Στερλίνα: Κάτω από το $1 στο τέλος του 2022 «βλέπουν» Morgan Stanley και Nomura

DADO RUVIC VIA REUTERS

 

Η πρωτοφανής πτώση της στερλίνας στα 1,0350 δολάρια, έγινε αντικείμενο στοιχημάτων στη Βρετανία, με πολλούς αναλυτές και επενδυτές να «ποντάρουν« στο οτι η τιμή της θα πέσει ακόμη και κάτω από το 1 δολάριο.

Ένα αδιανόητο, μέχρι χθες, σενάριο καθώς η στερλίνα ήταν πάντα ένα ισχυρό νόμισμα ακόμη και απέναντι στο δολάριο και ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα τρίμηνα συμβόλαια κινδύνου έναντι της λίρας είναι κοντά στα πιο χαμηλά επίπεδα από το 2016, με αρκετά να δείχνουν οτι η στερλινα έχει 43% πιθανότητα να φτάσει το 1 δολάριο πριν από το τέλος του 2022.

Αναλυτές τραπεζών όπως η Morgan Stanley και η Nomura εκτιμούν δήλωσαν ότι αναμένουν ότι θα αγγίξει ή θα περάσει αυτό το όριο.

«Νομίζω ότι η εικόνα της στερλίνας θα χειροτερέψει, δυστυχώς», δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, στρατηγικός αναλυτής της Nomura με έδρα το Λονδίνο, στο Bloomberg Surveillance.

Κάτι που όπως είχε σαρκαστικά δεν του αρέσει καθόλου καθώς η Βρετανία είναι η χώρα που βγάζει τα χρήματά του«

Η στερλίνα εκτινάχθηκε έως και 0,9% στο 1,0789 στην Ασία την Τρίτη, αφού έχασε 6,5% τις αξίας της τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Η στερλίνα άγγιξε τα 1,4 δολάρια στα μέσα του 2021 και τα 2 δολάρια το 2008 ενώ η τελευταία φορά που πλησίασε το 1 δολάριο ήταν το 1985, πριν συντονιστούν οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις για να μειώσουν την αξία του δολαρίου.

Αν και η ισχυροποίηση του δολαρίου το τελευταίο διάστημα έχει λειτουργήσει αντίστροφα για τη στερλίνα, καθοριστική για την κατακόρυφη πτώση της είναι η οικονομική πολιτική που ανακοίνωσε την περασμένη παρασκευή η νέα κυβέρνηση της Λιζ Τρας, γεγονός που τάραξε την βρετανική και την παγκόσμια οικονομία.

Αυτό προκάλεσε ένα ισχυρό χτύπημα για τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους επενδυτές να θεωρούν οτι τα νέα μέτρα θα αυξήσουν σημαντικά το ήδη υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης.

Χθες, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Άνττιου Μπέιλι, προσπάθησε να ηρεμήσει τις αγορές λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειάζεται για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, η δήλωσή του ελάχιστα καθησύχασε τους επενδυτές με τη στερλίνα να υποχωρεί ακόμη περισσότερο.

Οι αναλυτές της Nomura μείωσαν τον στόχο τους για τη λίρα στα 0,975 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, αναμένοντας ότι θα πέσει κάτω από το όριο της ισοτιμίας μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Οι στρατηγοί της Morgan Stanley αναθεώρησαν επίσης τις εκτιμήσεις τους υπολογίζοντας τη στερλίνα στο 1$ στο τέλος του χρόνου.

Πηγή: Bloomberg/huffpost.gr