Απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα: Δεν σας ακολουθούμε στον κατήφορο

Η Ελλάδα θα ενημερώσει άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους της για τις προκλητικές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν Τούρκοι αξιωματούχοι τα τελευταία 24ωρα, απαντά η Αθήνα μετά και το νέο παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για “καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών” από πλευράς των Τούρκων αξιωματούχων που δεν πρόκειται να ακολουθήσει η Ελλάδα και σημειώνει ότι “θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας”.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Αναλυτικά το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει τα εξής:

“H Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών.

Θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας μας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή”.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Έλληνες μην ξεχνάτε την Σμύρνη

Νωρίτερα σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας σε εκδήλωση για την τεχνολογία, αναφέρθηκε με προκλητικό τρόπο για ακόμη μια φορά στη Μικρασιατική Καταστροφή και το 1922.

«Ω Έλληνες, κοιτάξτε την ιστορία, γυρίστε πίσω στην ιστορία, αν πάτε πολύ πιο μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ. Έχουμε μόνο μια πρόταση για την Ελλάδα» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε λέγοντας, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, «Έλληνες μην ξεχνάτε τη Σμύρνη».

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως «τα κατεχόμενα νησιά της Ελλάδας δεν μας δεσμεύουν. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται», αμφισβητώντας εκ νέου την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Τουρκίας, τόνισε ότι «η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση σε ανάπτυξη. Ξέρετε, λένε οι “τρελοί Τούρκοι”, συνεχίζουν τον δρόμο τους προς την ανάπτυξη».