Ο Ελπιδοφόρος στον Οικουμενικό Πατριάρχη “με γεμάτα χέρια” για το Βαλουκλή

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Φωτογραφία: GOARCH

Ανακοίνωσε 350.000 δολάρια για το Νοσοκομείο Βαλουκλή.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για το τρίτο Εκατονταετές Προσκύνημα και έγινε δεκτός στο Φανάρι από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ελπιδοφόρος ενημέρωσε τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει εξασφαλίσει ένα αρχικό ποσό 350.000 δολαρίων για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και ανακούφισης των εκτοπισμένων μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τμήματα του Ελληνικού Νοσοκομείου Βαλουκλή πριν από τέσσερις ημέρες.

«Το Νοσοκομείο είναι ένα ιστορικό κτίριο και ένα ζωτικής σημασίας ίδρυμα που σήμερα φροντίζει τις ηλικιωμένες αδελφές και τους αδελφούς μας που διαμένουν στην Πόλη», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, επιβεβαιώνοντας μια δήλωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα. «Σήμερα, με χαρά ενημέρωσα τον Παναγιότατο ότι η Ομογένειά μας ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκλησή μας για τον μετριασμό των υλικών ζημιών:

Το Ταμείο Ηγεσίας 100 της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής έχει δεσμεύσει 100.000 δολάρια.

Το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει δεσμεύσει 100.000 δολάρια, ενώ η Φιλόπτωχος Εταιρεία Ελληνικών Ορθοδόξων Κυριών έχει δεσμεύσει 50.000 δολάρια.

Επιπλέον, η Εκκλησία μας έχει δεσμεύσει άλλα 100.000 δολάρια και αναμένουμε ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί μέσω της συγκέντρωσης κεφαλαίων».

Ο κ. Ελπιδοφόρος θα επισκεφθεί το Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή τις επόμενες ημέρες. Το Νοσοκομείο, που βρίσκεται στην περιοχή Ζεϊτινμπούρνου, υπέστη εκτεταμένες ζημιές κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής πυρκαγιάς στις 4 Αυγούστου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε στο Φανάρι με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο μαζί με τον Αρχιδιάκονο Διονύσιο Παπίρη, τον π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, τον Επίσκοπο Ναζιανζού Αθηναγόρα, τον π. Χριστόφορο Οικονομίδη και τον Αρχιδιάκονο Φιλόθεο Τομτσέφσκι.

Παναγία Σουμελά και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Στις 14 Αυγούστου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα μεταβεί στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά για να συλλειτουργήσει στη Θεία Λειτουργία της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τον κ. Βαρθολομαίο. Το Μοναστήρι βρίσκεται ψηλά στα βουνά κοντά στην πόλη της Τραπεζούντας και παραμένει σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού εδώ και 16 αιώνες.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο κ. Ελπιδοφόρος θα μεταβεί στη Χίο, όπου θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το δημόσιο πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση www.goarch.org/news/archbishop/schedule.

Πηγή:ekirikas.com