Κλήρωσεις για Ολυμπιακό, Ομόνοια, ΑΕΚ Λάρνακας και Απόλλωνα Λεμεσού

Διεξήχθη η κλήρωση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού Πειραιώς, Ομόνοιας Λευκωσίας και ΑΕΚ Λάρνακας.

Οι «ερυθρόλευκοι» του Πειραιά κληρώθηκαν με την Καραμπάγκ από το Αζερμπαϊτζάν, με την Φράιμπουργκ από την Γερμανία και με την Ναντ από την Γαλλία.

Οι «γαλαζοκίτρινοι» της Λάρνακας με τις Ντιναμό Κιέβου από την Ουκρανία, την γαλλική Ρεν και την τουρκική Φενέρμπαχτσε.

Οι «πράσινοι» της Λευκωσίας με την αγγλική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την ισπανική Σοσιεδάδ και την Σέριφ από την Μολδαβία.

Στην κλήρωση του Κόνφερενς Λιγκ ο Απόλλωνας Λεμεσού κληρώθηκε στον 5ο όμιλο με την Αλκμάαρ από την Ολλανδία, την Βαντούζ από το Λίχτενσταϊν και την ουκρανική Ντνίπρο.

Η ομάδα του Ολυμπιακού. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Ολυμπιακός: Απέφυγε τα «θηρία», αλλά θέλει σοβαρότητα

Απέφυγε τα «μεγαθήρια», όμως δεν επαναπαύεται κιόλας! Ο Ολυμπιακός την Παρασκευή έμαθε τους αντιπάλους του στον έβδομο όμιλο του φετινού Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Καραμπάγκ από το Αζερμπαϊτζάν, την Φράιμπουργκ από την Γερμανία και την Ναντ από την Γαλλία.

Πρόκειται για τρεις αντιπάλους που οι «ερυθρόλευκοι» θα βρουν για πρώτη φορά στο… διάβα τους και σίγουρα είναι υπολογίσιμοι. Δεδομένα ωστόσο, πρόκειται για γκρουπ που είναι στα μέτρα των παικτών του Κάρλος Κορμπεράν. Αν βέβαια εκείνοι δείξουν την απαραίτητη σοβαρότητα που αρμόζει στην διοργάνωση.

Οι Αζέροι βρέθηκαν στο Γιουρόπα Λιγκ μετά τον αποκλεισμό τους από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ ενάντια στη Βικτόρια Πλζεν. Η Φράιμπουργκ χάρη στην 6η θέση που κατέκτησε στην περσινή Μπουντεσλίγκα και η Ναντ χάρη στην κατάκτηση του Κυπέλλου Γαλλίας πριν από μερικούς μήνες.

Το προφίλ της Καραμπάγκ

Πρόκειται για την περσινή πρωταθλήτρια του Αζερμπαϊτζάν που βγήκε από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Ιδρύθηκε το 1951 και η βάση της είναι η πρωτεύουσα Μπακού. Αγωνίζεται στο «Αζερσούν Αρένα» (5.800 θεατών). Στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια όμως χρησιμοποιεί το χωρητικότητας 31.200 θέσεων «Μπαχράμοφ». Στην τροπαιοθήκη της έχει εννιά πρωταθλήματος και επτά Κύπελλα.

Για να φτάσει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ αποκλείστηκε στα πλέι οφς του Τσάμπιονς Λιγκ από την τσεχική Βικτόρια Πλζεν (0-0, 1-2). Νωρίτερα είχε η ίδια αφήσει εκτός κατά σειρά την πολωνική Λεχ Πόζναν (0-1, 5-1),την ελβετική Ζυρίχη (3-2, 2-2) και την ουγγρική Φερεντσβάρος (1-1, 3-1).

Στους ομίλους της διοργάνωσης θα αγωνιστεί για έβδομη φορά. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει προκριθεί ποτέ στην φάση των νοκ άουτ. Πέρυσι αγωνίστηκε στο Κόνφερενς, με την Μαρσέιγ να την αποκλείει στον ενδιάμεσο γύρο και να μην της επιτρέπει να φτάσει στους «16».

Στον πάγκο της βρίσκεται ο Αζέρος Γκούρμπαν Γκουρμπάνοφ, ενώ μεγάλο αστέρι της ομάδας θεωρούνται ο Βραζιλιάνος εξτρέμ Καντί και ο Γαλλομαροκινός μεσοεπιθετικός Ζουμπίρ. Από τους παίκτες που ξεχωρίζουν είναι και ο Αζέρος στόπερ Μπαντάβι Χουσεΐνοφ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται αντιμέτωπη με ελληνική ομάδα. Συγκεκριμένα, την σεζόν 2016-17 είχε αντιμετωπίσει στους ομίλους του Γιουρόπα τον ΠΑΟΚ, κερδίζοντας και στα δύο παιχνίδια (2-0, 0-1).

 

Το προφίλ της Φράιμπουργκ

Η Φράιμπουργκ θα συμμετέχει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ εξαιτίας της 6ης θέσης που κατέκτησε πέρυσι στο πρωτάθλημα της Γερμανίας. Προέκυψε από το τρίτο ποτ δυναμικότητας, ενώ πέρυσι ήταν και φιναλίστ στον τελικό του Κυπέλλου. Εκεί που ηττήθηκε με σκορ 4-2 από την Λειψία.

Εδρα της είναι το χωρητικότητας 32.000 θέσεων «Γιουρόπα Παρκ» και ιδρύθηκε το μακρινό 1904 με την βάση της να είναι δίπλα στον Μέλανα Δρυμό. Χρώματα της είναι το μαύρο και το άσπρο και δεν έχει κατακτήσει κανένα τίτλο μέχρι στιγμής. Ηδη έχει ξεκινήσει τις επίσημες υποχρεώσεις της για φέτος στα εγχώρια. Απέκλεισε την Καϊζερσλάουτερν με σκορ 2-1 στο Κύπελλο. Ακολούθησε το θριαμβευτικό 4-0 επί της Αουγκσμπουργκ στην πρεμιέρα της Μπουντεσλίγκα, ενώ ηττήθηκε 3-1 στο Ντόρτμουντ και πέρασε από την Στουτγάρδη με σκορ 1-0.

Ο Γερμανός Κρίστιαν Στράιχ είναι από το 2011 στον πάγκο της, όπου μετρά ήδη 400 παιχνίδια. Μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Γερμανός διεθνής στόπερ Ματίας Γκίντερ, ενώ εξαιρετικός είναι και ο παρτενέρ του, διεθνής Αυστριακός αμυντικός Φίλιπ Λίνχαρτ. Ξεχωρίζουν παράλληλα οι εξτρέμ Ρόλαντ Σαλάι από την Ουγγαρία και Βιντσέντζο Γκρίφο από την Ιταλία, όπως και ο Γερμανός αριστερός μπακ Κρίστιαν Γκίντερ.

Στα ευρωπαϊκά Κύπελλα η φετινή θα είναι η έκτη συμμετοχή της, με την παρθενική να καταγράφεται μόλις πριν πέντε χρόνια. Το 2014 είχε λάβει μέρος στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, δεν είχε συνέχεια όμως. Ο Ολυμπιακός δε, θα είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που θα αντιμετωπίσει σε επίσημο παιχνίδι.

 

Το προφίλ της Ναντ

Η Ναντ συμμετέχει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ φέτος ως περσινή Κυπελλούχος της Γαλλίας. Είχε επικρατήσει στον τελικό με σκορ 1-0 της Νις, σηκώνοντας το τρόπαιο του θεσμού για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Συνολικά έχει κατακτήσει επίσης οκτώ πρωταθλήματα.

Εδρα της είναι η ομώνυμη πόλη στις όχθες του Ατλαντικού. Ιδρύθηκε το 1943, η φανέλα της έχει χρώματα το κίτρινο και το πράσινο, ενώ αγωνίζεται στο «Μποζουάρ» που έχει χωρητικότητα 35.000 θέσεις.

Οι Γάλλοι έχουν παρελθόν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Το 1996 έφτασαν στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκαν από την Γιουβέντους. Το 1980 έφτασαν ως τα ημιτελικά του Κυπελλούχων και το 1995 στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Φέτος η Ναντ ξεκίνησε με ήττα με σκορ 4-0 από την πρωταθλήτρια Παρί Σεν Ζερμέν στο Σούπερ Καπ,. Μετά από τρεις αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, δεν έχει νίκη μετρώντας δύο ισοπαλίες στην έδρα της Ανζέ (1-1) και εντός με τη Λιλ (0-0), αλλά και μια ήττα από τη Μαρσέιγ (2-1).

Προπονητής της είναι ο Αντουάν Κομπουαρέ και στο ρόστερ της ξεχωρίζουν ο μεσοεπιθετικός από τη Μαρτινίκα Λουντοβίκ Μπλας, ο γκολκίπερ Αλμπάν Λαφόν που είναι και αρχηγός, ο Νιγηριανός εξτρέμ Μόουζες Σιμόν, ο Ισπανός μεσοαμυντικός Πέδρο Κιριβέγια και ο Γάλλος μέσος Μούσα Σισοκό. Επίσης διαθέτει τους πολύπειρους μπακ Απια και Φάμπιο.

Τη σεζόν 1995-96 είχε τεθεί αντιμέτωπη του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με τους «πράσινους» να επικρατούν με σκορ 3-1 στο ΟΑΚΑ και να παίρνουν 0-0 στη χιονισμένη Γαλλία. Παράλληλα, την σεζόν 1999-00 είχαν αντιμετωπίσει τον Ιωνικό στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, τον οποίο είχε νικήσει δύο φορές (3-1 στο ΟΑΚΑ και 1-0 στην Γαλλία).

Η ομάδα της Ομόνοιας. Φωτογραφία: omonoiafc.com.cy

Ομόνοια: Σέξι γκρουπ με ατραξιόν τη Γιουνάιτεντ

Οταν ζητούσε σέξι γκρουπ μετά την σπουδαία πρόκριση επί της Γάνδης, πιθανόν ο Νιλ Λένον να είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αλλωστε δεν το έκρυψε πως επιθυμεί να είναι στον όμιλο της Ομόνοιας και η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» είναι μακράν η πιο εμπορική ομάδα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και αποτελεί την ατραξιόν του 5ου ομίλου. Οι «πράσινοι» κληρώθηκαν στον 5ο όμιλο με αντιπάλους τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία), την Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία) και Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ισπανία).

Στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ προκρίνεται ο πρώτος από κάθε όμιλο. Ο δεύτερος παίζει μπαράζ με μία εκ των τρίτων ομάδων στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και ο τρίτος μπαράζ (με 3η ομάδα των ομίλων του Κόνφερενς Λιγκ) για συμμετοχή στους 16 της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης της ΟΥΕΦΑ.

Η Γιουνάιτεντ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Από τις πιο φημισμένες ομάδες στον κόσμο, με εκατομμύρια οπαδούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. 20 φορές πρωταθλήτρια Αγγλίας και τρεις φορές κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ. Το 2016-17 κατέκτησε το παρθενικό της Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα του Ερικ Τεν Χαχ έχει απολογισμό τρεις βαθμούς σε τρεις αγωνιστικές στην Πρέμιερ Λιγκ. Αβέβαιο είναι για την ώρα το κατά πόσο ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα μείνει στις τάξεις της ομάδας. Ο Πορτογάλος σταρ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι στο στόχαστρο της Νάπολι.

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ βρίσκεται στην αυτόνομη κοινότητα των Βάσκων και εδρεύει στην πόλη Σαν Σεμπαστιάν. Η ομάδα χρησιμοποιεί το Στάδιο Ανοέτα για τα εντός έδρας παιχνίδια της, το οποίο είναι χωρητικότητας 39500 θέσεων. Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο 51χρονος Ιμανόλ Αλγκουαθίλ. Οι παίκτες που ξεχωρίζουν από το ρόστερ της είναι οι Μίκελ Ογιαρθάμπαλ, Μπράις Μέντεθ, Μικέλ Μερίνο και Αλεξάντερ Ισάκ.

Η Σέριφ Τίρασπολ ήταν η έκπληξη του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ, όταν «κούφανε» την Ευρώπη με το «διπλό» επί της Ρεάλ Μαδρίτης στην παρθενική της παρουσία στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Πρώην ομάδα του Μπρούνο Φελίπε, νυν παίκτη της Ομόνοιας, ενώ στο ρόστερ της ήταν ο επίσης πρώην «πράσινος» Δημήτρης Κολοβός και ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ Αθηνών Γιώργος Αθανασιάδης. Αγωνίζεται στο Sherrif Stadium με χωρητικότητα 12.000 θέσεων. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα θεωρείται παραδοσιακή δύναμη του ποδοσφαίρου της Μολδαβίας έχοντας κατακτήσει 20 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα και 7 Super Cup εντός των συνόρων.

Η φάση των ομίλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων αρχίζει το τριήμερο 6/7/8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί 1/2/3 Νοεμβρίου, αφού λόγω της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ μεσούσης της σεζόν, οι όμιλοι θα ολοκληρωθούν πολύ πιο νωρίς απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Οι παίκτες της ΑΕΚ Λάρνακας πανηγυρίζουν. Φωτογραφία: AP Photo/Petros Karadjias.

ΑΕΚ: Ομιλος «μπαρούτι» με Τούρκους στον δρόμο της

Η ΑΕΚ Λάρνακας κληρώθηκε στον Β’ όμιλο και θα αντιμετωπίσει τις Ντιναμό Κιέβου, Ρεν και Φενέρμπαχτσε. Επομένως η ΑΕΚ θα ταξιδέψει πάλι σε μία ουδέτερη χώρα μιας και η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι καλή για να αντιμετωπίσει την Ντιναμό Κιέβου.

Θα πάει στη Γαλλία για να τα πει με την Ρεν αλλά θα μεταβεί και στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει την Φενέρμπαχτσε.

Η Ντιναμό Κιέβου θεωρείται μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ουκρανίας και την περσινή χρονιά τερμάτισε στη 2η θέση του πρωταθλήματος με 45 βαθμούς. Η έδρα της είναι το Κίεβο, όμως δεν αναμένεται να γίνει εκεί ο αγώνας της ΑΕΚ λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία. Η Ντιναμό συνολικά κατέκτησε 41 τίτλους, 16 πρωταθλήματα, 13 κύπελλα, εννέα Σούπερ Καπ, δύο Κύπελλα Κυπελλούχων και ένα ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ. Στην ομάδα της αγωνίζονται 13 διεθνείς ποδοσφαιριστές και ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας είναι 24.6. Προπονητής της ομάδας είναι ο Μιρτσέα Λουτσέσκου.

Η Σταντ Ρεν είναι γαλλική ομάδα με έδρα την πόλη Ρεν της Βρετάνης. Αγωνίζεται στην Ligue 1, την ανώτατη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου. Η Ρεν παίζει τους εντός έδρας αγώνες της στο Ροαζόν Παρκ που βρίσκεται εντός της πόλης. Προπονητής της ομάδας είναι ο Μπρούνο Γκενέσιο. Η Ρεν δεν έχει κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα στη Ligue 1. Η καλύτερη τελική θέση της ομάδας στο βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος ήταν η 3η, με την ομάδα πέρσι να τερματίζει στην 4η θέση, ενώ έχει κατακτήσει και τρεις φορές το Κύπελλο Γαλλίας. Αστέρι της ομάδας είναι ο Martin Terrier, ο οποίος πέρσι πέτυχε 21 γκολ.

Η Φενέρμπαχτσε είναι από τις πιο γνωστές τούρκικες ομάδες με μεγάλη ιστορία, καθώς έχει κατακτήσει συνολικά 34 τίτλους, 19 πρωταθλήματα, έξι κύπελλα και εννέα Σούπερ Καπ. Την περσινή χρονιά η ομάδα τερμάτισε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 73 βαθμούς. Προπονητής της ομάδας είναι ο Ζόρζε Ζεσούς και -αν δεν αποχωρήσει από το ρόστερ- υπάρχει και ο Αττίλα Σάλαϊ, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ύπαρξη του Αντόνιο Βαλέντσια, που αγωνιζόταν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι παίκτες του Απόλλωνα Λεμεσού πανηγυρίζουν. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Απόλλων Λεμεσού: Κλήρωση… παραγγελία για πρόκριση

Ούτε παραγγελία να ήταν! Στον 5ο όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ κληρώθηκε ο Απόλλων, με ομάδες που του δίνουν το δικαίωμα να παλέψει για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Αντίπαλοί του οι Αλκμάαρ, Βαντούζ και Ντνίπρο. Οπως γίνεται κατανοητό, φαβορί θα είναι η ολλανδική ομάδα, αλλά οι «κυανόλευκοι» μπορούν να παλέψουν ακόμα και για την πρώτη θέση.

ΑΖ Αλκμααρ: Οι Ολλανδοί άρχισαν από τον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ και απέκλεισαν κατά σειρά τις Τούσλα (1-0, 4-0), Νταντί Γιουνάιτεντ (0-1, 7-0), Ζιλ Βισέντε (4-0, 2-1). Στο εγχώριο πρωτάθλημα έχουν το 2 στα 2, είναι έκτοι και έχουν παιχνίδι λιγότερο.

Η πέμπτη θέση στην κανονική περίοδο του προηγούμενου πρωταθλήματος αποτέλεσε απογοητευτική εξέλιξη και αιτία αποδοκιμασιών του Πασκάλ Γιάνσεν από μεγάλη μερίδα των οπαδών. Εσωσε μέρος της σεζόν μέσω των πλέι οφ, όπου κέρδισε το τελευταίο εισιτήριο για το Κόνφερενς Λιγκ.

Η διοίκηση αποφάσισε να στηρίξει τον Ολλανδό προπονητή και ενίσχυσε το ρόστερ με την απόκτηση του επιθετικού Οντγκααρντ από τη Σασουόλο, ο οποίος πέρυσι εντυπωσίασε με την φανέλα της Βάαλβαϊκ, του αριστερού μπακ Ντε Βιτ από την Τσβόλε και του εξτρέμ Λάντο από την Χάμαρμπι.

Βαντούζ: Είναι η ομάδα έκπληξη του θεσμού και έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη του Λίχτενσταϊν που συμμετέχει σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Απέκλεισε τη σλοβενική Κόπερ (1-0, 1-1), την τουρκική Κονιασπόρ (1-1, 4-2) και τη Ραπίντ Βιέννης (1-1, 1-0).

Προφανώς, η ευρωπαϊκή πορεία της στοιχίζει στο πρωτάθλημα (αγωνίζεται στη Β’ Κατηγορία Ελβετίας), καθώς τα δύο καρπούζια δεν χωρούν στην ίδια μασχάλη. Σε πέντε ματς αγνοεί τη νίκη, μετρώντας δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες, γι’ αυτό και βρίσκεται στην προτελευταία θέση (9η). Προπονητής της είναι ο Αλεσάντρο Μαντζαράτι.

Ντνίπρο: Είναι η ομάδα που αποκλείστηκε από την ΑΕΚ Λάρνακας, επομένως αποτελεί την πιο γνωστή από τις τρεις. Οι Ουκρανοί αποδυναμώθηκαν λόγω του πολέμου, δεν έχουν έδρα και γνώρισαν δύο ήττες από τους Λαρνακείς (1-2, 0-3).

ekirikas.gr