Μακελειό σε σχολείο στη Ρωσία: Ποιος είναι ο δράστης της ένοπλης επίθεσης

Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία περιστατικών 112, πάνω στους γεμιστήρες του όπλου του δράστη αναγράφεται η λέξη «μίσος»

Δύο σοβιετικά ημιαυτόματα Μακάροφ και περίπου 20 γεμιστήρες στους οποίους είχε γράψει τη λέξη «μίσος», βρέθηκαν στην κατοχή του δράστη του μακελειού σε σχολείο στο Ιζέφσκ σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Ο δράστης εισέβαλε σήμερα το πρωί στο 88ο Δημοτικό Σχολείο του Ιζέβσκ, την ώρα του μαθήματος πυροβολώντας, με αποτέλεσμα να σκοτώσει περισσότερους από 14 ανθρώπους μεταξύ αυτών και παιδιά.

Πρόκειται για τον 34χρονο Άρτεμ Καζάντσεφ κάτοικο της περιοχής. Ήταν ντυμένος στα μαύρα και στο μπλουζάκι του υπήρχε μια κόκκινη σβάστικα μέσα σε έναν κύκλο.

Ο μαυροντυμένος άνδρας που σκόρπισε τον θάνατο και τραυμάτισε πάνω από 20 άτομα, φορούσε μπλουζάκι με ναζιστικά σύμβολα και μπαλακλάβα. Οπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ο δράστης είχε ασπαστεί τη ναζιστική ιδεολογία.

Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο μικρής διάρκειας που δείχνει το πτώμα του δράστη πεσμένο στο πάτωμα μιας τάξης με αναποδογυρισμένα έπιπλα και χαρτιά πεταμένα στο πάτωμα.

Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ουντμουρτίας Αλεξάντερ Μπρετσάλοφ, ο δράστης ήταν εγγεγραμμένος για την παρακολούθηση συνεδριών σε ψυχονευρολογική κλινική. «Το άτομο που το έκανε αυτό, ο Άρτεμ Καζάντσεφ από το Ιζέφσκ, ήταν εγγεγραμμένος σε νευροψυχιατρική κλινική», δήλωσε ο Μπρετσάλοφ στους δημοσιογράφους, αποκαλύπτοντας και την ταυτότητα του δράστη.

Πληθαίνουν οι αιματηρές επιθέσεις στα σχολεία

Το Ιζέφσκ, μια πόλη σχεδόν 650.000 κατοίκων, είναι η πρωτεύουσα της δημοκρατίας της Ουντμουρτίας στο κέντρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, λίγο δυτικότερα της οροσειράς των Ουραλίων, που χωρίζει την Ευρωπαϊκή από την Ασιατική Ρωσία.

Η Ρωσία έχει γίνει θέατρο πολλών αιματηρών επιθέσεων σε σχολεία τα τελευταία χρόνια.

Τον Μάιο 2021, ένας ένοπλος έφηβος σκότωσε επτά παιδιά και δύο ενήλικες στην πόλη Καζάν.

Τον Απρίλιο 2022, ένας ένοπλος σκότωσε δύο παιδιά και μια δασκάλα σε ένα νηπιαγωγείο στην περιοχή Ουλιανόβσκ της κεντρικής Ρωσίας και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που φέρεται να είναι από το σχολείο, χωρίς ωστόσο να μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιωθεί η γνησιότητά τους.