκενωθεί οι Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), που φιλοξενούσε 46 άτομα. Έξι άτομα μεταφέρθηκα με φορείο και ακόμα 3 άτομα με καρέκλα, οι τελευταίοι μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος). Τα 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Εκκενώθηκε το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), που φιλοξενούσε 57 άτομα. Ένα άτομο διακομίσθηκε προς το Ιπποκράτειο. Εκκένωση υπήρξε και από τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), που φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφέρθηκαν 10 άτομα, εκ των οποίων τα 2 στον Ερυθρό Σταυρό, 2 στο Ιπποκράτειο και τα υπόλοιπα στη Θάλπη.

Επίσης, το ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): μετέφερε 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά και τραυματισμούς στο 251 ΓΝΑ και 5 πολίτες διακομίσθηκαν, ένας στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 στον Ερυθρό Σταυρό και ένας Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα.

 

Είναι τεράστια η ένταση του ανέμου, οι καταστροφές είναι σε πολλά σπίτια στο Ντράφι στο Γέρακα και στην Ανθούσα, δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός. Όπως ανέφερε, η φωτιά πλησιάζει προς τη Μαραθώνος, η οποία έκλεισε από την Τροχαία στο ύψος του Μουσικού Γυμνασίου. Σε ερώτηση αν γνωρίζει κάτι για τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Γέρακα είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουν από που προέρχονται.

ΕΣΚΕ – ΕΚΑΒ – 20-07-2022

1-Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

2-Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.

3-Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6

5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη
– Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45):
3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,
5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα , 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα

Μήνυμα 112

Νέο μήνυμα εστάλη λίγο μετά τις 6:10 το πρωί της Τετάρτης από το 112 για αποφυγή μετακίνησης στη λεωφόρο Μαραθώνος.
Το μήνυμα καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τη μετακίνηση στη λεωφόρο Μαραθώνος από το ύψος του κόμβου της Αττικής Οδού μέχρι το Πικέρμι.

Σύμφωνα με την αστυνομία από νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και στη Λεωφόρο Σπάτων και στις Οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Μήνυμα στους Κατοίκους Παλλήνης και Νέας Παλλήνης

Νέο μήνυμα απέστειλε το 112, αυτή τη φορά για τους κατοίκους της Παλλήνης και της Νέας Παλλήνης με εντολή να εκκενώσουν προς Πικέρμι και Ραφήνα.

Το μήνυμα εστάλη στις 05:30 στους κατοίκους των δύο περιοχών λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από την Πεντέλη και έκτοτε μαίνεται ανεξέλεγκτη, ενώ πλέον πλησιάζει τις δύο περιοχές.

 

 

Μήνυμα 112 για Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης: Εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι

Στις 4.30 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

 

Εκτροπές κυκλοφορίας στη Λ. Mαραθώνος και στη Λ. Σπάτων

Η Ελληνική Αστυνομία προχωρά συνεχώς σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη Αττικής. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση στις 05:17 η αστυνομία προχωρά σε εκτροπές κυκλοφορίας στη Λ. Mαραθώνος, στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και στη Λ. Σπάτων και στις οδούς Ευρτανίας και Κύπρου, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Πηγή: newpost.gr