H ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Ο Ερντογάν έχει εμμονή με την Ελλάδα, χρησιμοποιεί γλώσσα επιτιθέμενου

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για την Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή:

Ως Ευρωπαίοι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για τη στάση μας. Σταθήκαμε στο πλευρό της Ουκρανιας και επιβάλαμε κυρώσεις για την Ρωσία.

Είναι μία καθαρή και αυστηρή στάση απέναντι σε ένα αναίτιο πόλεμο. Η ρωσική εισβολή δεν πρέπει να πετύχει γιατί έτσι θα λάβουν το μήνυμα και άλλοι αυταρχικοί ηγέτες.

Υπάρχει τίμημα που πρέπει να καταβάλει κάποιος ώστε να μείνει στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η μάχη εναντίον της παραπληροφόρησης πρέπει να συνεχιστεί.

Η Ουκρανία δεν είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δέχθηκε επίθεση τον τελευταίο αιώνα.

Η Κύπρος δέχεται την επίθεση της Τουρκίας και ανεπίτρεπτες απαιτήσεις για σύσταση δύο κρατών στο νησί.

Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αγνοήσει τις τουρκικές παραβιάσεις και στις θαλάσσιες ζώνες, όπως η κυπριαική ΑΟΖ από μέρους της Τουρκίας.

Prime Minister of Greece Kyriakos Mitsotakis addresses the 77th session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters, Friday, Sept. 23, 2022. (AP Photo/Jason DeCrow)
Prime Minister of Greece Kyriakos Mitsotakis addresses the 77th session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters, Friday, Sept. 23, 2022. (AP Photo/Jason DeCrow)
VIA ASSOCIATED PRESS

Για την Τουρκία:

Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, που μπορεί και να είναι φίλη και σύμμαχος της Ελλάδας και της ΕΕ.

Για παράδειγμα είναι σημαντική συνεισφορά στην παγκόσμια επισιτιστική επάρκεια η μεσολάβησή της μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας για τις εξαγωγές.

Όμως η γλώσσα της απέναντι στη χώρα μου είναι απειλητική και γλώσσα επιτιθέμενου, λέει ότι θα έρθει μία νύχτα στην Ελλάδα.

Απειλεί την Ελλάδα με casus belli αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο, που είναι νόμιμο δικαίωμά μας.

Αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά όπως η Ρόδος…

Αμφισβητεί νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο μας.

Είναι αυτή συμπεριφορά μίας χώρας που θέλει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο;

To να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας σημαίνει παραβίαση της κόκκινης γραμμής για όλους τους Έλληνες!

Αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Παραμένω ανοιχτός στο διάλογο αλλά ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μιλήσουμε.

8 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922 οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν το θάρρος να συνάψουν συμφωνία.

Σήμερα λέω στους Τούρκους πολίτες: Δεν είμαστε εχθροί σας! Ας συμπεριφερθούμε σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο.

Για την Κλιματική Αλλαγή:

Η μετατροπή πολλών ελληνικών νησιών σε ”πράσινα hubs” είναι σε εξέλιξη.

Η Ελλάδα σε συνεργασία με την UNESCO έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την πράσινη μετάβαση και καλούμε όλα τα έθνη να μας ακολουθήσουν.

Τέλος, έχουμε λάβει στήριξη από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών και από την UNESCO στο αίτημά μας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και δε θα σταματήσουμε να ζητάμε την επιστροφή τους.

Η βιωσιμότητα των θαλάσσιων υδάτων μας είναι μείζον ζήτημα και αποτελεί προτεραιότητά μας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας για το 2030.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε την σύμπραξη των χωρών της ΕΕ.

Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει, ωστόσο, το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών για πρώτη φορά και στον τουρκικό λαό, εκπέμποντας μηνύματα πως η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία και ότι «δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η πλειοψηφία στις δύο χώρες δεν θέλει πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα, σε αντίθεση με τον τούρκο πρόεδρο ο οποίος απευθύνεται συχνά προς τον ελληνικό λαό είτε με εμπρηστικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε με προκλητικές δηλώσεις σε συγκεντρώσεις οπαδών του.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, δε, έκανε και σχετική ανάρτηση στην τουρκική γλώσσα.

«Με αυτό το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στους Τούρκους ηγέτες αλλά και στον τουρκικό λαό: η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις μεταξύ μας φιλικές σχέσεις. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» ανέφερε, σε μήνυμά του, στο Twitter.

 

Η δημοσκόπηση

Στο σημείο αυτό αξίζει να εξετάσουμε αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης στην Τουρκία για το πώς «βλέπει» ο γειτονικός λαός την Ελλάδα.

«Πιστεύετε ότι η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τον τελευταίο μήνα είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ατζέντας για τις εκλογές;» ήταν το ερώτημα που έθεσε η τουρκική εταιρεία σφυγμομετρήσεων Metropoll, λαμβάνοντας απαντήσεις που μάλλον δεν θα αρέσουν στον Ερντογάν και το επιτελείο του.

Το 51,5% των ερωτηθέντων απάντησε «ναι» και μόλις το 26,2% «όχι». Το «ναι» κυριάρχησε, μάλιστα, ως απάντηση στις τάξεις των ψηφοφόρων όλων των μεγάλων κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης: σε ποσοστό 69% μεταξύ των ψηφοφόρων του CHP, 66,5% μεταξύ εκείνων του φιλοκουρδικού HDP, και 68,5% μεταξύ εκείνων του DEVA (πρόκειται για το κόμμα του πρώην υπουργού Αλί Μπαμπατζάν).

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και οι ψηφοφόροι του αντιπολιτευόμενου İYİ της Μεράλ Ακσενέρ, η οποία προέρχεται από το εθνικιστικό MHP, θεωρούν σε ποσοστό 54,8% πως η τρέχουσα ελληνοτουρκική ένταση αποτελεί προεκλογική τρικ.

 

«Θεωρείτε ότι υπάρχει έχθρα ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας;»:  δεύτερη ερώτηση που θέτει η Metropoll και εδώ οι απαντήσεις είναι ακόμη πιο ηχηρές υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας.

 

Το 64% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν υπάρχει εχθρότητα. Η πλειονότητα των ψηφοφόρων όλων των μεγάλων κομμάτων, τόσο των κυβερνητικών (AKP, MHP) όσο και των αντιπολιτευόμενων (CHP, İYİ, HDP, DEVA), παρουσιάζεται να θεωρεί πως δεν υπάρχει εχθρότητα.

 

Πηγή:in.gr