Αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ανακάλυψαν το θερινό παλάτι των Χαν

Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τα ερείπια ενός παλατιού που ενδέχεται να ανήκει στον εγγονό του Τζένγκις Χαν, Χουλεγκού Χαν, στην περιοχή Τσαλντιράν της επαρχίας Βαν της ανατολικής Τουρκίας.

Με τις ανασκαφές να βρίσκονται σε εξέλιξη και χωρίς να έχει ταυτοποιηθεί οριστικά ως η χαμένη κατοικία των Χαν, η ομάδα, με επικεφαλής τον Ερσέλ Τσαλετουτουντζιγκίλ του Τουρκοϊσλαμικού Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, Κατίπ Τσελεμπί, ανακάλυψε θραύσματα από τρίχρωμα κεραμικά και αγγεία, πορσελάνες, τούβλα, και κεραμίδια.

ANADOLU AGENCY VIA ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Ο Μουνκτούλγκα Ριντσινκορόλ, αρχαιολόγος της Ακαδημίας Επιστημών της Μογγολίας μιλώντας στο Live Science είπε ότι «τα σύμβολα που μοιάζουν με το λατινικό γράμμα ‘s’ στα κεραμίδια της στέγης, γνωστά ως μοτίβο σβάστικα ή τάμγκα αποτελούν χαρακτηριστικά των Μογγόλων Χαν».

Τα ιστορικά αρχεία από τη δεκαετία του 1260 περιγράφουν λεπτομερώς την κατασκευή του θερινού παλατιού του Χουλεγκού Χαν στο Τσαλντιράν, χωρίς όμως να προσδιορίζουν την ακριβή τοποθεσία. Πάντως η ομάδα των αρχαιολόγων αισιοδοξεί ότι τα έως τώρα ευρήματα ταυτίζονται με το συγκεκριμένο παλάτι.

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Παράλληλα, ερευνητές που εργάζονται στη Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο αρχιτεκτονικό εύρημα που έρχεται στο φως από το Ιλχανάτο, το αποσπώμενο χανάτο από την Μογγολική Αυτοκρατορία, το οποίο κυβερνήθηκε από το μογγολικό Οίκο των Χουλεγκού.

«Κανένα έργο των Ιλχανιδών δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Ιούνιο στην Daily Sabah ο Ερσέλ Τσαλετουτουντζιγκίλ.

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Χουλεγκού Χαν

Ο Χουλεγκού Χαν ήταν Μογγόλος ηγεμόνας που έζησε περίπου από το 1217 έως το 1265 Είναι γνωστός για τις επιτυχημένες στρατιωτικές του αποστολές σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της λεηλασίας της Βαγδάτης το 1258 που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

huffpost.gr