Σατιρίζοντας: Καλοκαιρινές διακοπές με χαμόγελο και ηρεμία!

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Φορτώσατε τις βαλίτσες σας. Σβήσατε τα φώτα, κλειδώσατε το σπίτι. Μπήκατε στο αυτοκίνητο, ανάψατε τη μηχανή. Επιτέλους ! Η πολυπόθητη ώρα των διακοπών! Ξεκινάτε! Βουνό ή θάλασσα; Ελλάδα ή εξωτερικό; Ή μήπως να μένατε, τελικά, στην απολαυστική ερημιά της αυγουστιάτικης Αθήνας;

Ό,τι κι αν έχετε επιλέξει. Όπου κι αν πάτε,

Καλό σας ταξίδι… Καλή Παναγιά.

Αλήθεια, πως φανταζόσαστε τις διακοπές σας; Με ένα βιβλίο στο χέρι, αραχτοί σε κάποια ξαπλώστρα, με τη σύντροφο να ξεροψήνεται κάτω από τις καυτές αχτίδες του πυρακτωμένου ήλιου, και τα πιτσιρίκια  σας ολόγυρα να πλατσουρίζουν στα «γαλαζιο-σημαιάκια» των νερών του Αργοσαρωνικού;

Ή μήπως προτιμάτε κάποια δροσερή σκιά σε κάποιο πευκοδάσος παίρνοντας το ρίσκο να νιώσετε κάποια …αεράτη μέρα να σας τυλίγουν οι φλόγες σαν τον …Αθανάσιο Διάκο επειδή έτσι το θέλουν κάποιοι ανώνυμοι και (κατά κανόνα) ασύλληπτοι εμπρηστές;

Αν, πάντως, καταφύγετε στο νησί του Σεφέρη, τον όμορφο, γραφικό  και νωχελικό Πόρο, (που φέτος ξεφαντώνει σε ποικίλους ρυθμούς, από την εκπληκτική Μαρινάκη και την φωνητικά πολλά υποσχόμενη κόρη της, Κόντου, μέχρι τον τροβαδούρο Πορτοκάλογλου) χωρίς μάσκες και άλλες τέτοιες …πεζότητες, πάντα, όμως, με γευστικά αμυγδαλωτά και μενεξεδένια δειλινά, τότε στις αποσκευές σας μην φορτώσετε τους ρυθμούς της Αθήνας!

Εδώ, δεν θα σας χρειασθούν! Εδώ όλα και όλοι κινούνται σε ρυθμούς θερινής ραστώνης! Τίποτε δεν είναι τόσο επείγον ή τόσο αναγκαίο που να ταράξει την ηρεμία του καλοκαιρινού νησιού, των κατοίκων και της διοίκησης…

Εδώ το «σύντομα» έχει μία ξεχωριστή έννοια που μπορεί να σημαίνει σε λίγες ώρες, σε μερικές ημέρες ή ακόμη και σε κάποιους μήνες!

Εδώ οι άνθρωποι ζουν σε χαλαρούς ρυθμούς, χωρίς να τρέχουν αλαφιασμένοι από την μία τράπεζα στην άλλη, από την εφορία στο ταχυδρομείο και από την μία δημόσια υπηρεσία στην άλλη. Ακόμη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τους δικούς τους ιδιαίτερους ρυθμούς.

Οι υπάλληλοι, δημόσιοι και μη, θα σε εξυπηρετήσουν χωρίς να αγχωθούν. Παράδειγμα: Θα ενημερώσεις το Δήμο ότι υπάρχει διαρροή νερού σε κάποιο σημείο του νησιού. Μια ευγενική Ιδιαιτέρα Γραμματέας  θα σε σκλαβώσει, αναλαμβάνοντας να μεταφέρει το συμβάν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, για να φθάσει από αυτόν στον εργολήπτη.

Είναι αλήθεια απρόσμενο το γεγονός, για τους τοπικούς ρυθμούς, ότι την άλλη μέρα το πρωί θα δεχθείς την επίσκεψη του αρμόδιου εργολάβου. Μέσα από το …αυτοκίνητό του θα διαπιστώσει τη βλάβη, θα την αξιολογήσει «μικρής έκτασης» και παραθέτοντας μία σειρά άλλων βλαβών σοβαρότερων και εκταμίευσης μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού, που …συντρέχουν με τη δική σου βλάβη, θα σε …προγραμματίσει.

Πόσο θα διαρκέσει ο Προγραμματισμός; Μέχρι «σύντομα». Στην περίπτωση, το «σύντομα» έφτασε μετά από είκοσι ημέρες! Επιτέλους, όμως, έφθασε! Η βλάβη επισκευάστηκε με χαμόγελα και τέλος καλό, όλα καλά, με ευχαριστίες στην Ιδιαιτέρα!

Γι αυτό σας λέω. Άγχος, «στρες», βιασύνη και εκνευρισμοί, δεν έχουν θέση στις αποσκευές σας, αν πρόκειται να έλθετε στον Πόρο για διακοπές. Όλοι και όλα κυλούν σε ρυθμούς «cool». Με το πάσο τα ψώνια, με το ραχάτι το καφεδάκι στα τραπεζάκια που μεταφέρθηκαν, ώς άστεγοι,  καταμεσίς του δρόμου!

Θα πάρεις το μίνι λεωφορείο να πας στα μισά της διαδρομής μέχρι το Ασκέλι! Εκείνο το εξυπηρετικό δρομολόγιο Πόρος – Μοναστήρι πλέον δεν υφίσταται και ακόμη αναζητείται η αιτία. Επί του προκειμένου, θα περιμένεις αδιαμαρτύρητα το εικοσάλεπτο που χωρίζουν αφίξεις-αναχωρήσεις! Μετά, ποδαρόδρομο κι όποιος αντέξει! Ξέρω, αν βιάζεσθε υπάρχει η λύση των ΤΑΞΙ! Αλλά είπαμε, ποιος βιάζεται στον Πόρο; Γι αυτό, καλοδεχούμενα τα 50 παγκάκια, όπου τοποθετήθηκαν.

Α, ναι!  Βάλαμε και βάρκες σε υδάτινες διαδρομές Πόρος – Ασκέλι, Πόρος – Μοναστήρι και Πόρος – Νεώριο. Ε, και; Πρώτον πρέπει να «αντέχεις» τη θάλασσα. Δεύτερον πρέπει να μην φυσάει. Και τρίτον, πάλι δεν θα αποφύγεις το περπάτημα αν το σπίτι σου δεν βρίσκεται στη ρότα των καϊκιών! Αλλά εδώ κανείς δεν διαμαρτύρεται. Ο Πόρος είναι ένας  ευλογημένος τόπος για τους πολιτικούς. Η αντιπολίτευση υπάρχει μόνο στα χαρτιά!

Κρίμα!  Διαλύσαμε την μία και μοναδική καντίνα στη Βαγιωνιά! Πάνε και οι ξαπλώστρες, φύγανε και οι ομπρέλες! Ερήμωσε η παραλία…  Κατέβαινες βραδάκι, έπινες το ουζάκι σου και νόμιζες ότι βρισκόσουν σ΄ ένα αντίγραφο του παραδείσου… Και μιας και μιλάμε για οπτικές απολαύσεις, αυτές οι τέντες που τοποθετήθηκαν πάνω σε γκρίζους χονδρο-ιστούς, στο κέντρο του Πόρου, από ποια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου του Τοπίου να πήραν την άδεια;

Αλλά είπαμε, όλα εδώ τα παίρνεις με το μαλακό. Με ηρεμία. Με κατανόηση. Ακόμη και τον Βιολογικό που σκορπάει ώρες-ώρες, τις ευωδιές του σ΄ όλο το νησί!

Αλλά εσείς μην ακούτε τη δική μας γκρίνια.  Εσείς, πάρτε το πρώτο Φέρρυ ή το πρώτο Ιπτάμενο Δελφίνι και ελάτε στον Πόρο. «O Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία: κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους». (Γιώργος Σεφέρης, Ημερολόγιο 13/8/1946).

Ε, αφού έτσι  έβλεπε τον Πόρο ο Σεφέρης έχει σημασία τι γράφουμε εμείς; Εσείς θα απολαύσετε τη μαγεία της ανεμελιάς, τις γευστικές ταβέρνες και τις κρυφές ομορφιές του νησιού. Και είναι πολλές! Και σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε…