Ούτε… βλέμμα Μητσοτάκης – Ερντογάν, Εγκάρδια συνομιλία Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Ούτε… βλέμμα, ούτε… κουβέντα αντάλλαξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ξένων ηγετών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν και βρίσκονταν στον ίδιο χώρο αρκετή ώρα, φρόντισαν να αποφύγουν ο ένας τον άλλον, έχοντας κάθε φορά στα τετ-α-τετ διαφορετικούς συνομιλητές.

Η ένταση που έχει προκαλέσει στα ελληνοτουρκικά η προκλητική και εμπρηστική στάση του ίδιου του Τούρκου Προέδρου αλλά και άλλων αξιωματούχων στη γείτονα χώρα δεν άφησαν περιθώρια για… εγκαρδιότητες.

Ειδικά μετά και το παραλήρημα του Ερντογάν με τις ανυπόστατες βαριές κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας με φόντο το μεταναστευτικό, όταν και την περασμένη Τρίτη έδειξε από το βήμα του ΟΗΕ fake φωτογραφίες με πνιγμένα παιδιά που δήθεν έπνιξαν οι ελληνικές Αρχές στο Αιγαίο, το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει «χτυπήσει κόκκινο».

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη και κατά τη διάρκεια γεύματος προς τιμήν του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τον επιθετικό γείτονά της», και χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτες» τις προκλήσεις της Άγκυρας απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας, προσθέτοντας πως η Αθήνα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσει τις συμμαχίες της.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Πρωθυπουργού την Παρασκευή (23/9) στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου αναμένεται να δώσει μια σκληρή και εμπεριστατωμένη απάντηση στις πέρα από κάθε λογική, δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνομιλία Μητσοτάκη-Μπάιντεν

Παράλληλα , σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος θυμήθηκε λεπτομέρειες της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η ενεργειακή κρίση, καθώς οι δυο ηγέτες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Αναφέρθηκαν επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μισέλ στη Σαουδική Αραβία τη 13η Σεπτεμβρίου.