Μια αναθύμηση της ελληνοαυστραλιανής μεταναστευτικής ιστορίας μέσα από τα Αρχεία Δαρδάλη

Τα τεκμήρια και υλικά που εκτίθενται αφορούν φωτογραφίες από παροικιακές εκδηλώσεις όλων των τομέων και κατηγοριών των περασμένων δεκαετιών καθώς και αντιπροσωπευτικών φύλλων ομογενειακών εφημερίδων και περιοδικών, ανάμεσά τους και ενός φύλλου του “Νέο Κόσμου” του 1958.

Την έναρξη της Έκθεσης κήρυξε ο Πολ Ορφανός της Delphi Bank, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να δοθεί αυτό το υλικό των Αρχείων Δαρδάλη στο ευρύτερο κοινό, στοχεύοντας στην ανάδειξη τόσο των δυσκολιών που οι Έλληνες μετανάστες συνάντησαν με τον ερχομό τους εδώ, όσο και στη συγκρότηση της ελληνοαυστραλιανής παροικίας, αλλά και των μεγάλων στιγμών που έζησε ο ελληνισμός και, γενικότερα, η ελληνική Διασπορά στη Βικτώρια και την Αυστραλία.

 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Γιώργος Πάγκαλης, γραμματέας της The Society for Hellenic Studies and Research και εκπροσωπώντας τον κ. Tάσο Ρέβη -ο οποίος ήταν από εκείνους που εργάστηκαν σκληρά για τη διάσωση των Αρχείων Δαρδάλη μετά τη ρήξη του πάλαι ποτέ ΕΚΕΜΕ με το Πανεπιστήμιο La Trobe- ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης -ο οποίος συνεχάρη τόσο την Delphi Bank όσο και το Πανεπιστήμιο La Trobe για την υπέροχη αυτή πρωτοβουλία και διοργάνωση- ο κ. Nick Bisley, Κοσμήτορας Ανθρωπιστικών Σπουδών (Dean of Humanities) του Πανεπιστημίου La Trobe -στην οποία και υπάγονται τα Αρχεία Δαρδάλη- και ο πολιτειακός υπουργός Τουρισμού, Σπορ και Δημιουργικών Βιομηχανιών της Βικτώριας, κ. Σταύρος Δημόπουλος, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα, τόνισε την ανάγκη η ιστορία της Διασποράς να μην μείνει στα στενά παροικιακά όρια αλλά να ανοιχθεί και διαχυθεί στην ευρύτερη κοινωνία

Μερικά από τα εκθέματα

Εκτός από τους ανωτέρω, στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της οικογένειας Δαρδάλη, ο πολιτειακός γερουσιαστής South Eastern Metropolitan Region, κ. Λι Ταρλάμης, η υπεύθυνη του Προγράμματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου La Trobe, κα Στέφη Νικολούδη, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Χρέη συντονίστριας της εκδήλωσης έκανε η Acting University Librarian του La Trobe, κ. Jay Glaisyer.

Να τονιστεί ότι η Έκθεση θα διαρκέσει τρεις μήνες, δηλαδή έως το τέλος Οκτωβρίου.

Οι ώρες επίσκεψης για το κοινό και για κάθε ενδιαφερόμενο είναι από τις 10 το πρωί έως τις 3.30 το απόγευμα.

Το Κατάστημα της Delphi Bank βρίσκεται στη διεύθυνση 15 Atherton Road, στο Oakleigh.

Ο πολιτειακός υπουργός Τουρισμού, Σπορ και Δημιουργικών Βιομηχανιών της Βικτώριας, κ. Σταύρος Δημόπουλος