Θετικός στον κορωνοϊό ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν-Λευκός Οίκος: Τα συμπτώματά του είναι «πολύ ήπια»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, με τον Λευκό Οίκο να επισημαίνει ότι τα συμπτώματά του είναι «πολύ ήπια».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre είπε ακόμα την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος έχει αρχίσει να λαμβάνει το Paxlovid, ένα αντιικό φάρμακο που έχει παρασκευαστεί για να μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου.

Δήλωσε, επίσης, ότι ο Μπάιντεν «θα απομονωθεί στον Λευκό Οίκο και θα συνεχίσει να εκτελεί πλήρως όλα τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έχει έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου σήμερα το πρωί και θα συμμετάσχει στις προγραμματισμένες συναντήσεις του στον Λευκό Οίκο σήμερα το πρωί μέσω τηλεφώνου και Zoom».

Ο Μπάιντεν, 79 ετών, είναι πλήρως εμβολιασμένος, αφού πήρε δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό Pfizer λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, μια πρώτη αναμνηστική δόση τον Σεπτέμβριο και μια επιπλέον δόση στις 30 Μαρτίου. Μέχρι αυτό το σημείο, η ικανότητα του Μπάιντεν να αποφύγει τον ιό φαινόταν να αψηφά τις πιθανότητες, ακόμη και με τις διαδικασίες τεστ που ισχύουν για όσους βρίσκονται σε στενή επαφή μαζί του. Προηγούμενα κύματα του ιού σάρωσαν την πολιτική τάξη της Ουάσιγκτον, μολύνοντας την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, στελέχη του Λευκού Οίκου και νομοθέτες.

Ο Μπάιντεν έχει αυξήσει ολοένα και περισσότερο το ταξιδιωτικό του πρόγραμμα και συνεχίζει να διοργανώνει μεγάλες εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους όπου δεν ελέγχονται για τον ιό όλοι.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τους τελευταίους μήνες θεωρούσαν πιθανό για τον πρόεδρο να κολλήσει τον Covid, ένα μέτρο για το πόσο εδραιωμένος έχει γίνει ο ιός στην κοινωνία – και για τη μειωμένη απειλή για όσους είναι ενημερωμένοι σχετικά με τους εμβολιασμούς τους και με πρόσβαση σε θεραπείες. Οταν χορηγείται εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, το Paxlovid, που παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει μείωση κατά 90% των νοσηλειών και των θανάτων μεταξύ των ασθενών που είναι πιο πιθανό να πάθουν σοβαρή ασθένεια.

Σε μια ομιλία της 30ής Απριλίου σε περισσότερους από 2.600 παρευρισκόμενους στο δείπνο της Ενωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν αναγνώρισε τους κινδύνους από τη συμμετοχή σε μεγάλες εκδηλώσεις, αλλά είπε ότι άξιζε τον κόπο να παρευρεθεί. «Ξέρω ότι υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με το αν πρέπει να μαζευτούμε εδώ απόψε λόγω του Covid», είπε. «Λοιπόν, είμαστε εδώ για να δείξουμε στη χώρα ότι ξεπερνάμε αυτήν την πανδημία».

Πηγή: “Associated Press”/ekirikas.gr