Ιταλία: Πύρρειος πλειοψηφία για τον Ντράγκι – Παραιτείται η κυβέρνηση

Τα τρία κύρια κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πιθανότατα θα υποβάλει την οριστική παραίτηση του στο προεδρικό μέγαρο

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία καθώς, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, εξασφάλισε τελικά την ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία της Ρώμης, παραμένοντας ωστόσο υπό κατάρρευση.

Τα τρία κύρια κόμματα του συνασπισμού,  Πέντε Αστέρια, Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, «τορπιλίζοντας» ουσιαστικά τη κυβέρνησή του, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά στη Γερουσία των 315 μελών, αλλά αυτή η η επικράτηση, ουσιαστικά δεν έχει αντίκτυπο. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, ο Μάριο Ντράγκι δεν θα μεταβεί απόψε, στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να παραιτηθεί αλλά -πιθανότατα- μέσα στην αυριανή ημέρα.

Εκτός θεαματικών εκπλήξεων, η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για το φθινόπωρο.

Νωρίτερα ο Μάριο Ντράγκι, σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος κατά την δευτερολογία του, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης:

Πιο αναλυτικά, τόνισε:

«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ