Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση στον απόηχο των αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» από την GPO  και η ΝΔ  έχει προβάδισμα 6,3 μονάδων  έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.   

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό εξακολουθεί να προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42,7% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το 32%

Στην πρόθεση ψήφου οι δυνάμεις των κομμάτων καταγράφονται ως εξής: ΝΔ 31,4% (33,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ΣΥΡΙΖΑ 25,1% (24,2% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,1% (11,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση).

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,7%, η Ελληνική Λύση 4,8%, ενώ εκτός Βουλής μένει το ΜΕΡΑ25 με 2,1%.

Ποσοστό 10,1% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει στις εκλογές.

Το τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, η υπόθεση των υποκλοπών ανάγεται από τους ερωτηθέντες πολίτες ως τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας -πίσω από τις τιμές του ρεύματος και την ακρίβεια- ωστόσο το 68,9% των πολιτών κρίνει το ζήτημα ως ιδιαίτερα σημαντικό για την πολιτική ζωή.

Αδιάφορο εμφανίζεται το 29,9%.

Ευθύνες του πρωθυπουργού για το ζήτημα «βλέπει» το 59,1% των ερωτηθέντων, ενώ το 56,4% κρίνει αρνητικά τις κινήσεις του. Αρνητική, πάντως, είναι και η εικόνα για τους χειρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, το 58,3% απαντά πως έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του απέναντι στην κυβέρνηση και το κράτος.

Ο Ανδρουλάκης «προσπέρασε» τον Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 48,3% των πολιτών να απαντούν πως έχουν θετική γνώμη για αυτόν.

Στη δεύτερη θέση αναρριχάται ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συγκεντρώνει 41,5% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 37,2%.

Σχόλιο κυβερνητικών πηγών

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κυβερνητικές πηγές σημειώναν τα εξής:

«Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το παγιωμένο πολιτικό σκηνικό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια με σαφή υπεροχή της ΝΔ και του πρωθυπουργού. Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας μιλούν για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και άλλα ηχηρά παρόμοια, οι πρώτες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, τους διαψεύδουν.

Οι μετρήσεις -με τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους- δείχνουν μικρή φθορά στα ποσοστά της κυβέρνησης (πέρυσι μετά τις πυρκαγιές το κλίμα ήταν πολύ χειρότερο) και πολύ οριακά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Η υπεροχή της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να είναι καθαρή και μεγάλη, παρότι βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός υπερέχει σημαντικά έναντι των αντιπάλων του. Τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών είναι αυτά που αφορούν την ενέργεια και τις αυξήσεις και η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να τα αντιμετωπίσει».