Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων: Η παρουσία αίματος στα ούρα αποτελεί συχνά το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Στην ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι αφιερωμένη η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων (26 – 30 Σεπτεμβρίου 2022). Πρόκειται για τη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης κοινού για τις παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος, που υλοποιείται κάθε Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία (Ε.A.U.), με τη συμμετοχή εθνικών ουρολογικών εταιρειών, Επαγγελματιών Υγείας και ασθενών από όλη την Ευρώπη.

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, ως μέλος της Ε.A.U. συμμετέχει και φέτος στη μετάδοση των μηνυμάτων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων.

Η κεντρική θεματική της φετινής εκστρατείας εστιάζει στην παρουσία αίματος στα ούρα (αιματουρία), η οποία αποτελεί συχνά το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης – καθώς και άλλων ουρολογικών παθήσεων με δυνητικά σοβαρή επίπτωση στην υγεία του ατόμου (π.χ. ουρολοιμώξεις, λιθίαση, άλλες κακοήθειες). Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν στα συμπτώματα την πρέπουσα σημασία, με αποτέλεσμα η νόσος να εξελίσσεται θέτοντας την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο.

Με κύριο μήνυμα «Μην υποφέρετε στη σιωπή. Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας με τη βοήθεια του Ουρολόγου σας», η εκστρατεία καλεί άνδρες και γυναίκες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την παρουσία αίματος στα ούρα και να απευθύνονται άμεσα σε έναν Ουρολόγο, προκειμένου να λάβουν όσο το δυνατόν νωρίτερα διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.