Ευκαιρίες για βίζα εργασίας ανά την Αυστραλία

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα μετανάστευσης της Αυστραλίας βρίσκονται υψηλά την ατζέντα της διήμερης Συνόδου για την Απασχόληση και την Ειδίκευση, η οποία εκκίνησε τις εργασίες της στην Καμπέρα σήμερα, Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση Albanese, επιχειρήσεις και συνδικάτα, φαίνεται να συμφωνούν, κατά αρχήν, στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών που δέχεται η χώρα κάθε χρόνο, από 160.000 σε 200.000, με έμφαση στο ειδικευμένους εργαζόμενους.

Η κρίση έλλειψης προσωπικού έχει αναγκάσει άλλωστε Πολιτείες και Περιοχές να χαλαρώνουν τα κριτήρια για βίζα που μπορούν «σπονσοράρουν» οι ίδιες, υπό το State Nominated Migration Program, ώστε να προσελκύσουν επαγγελματίες από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε το SBS:

Οι εργαζόμενοι που έχουν την υποστήριξη μίας Πολιτείας δε χρειάζεται να έχουν άμεση σύνδεση με έναν εργοδότη/επιχείρηση, αλλά πρέπει να είναι κάτω των 45 ετών.

Δεν υπάρχει επίσης εγγύηση για την απασχόληση, οπότε θα πρέπει να κάνουν τη δική τους αναζήτηση εργασίας.

Όσων οι αιτήσεις εγκριθούν θα λάβουν βίζα, η οποία τους επιτρέπει να παραμείνουν στην Αυστραλία επ’ αόριστον, στην περίπτωση της βίζας τύπου Skilled Nominated subclass 190, ή μπορούν να επιδιώξουν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι, εργαζόμενοι σε περιοχές στην περιφέρεια στο πλαίσιο της βίζας Skilled Work Regional -Provisional- subclass 491.

Διαθέσιμες είναι και λίγες βίζες γι’ αυτούς που έχουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει κάθε χρόνο 50.000 θέσεις για βίζα με την υποστήριξη από Πολιτείες.

Σύμφωνα με την πράκτορα μετανάστευσης, Ivanna Cheng, της Southern Cross Visa and Migration Services, για τη Βικτώρια οι βίζες που είναι διαθέσιμες καλύπτουν πλέον σχεδόν κάθε κλάδο της οικονομίας, ενώ πέρυσι ήταν πολύ πιο συγκεκριμένες.

Τα κριτήρια έχουν μεν χαλαρώσει, σχολίασε, αλλά και πάλι παραμένουν υψηλά και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία.

«Η Βικτώρια λέει ‘αν έχετε ήδη μία δουλειά στην Βικτώρια κι εργάζεστε εδώ για κάποιο καιρό θα σας δώσουμε προτεραιότητα», ανέφερε η κα Cheng.

Πολιτείες ζητούν από τους εν δυνάμει αιτούντες να καταχωρίσουν τις λεπτομέρειές τους στο σύστημα επιλογής ειδικοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Έπειτα, αυτοί που έχουν τα κατάλληλα προσόντα προσκαλούνται να καταθέσουν αίτημα για υποστήριξη από την Πολιτεία.

Ωστόσο, η κα Cheng επεσήμανε ότι «μπορεί κανείς να εκφράσει ενδιαφέρον και να μη λάβει ποτέ μία σαφή απάντηση αν έχει πιθανότητες ή όχι να επιλεγεί».

Οι προϋποθέσεις χαλάρωσαν επίσης γι’ αυτούς που ζουν στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, η Βικτώρια, κατά την κορύφωση της πανδημίας δε δεχόταν αιτήσεις εκτός Αυστραλίας. Κάτι που δεν ισχύει πλέον.

Επίσης, αυτοί που ζουν ήδη εδώ σε γενικές γραμμές δε μπορούν να υποβάλλουν αίτημα υποστήριξης για βίζα σε άλλη Πολιτεία, εν μέρει επειδή θεωρείται λιγότερο πιθανό να μετακομίσουν, αν έχουν ήδη φτιάξει τη ζωή τους κάπου.

Αλλά, σύμφωνα με την κα Cheng «παρότι δηλώνεις ότι θα ζήσεις στη Βικτώρια για τουλάχιστον δύο χρόνια, όταν η βίζα εγκριθεί, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος, πραγματικά να σε ‘κρατήσουν’».

Αυτοί που λαμβάνουν βίζα για να ζήσουν στην περιφέρεια έχουν μεγαλύτερο περιορισμό στο να ζήσουν σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς δε λαμβάνουν καθεστώς «μόνιμου κατοίκου» άμεσα.

Η κα Cheng εξήγησε πάντως ότι η «περιφέρεια» (regional) έχει έναν γενικό ορισμό και μπορεί να είναι οπουδήποτε εκτός Μελβούρνης, Σίδνεϊ και Μπρίσμπαν.

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, ανά Πολιτεία και Περιοχή, διαφέρουν αρκετά, ανάλογα και με την ένταση της έλλειψης προσωπικού σε κάθε περιοχή.

Ενδεικτικά, η Βικτώρια μπορεί να «σπονσοράρει» τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό βίζας (state nominated visas), με 11.570 θέσεις για το 2022-2023 (9.000 subclass 190,  2.400 regional και 170 business).

Ο σχετικό κατάλογος έχει αυξηθεί στα 420 επαγγέλματα, ενώ όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να κάνει αίτηση και κάποιος που ζει εκτός χώρας (στην περίπτωση για βίζα 491, προτεραιότητα δίδεται σε επαγγελματίες του κλάδου Υγείας).

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα liveinmelbourne.vic.gov.au/migrate.

Η Πολιτεία με τις περισσότερες διαθέσιμες θέσεις στο εν λόγω πρόγραμμα, 12.000, είναι η Νέα Νότια Ουαλία. Γι’ αυτούς που ενδιαφέρονται πληροφορίες στο: nsw.gov.au/visas-and-migration.

Για τη Δυτική Αυστραλία, πληροφορίες υπάρχουν στο: migration.wa.gov.au.

Για το Κουίνσλαντ στο: migration.qld.gov.au.

Για την Νότια Αυστραλία στο: migration.sa.gov.au.

Για την Βόρεια Περιοχή στο: theterritory.com.au/migrate.

Για την Περιοχή της Πρωτεύουσας στο: act.gov.au/migration.

Για την Τασμάνια στο: migration.tas.gov.au.

Τέλος, περισσότερες πληροφορίες για κάθε τύπου βίζα, μπορεί να βρει κάποιος στην επίσημη ιστοσελίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Υπουργείο Εσωτερικών: immi.homeaffairs.gov.au/visas.

 

Πηγή:neoskosmos.com