Αρης – Γκόμελ 5-1: Πεντ-Αρης με super θέα!

Tί κι αν βρέθηκε πίσω στο σκορ; Ο εντυπωσιακός Άρης, σκόρπισε με 5-1 τη Γκόμελ, ενθουσίασε τον κόσμο του με το θέαμα που πρόσφερε και ουσιαστικά εξασφάλισε το εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό γύρο του Conference League όπου θα αντιμετωπίσει (εκτός θαύματος) την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Γκρέι (2), Ιτούρμπε, Καμάτσο και Πάλμα τα γκολ της νίκης.
Με το 1,5 πόδι στον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League είναι από απόψε (21/7) ο Αρης μετά το 5-1 που κέρδισε στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων και πλέον για να αποκλειστεί θα πρέπει να μην… κατέβει στη ρεβάνς της επόμενης εβδομάδας. Η οποία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών ξανά στο «Κλεάνθης Βικελίδης», με τυπικά γηπεδούχο το club από τη Λευκορωσία.

Ο Χέρμαν Μπούργος ξεκίνησε με τον Κουέστα κάτω από τα γκολπόστ, τους Ομπουντάγιο, Λέισμαν, Μπράμπετς, Πίρμσαν στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά, τους Ντουκουρέ, Νταμπό στον άξονα, τους Ιτούρμπε, Καμάτσο στα άκρα και τον Πάλμα σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Γκρέι.

Τι γκολάρα έβαλε ο Ιτούρμπε

Σέντρα στο ματς και η ανάπαυλα βρήκε τον Αρη μπροστά στο σκορ με 3-1. Εύλογα γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι «κίτρινοι» έστειλαν από… νωρίς το «μήνυμα» ποιος είναι το «αφεντικό» του ζευγαριού, αλλά υπήρχε κάτι που έμεινε περισσότερο από όλα. Τι; Η εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του Ιτούρμπε στο 28′ όταν ο Παραγουανός διπλασίασε τα τέρματα των γηπεδούχων σε μία φάση που θα αποτελεί high light στην ήδη μεγάλη καριέρα του. Απλά εξαιρετικό χτύπημα, η μπάλα πήγε συστημένη στο οριζόντιο δοκάρι και μέσα.

Η Γκόμελ απειλούσε μόνο σε στατικές φάσεις

Πάμε τώρα στα του αγώνα. Οι Λευκορώσοι αιφνιδίασαν και άνοιξαν το σκορ μόλις στο 11′ με την κεφαλιά του Αφι σε στημένη φάση και ενώ η μπάλα βρήκε στον Φαμπιάνο και άλλαξε πορεία, κάτι που ξεγέλασε τον Κουέστα. Επειδή ο 26χρονος στόπερ απείλησε και στο 22′ εκ νέου σε στατική φάση, η αμυντική αντίδραση των παικτών του Μπούργος σε ανάλογες στιγμές ήταν μάλλον το μόνο που θα μπορούσε να προβληματίσει τον Αργεντινό τεχνικό από το πρώτο, πολύ καλό, πρώτο ημίχρονο του Αρη.

Το 0-1 έγινε σχεδόν αμέσως 3-1, ο Αρης έπαιξε (πολύ) κάθετα

Ο οποίος έπαιξε από τα άκρα με τους Πίρσμαν, Καμάτσο πιο πολύ, αλλά κυρίως κάθετα και χωρίς την μπάλα, αφού οι γηπεδούχοι έβγαλαν ενέργεια και είχαν κινήσεις με και χωρίς την μπάλα, ενώ δεν φαίνονταν πως η κατοχή βρίσκονταν ένα κλικ περισσότερο στα πόδια των αντιπάλων τους (55% στο πρώτο μισό). Ολα τα παραπάνω παρότι ήταν μόλις το πρώτο τους επίσημο παιχνίδι, ενώ πρέπει να σταθεί κάποιος και στον χαρακτήρα που έδειξαν, αφού δεν «πάγωσαν» από το σχετικά γρήγορο 0-1.

Αρχικά ισοφάρισαν άμεσα με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι (οριζόντιο δοκάρι και η μπάλα έσκασε πολύ μέσα από τη γραμμή) του Γκρέι στο 15′ – η εσχάτη των ποινών καταλογίστηκε σε ανατροπή του Πάλμα μετά από καλή του 1 vs 1 ενέργεια – ύστερα έκαναν το 2-1 με την εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Ιτούρμπε που είπαμε παραπάνω, ενώ στο 31′ βρήκαν και τρίτο γκολ με τον Καμάτσο, ύστερα από πανέξυπνη κάθετη του Πάλμα.

Στα παραπάνω προσθέστε ότι ο Πορτογάλος απώλεσε στο 27′ μοναδική ευκαιρία όταν ο γκολκίπερ του Σαντόφσκι του είπε «όχι» στο μεταξύ τους τετ α τετ (σε νέα κάθετη ανάπτυξη του Αρη) ο Γκρέι σε δύο περιπτώσεις ξεμαρκαρίστηκε αλλά δεν έκανε την τελική που ήθελε/μπορούσε/έπρεπε, ενώ οι Μπράμπετς, Πίρσμαν είχαν από μία (καλή) κεφαλιά σε στατικές μπάλες των γηπεδούχων. Ετσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια και το 10-2 τελικές του πρώτου μισού, αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό και το 3-1 στα γκολ.

Εναρξη στο δεύτερο μισό και η Γκόμελ θέλησε να μπει ξανά στην αγωνιστική «εξίσωση» του αγώνα. Δεν έκανε κάτι extreme όμως κυκλοφόρησε την μπάλα, έβγαλε μία καλή στιγμή με τον Μπάκα στο 53′ (ο Φαμπιάνο του έβαλε την κόντρα), ενώ ο Αρης είχε τη «δυνατότητα» να δουλέψει τη «συνεργασία» των Πάλμα, Γκρέι. Οι δυο τους θέλησαν να «βρεθούν», σε δύο περιπτώσεις έφτασαν κοντά ώστε να το πετύχουν (49′, 58′) και ευρύτερα οι «κίτρινοι» παρουσιάζονταν διατεθειμένοι να «ταΐσουν» τη θέση «9», όπου κυρίως ήταν ο Τζαμαϊκανός φορ.

Ο Ιτούρμπε… εξήγησε στον Πάλμα πώς θα τον «μιμηθεί»

Μέχρι που φτάσαμε στο 60′. Ο Αρης κέρδισε τότε φάουλ έξω από την περιοχή και οι Ιτούρμπε, Πάλμα πήγαν πάνω στην μπάλα. Ο πρώτος σαν κάτι να είπε στον δεύτερο και ο επιθετικός από την Ονδούρα πήρε την εκτέλεση. Αποτέλεσμα; Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα για το 4-1 και σε ελεύθερη… μετάφραση θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο Παραγουανός «εξήγησε» στον 22χρονο πώς θα τον «μιμηθεί». Ετσι ο στράικερ από την Ονδούρα σημείωσε ένα πανέμορφο τέρμα και το σκορ πήρε διαστάσεις.

Σε ρυθμό προπόνησης το 5-1

Το τελευταίο ημίωρο ήταν πλέον διαδικαστικού χαρακτήρα, αφού ο ρυθμός έπεσε κάτι που ήταν φυσιολογικό αφού οι «κίτρινοι» ακόμη δεν βρίσκονται στο 100%. Διαχειρίστηκαν όμως με άνεση το υπέρ τους αποτέλεσμα και στο 79′ ο Πάλμα «συνέδεε» το όνομά του με ακόμη ένα «κίτρινο» γκολ.

Τότε εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Σαντόβσκι καθώς ο γκολκίπερ της Γκόμελ του έδωσε ουσιαστικά την μπάλα όταν και έμεινε ψηλά και έδωσε πάσα πάρε-βάλε στον Γκρέι που σε ρυθμό προπόνησης και προ κενής εστίας σκόραρε για το 5-1. Αμέσως μετά μάλιστα ο Τζαμαϊκανός «φλέρταρε» με το 6-1 και το προσωπικό του χατ-τρικ, ενώ λίγο πριν το φινάλε και ο νεαρός Χατζηϊωάννου «φλέρταρε» επίσης με το γκολ.

ΑΡΗΣ: Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Πίρσμαν (Μαζικού 83′), Ιτούρμπε (Μαντσίνι 70′), Καμάτσο, Ντουκουρέ, Νταμπό (Ντιόπ 70′), Πάλμα, Γκρέι (Χατζηϊωάννου 83′).
ΓΚΟΜΕΛ: Σαντόφσκι, Κουτσίνσκι, Ματβέιτσικ, Αφί, Γιουρί, Μπάγκα, Κοστρόβ, Αντεόλα (Γερμακόβιτς 73′), Σέντκο (Ποταπένκο 80′), Αλεκσίεβιτς (Ανιουφρίεφ 43′), Μάκας (Γκογκολασβίλι 73′).