Δημόσια συγχαρητήρια στον ΓΓΑΕ&ΔΔ Γιάννη Χρυσουλάκη για το Ιατρικό Συνέδριο

Βαρβάρα Αθανασίου – Ιωάννου*

Θα ήθελα να εκφράσω δημόσια, την εuγνωμοσύνη μου και τα συγχαρητήριά μου προς τον κύριο Γιάννη Χρυσουλάκη, Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ο οποίος, με το όραμά του και την χαρισματική προσωπικότητά του, κατάφερε να ενώσει πολλούς φορείς στην συνδιοργάνωση του Α’ Πανομογενειακού Παγκοσμίου Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονικη από τις 15 με 17 Ιουλίου, και που παρακολούθησαν 220 σύνεδροι από 25 χώρες.

Ο Ιπποκράτης συναντά τον Αριστοτέλη, ήταν το θέμα του Συνεδρίου, που θύμισε σε όλους μας δύο γίγαντες της αρχαίας Ελλάδας που έχουν επηρεάσει την Ιατρική και την Ηθική, εξαίροντας έτσι την σπουδαιότητα της Ηθικής στην Ιατρική.

Ήταν ένα δωρεάν Παγκόσμιο Συνέδριο, το οποίο ήταν παγκοσμιοκεντρικό και όχι στενά ελληνοκεντρικό, όπως άλλα συνέδρια που είχα παρακολουθήσει στο παρελθόν στην Ελλάδα, και ανοιχτό όχι μόνο σε γιατρούς, αλλά και άλλους επιστήμονες και ενδιαφερόμενους στο χώρο της Υγείας.

Παρακολούθησα μέρος του Συνεδρίου και έμεινα ενθουσιασμένη από την άρτια οργάνωση, την ομαδικότητα και την αγαστή συνεργασία όλων των φορέων, την τεχνική υποστήριξη και, γενικά, τις διαλέξεις των ταλαντούχων γιατρών της Ελλάδας και τους Έλληνες γιατρούς της Διασποράς και γενικά από τό όλο πρόγραμμα.

Υπήρχε πολύ μεγάλη συγκίνηση, φιλικότητα και θαυμασμός προς τον κύριο Χρυσουλάκη και τους συνδιοργανωτές του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Είναι αξιοσημείωτο ότι τέτοιου είδους συνέδρια δεν είναι δωρεάν στην Αυστραλία. Συνήθως, τα Συνέδρια που παρακολουθώ εκεί, έχουν μεν συνεισφορά, αλλά δεν είναι προσιτά στους περισσότερους.

Εντυπωσιακές ήταν επίσης και οι δύο συναυλίες που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Η μία με την ταλαντούχα συνθέτρια, Ευανθία Ρεμπούτσικα, και η δεύτερη αφιερωμένη στον αείμνηστο Γρηγόρη Μπιθικώτση, για τα εκατό χρόνια από την γέννησή του, μια συναυλία που μετατράπηκε σε σωστό πανηγύρι, με το ξεφάντωμα και το χορό από τους 40 φιλοξενούμενους νέους απο την Αυστραλία που ήταν οι τιμώμενοι του Συνεδρίου.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για το ότι στο Συνέδριο συμετείχαν μεταξύ των άλλων εξαίρετων συνέδρων, η πάτρονας του Δικτύου Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας (Patron of Food for Thought Network), καθηγήτρια Βάσω Αποστολοπούλου, μέσω ZOOM, και η γιατρός και φίλη του Δικτύου μας, Μαγδαληνή Σιμονή. Η διάλεξή της ξεχώρισε, λόγω του ότι ήταν η μόνη ομιλία στην οποία θίχτηκε το θέμα της ανισότητας των φύλων, η οποία εντάθηκε κατα τη διάρκεια της πανδημίας, και όπου η ομιλήτρια βασίστηκε σε διεθνή έρευνα. Η σύγκρουση ανταγωνιστικών ευθυνών μεταξύ εργασιακών καθηκόντων και φροντίδας παιδιών/ηλικιωμένων/προστασίας της οικογένειας από ασθένειες, δημιούργησε αυξημένο στρες στις γυναίκες γιατρούς και λιγότερες ευκαιρίες για ανέλιξη στην καριέρα τους, είπε.

Το Συνέδριο έληξε επιτυχώς, αλλά η παγκόσμια δικτύωση και επικοινωνία θα συνεχιστεί μέσω μιας διοικούσας επιτροπής που συστάθηκε απο γιατρούς από διάφορες χώρες, Ιατρικές Εταιρείες και επιστήμονες ερευνητές και Έλληνες γιατρούς και γιατρούς ελληνικής καταγωγής της Διασποράς. Στόχος της η οικοδόμηση δικτύων φιλίας, προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

 

Και πάλι συγχαρητήρια στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, και εύχομαι του χρόνου να συνδιοργανώσουμε ένα Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικών που τόσο πολύ χρειαζόμαστε, μιας και οι γυναίκες είναι οι φορείς της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στη Διασπορά.

[ *Η κυρία ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΙΩΑΝΝΟΥ είναι Ιδρύτρια και πρόεδρος του Δικτύου Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας].