Σατιρίζοντας:  come του δώθε!

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

 Δεκάδες χιλιάδες είναι οι λέξεις που έχει δανειστεί η Αγγλική Γλώσσα από την Ελληνική. Ε, πειράζει να υφαρπάξουμε και μεις μία ; Αυτή η λέξη, είναι το come (έλα). Μαγική λέξη. Είναι κάτι σαν τον Πέτρο του παραμυθιού που πάει παντού!   Και τόσο μικρή, σαν την μύγα που χωράει παντού!

Θα πείτε τώρα, καλά, τόση φασαρία για ένα come; Το «έλα» είναι και μικρότερο και ελληνικότερο!  Χώρια που είναι και εύηχο! Come on, τώρα! Σκεφθείτε π.χ. να πείτε  «έλα τώρα» στον Ερντογάν που απειλεί να εισβάλει στην Ελλάδα! Μοιάζει κάτι σαν πρόσκληση! Ενώ, άμα του σπικάρεις ένα χωριάτικο: «για com’ του δώθε, ρε μάγκα», του έκοψες τα ήπατα!

Άσε που άμα βάλεις ένα «How» μπροστά από το «come» γίνεται «Πώς κι έτσι». How come ρε σύντροφέ Ερντογάν και αποφάσισες εσύ και ο λαός σου να ξαναζήσετε μέρες του δικού μας δοξασμένου ‘21; Πώς και αποφασίσατε να βιώσετε εκ νέου την πανωλεθρία που πάθατε στη ναυμαχία του Τσεσμέ, αυτή τη φορά, όμως, στο Αιγαίο; Γιατί φίλτατε (!) γείτονα πρόεδρε, Ιστορία δεν έχουμε μόνον εμείς οι Έλληνες και για την οποία, στο κάτω κάτω εμείς είμαστε υπερήφανοι. Ιστορία (και τι Ιστορία!) έχετε και εσείς!

Γι αυτό σου λέω, αν είχες διαβάσει Αριστοφάνη, θα ήξερες το «Πάσαν γλώσσα βασάνιζε».(Βασάνιζε στο μυαλό σου αυτό που θα ξεστομίσεις). Αλλά εσύ, πρόεδρε, χωμένος και χαμένος μέσα στο παλάτι σου, ονειρεύεσαι πετρελαιοπηγές και αγωγούς που θα σε βγάλουν –νομίζεις-  από την οικονομική σου ασφυξία! Ε, και μια και δεν έχεις ούτε τα μεν ούτε τα δε, ρίχνεις την αρπακτική σου ματιά στα ελληνικά νερά! Πρόσεξε, όμως, μην από πηγές και αγωγούς στο τέλος σου απομείνει η …ασφυξία! Α, και έχει κάτι περιπολίες τελευταία…

Α, ναι, το θυμήθηκα! Το “come” καλέ! Με τα παλάτια και τα πετρέλαια παραλίγο να το ξεχάσω. Come του δώθε, λοιπόν… Έλα, δώσε και μένα μπάρμπα! Δώσε Αιγαίο, δώσε Θράκη, δώσε και λίγο Καστελόριζο, έτσι για να κάνουμε το κέφι του Πασά …«Πάσαν γλώσσα βασάνιζε», Ερντογάν!..

Και για να το πούμε λαϊκά, «λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του»…

«Come δώθε, ρε μάγκα»! Ακόμα σε περιμένουν οι Εβραίοι να ανεβείς – όπως κομπορρημονούσες- πάνω στο πρώτο τουρκικό πλοίο το 2010 …You didn’t go there, you don’t come here!

Άντε,  και μέχρι να τελειώσουμε το σατιρικό θα έχουμε πάρει ντοκτορά στα Αγγλικά! Χώρια που θα αντιστραφούν τα νούμερα σε ό,τι αφορά τις αγγλικές λέξεις στα ελληνικά λεξικά!