Παρέμβαση Μαλλιωτάκη για τις εγγυήσεις αποφυλάκισης

Νέα Υόρκη.- Νομοθετική παρέμβαση με ξεκάθαρη στόχευση το καθεστώς των εγγυήσεων αποφυλάκισης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης προωθεί η ομογενής Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου «FOX News».

Ειδικότερα, η κ. Μαλλιωτάκη, εισηγείται προς ψήφιση μια διάταξη η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί «φωτογραφική», αφού δίνει την δυνατότητα στους συγγενείς των θυμάτων επίθεσης από υπόδικους που έχουν αξιοποιήσει την κείμενη νομοθεσία -η οποία προβλέπει, σε ορισμένα αδικήματα, αποφυλάκιση χωρίς καταβολή εγγύησης- να στραφούν νομικά εναντίον της εκάστοτε Πολιτείας, με τη Νέα Υόρκη να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους δικαστές να αξιολογήσουν την κατάσταση πριν δώσουν το «πράσινο φως» για αποφυλάκιση χωρίς οικονομικούς όρους, με δεδομένο πλέον ότι θα υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη μιας μηνυτήριας αναφοράς από συγγενείς τυχόν θυμάτων, εάν ο υπόδικος υποτροπιάσει.

Από την πλευρά της, η κ. Μαλλιωτάκη, η οποία ήταν μέλος του Πολιτειακού Κοινοβουλίου όταν ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση που προώθησε πρώτος ο επίσης ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης (Mike Gianaris), έπλεξε το εγκώμιο του Δημοκρατικού δημάρχου Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς (Eric Adams), για τις πιέσεις που ασκεί σχετικά με την αυστηροποίηση του καθεστώτος εγγυήσεων αποφυλάκισης, συγκλίνοντας κυρίως με τους Ρεπουμπλικανούς.

«Ημουν πολύ χαρούμενη ήταν είδα ότι το NYPD, υπό τον δήμαρχο Ανταμς, δημοσιοποίησε στοιχεία που αποδεικνύουν αυτό που λέμε τόσο καιρό, ότι δηλαδή αυτός ο νόμος είναι κίνδυνος για την κοινωνία και ότι βάζουν τα συμφέροντα επαγγελματιών εγκληματιών πάνω από την ασφάλεια και τους νομοταγείς πολίτες», είπε αρχικά η κ. Μαλλιωτάκη, στρεφόμενη στην συνέχεια ενάντια στην κυβερνήτη της Πολιτείας, Κάθυ Χόκουλ (Kathy Hochul), την οποία κάλεσε να παρέμβει άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Βασικά η κυβερνήτης κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει αυτά τα στοιχεία από το κοινό, ως άμυνα σε αυτόν τον γελοίο νόμο που πληγώνει τους ψηφοφόρους της», είπε η κ. Μαλλιωτάκη.

Το νομοσχέδιο αυτό που, ωστόσο, δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες να υπερψηφιστεί, θεωρείται, εμμέσως πλην σαφώς, και μια κίνηση στήριξης της υποψηφιότητας του Βουλευτή Λι Ζέλντιν (Lee Zeldin), ο οποίος διεκδικεί την θέση του κυβερνήτη με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Ανθρωποι όπως εγώ έχουμε παρέμβει για να αλλάξει αυτός ο νόμος, διότι γνωρίζουμε ότι είναι επιζήμιος για την κοινότητα. Ξέρουμε ότι το έγκλημα εκτοξεύεται και, ως αποτέλεσμα, είχαμε δυσκολίες να προμηθευτούμε τα στοιχεία για να το αποδείξουμε», τόνισε η κ. Μαλλιωτάκη.

Οπως έχουν αναφέρει επανειλημμένα ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ και όχι μόνο, ο Ερικ Ανταμς αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει την Κάθυ Χόκουλ να πάρει θέση για το νόμο των εγγυήσεων αποφυλάκισης, με την ίδια να ανταπαντά ότι ένας βασικός λόγος της εγκληματικότητας στη Νέα Υόρκη παραμένει η ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή, ενώ ήδη έπεισε την (απρόθυμη) πολιτειακή αντιπροσωπεία κατά το πρόσφατο παρελθόν να αυστηροποιήσει εν μέρει το νόμο.

Στην δική του απάντηση, ο Μιχάλης Γιάνναρης εξακολουθεί να υποστηρίζει πως η κατάργηση της χρηματικής εγγύησης για συγκεκριμένα αδικήματα αφορά μόνο στην καταπολέμηση κοινωνικών ανισοτήτων, προσθέτοντας πως «εάν ένας τέτοιος συλληφθείς είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει, θα αποφυλακιζόταν προσωρινά ούτως ή άλλως, άρα κριτήριο δεν ήταν η επικινδυνότητα του κρατούμενο, αλλά η οικονομική του ευχέρεια».