Συνέντευξη Γ. Χρυσουλάκη στην εφημερίδα “Νέος Κόσμος” για τον ελληνισμό Αυστραλίας

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας χαρακτηρίζονται από εγκαρδιότητα, η οποία εδράζεται τόσο σε ιστορικούς όσο, κυρίως, σε ομογενειακούς δεσμούς. Η επιτυχής διαδρομή, επί δεκαετίες, του ομογενειακού στοιχείου, συνέβαλε στη διαμόρφωση, διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Αυστραλίας με την Ελλάδα».

Το παραπάνω επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, που παραχώρησε στον «Νέο Κόσμο» και τον δημοσιογράφο, Φώτη Καπετόπουλο, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, έχοντας σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους και απλούς πολίτες, καταγράφοντας τον παλμό των εξελίξεων στην πατρίδα.

Ο κ. Χρυσουλάκης, μίλησε για τη σημασία της ελληνικής Διασποράς, τις στρατηγικές ενίσχυσης της επιρροής των ομογενών στην πορεία της Ελλάδας, αλλά και το παράδειγμα του Ισραήλ.

Αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, το ζήτημα της αναμονής για εξυπηρέτηση σε Προξενικές Αρχές, την πορεία των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας-Αυστραλίας και βέβαια το μείζον θέμα της προσπάθειας διατήρησης της Ελληνικής γλώσσας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στον «Νέο Κόσμο» και τον Φώτη Καπετόπουλο:

κ. Χρυσουλάκη, έχουμε δει πώς το Ισραήλ αξιοποίησε τις γνώσεις και τις δεξιότητες της Διασποράς του στον πολιτιστικό, πολιτικό, οικονομικό και επιστημονικό τομέα. Ωστόσο, η Ελλάδα υστερεί σε αυτό, αν και έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά, ανά τα χρόνια, με διαφορετικές κυβερνήσεις. Ποιες ευρύτερες και ποιες συγκεκριμένες στρατηγικές ή/και πολιτικές οραματίζεστε που μπορούν να αυξήσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ελληνική Διασπορά στο μέλλον της Ελλάδας;  

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν αναμφισβήτητα πολύτιμο κεφάλαιο και υπολογίσιμο συντελεστή ήπιας ισχύος της χώρας μας, καθώς η ελληνική Διασπορά μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός παράγοντας Δημόσιας Διπλωματίας.

Αυτό αποτυπώνεται στη δομή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εδράζεται στοχευμένα σε αυτούς τους δύο συμπληρωματικούς πυλώνες. Πρόκειται για δυο πεδία που αλληλοσυμπληρώνονται όταν πρόκειται για την εξωστρεφή εικόνα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια οριζόντια και πολύπλευρη πολιτική που υποστηρίζει όλες τις μορφές διπλωματίας, όπως η παραδοσιακή πολιτική διπλωματία, η οικονομική, η κοινοβουλευτική, η πολιτιστική, η θρησκευτική, η εκπαιδευτική και η χώρα μας κινείται ήδη με επιτυχία και προωθεί μία αναβαθμισμένη εικόνα της στο διεθνές κοινό. Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της ελληνικής Ομογένειας είναι κεφαλαιώδης. Αποτελεί, άλλωστε, κύρια επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας η οργάνωση και ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Το παράδειγμα του Ισραήλ, στο οποίο αναφερθήκατε, συνιστά πράγματι μια διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική όσον αφορά την αξιοποίηση της Διασποράς για την προώθηση της εικόνας και των στόχων μιας  χώρας. Πρόκειται για μια πολιτική που προϋποθέτει μακροχρόνιο σχεδιασμό και οργάνωση και αφορά σε πολλές παραμέτρους και σφαίρες δραστηριότητας.

Συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, έχουμε υπογράψει Μνημόνιο τριμερούς συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε θέματα Διασποράς και μάλιστα τη συμφωνία αυτή επικύρωσε ο νυν πρόεδρος του Ισραήλ, κ. Isaac Herzog με την τότε ιδιότητά του ως Προέδρου του Jewish Agency for Israel (JAFI).  Μέσα από τη συνεργασία μας αυτή αντλούμε τεχνογνωσία από το Ισραήλ και εμπειρία οργάνωσης της Διαποράς, την οποία έχουμε ήδη εφαρμόσει.

Στον 21ο αιώνα που διανύουμε, μια ουσιώδης παράμετρος για την επιτυχή αξιοποίησή της Διασποράς είναι η δημιουργία δικτύων και σε αυτό το θέμα εργαζόμαστε συστηματικά. Η οριζόντια διασύνδεση των ομογενών μπορεί να φέρει πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα. Με τα διασπορικά δίκτυα δημιουργείται νέο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κεφαλαίο και προωθούνται  δράσεις που άπτονται των εθνικών συμφερόντων και παράλληλα επιδρούν στο λεγόμενο «nation branding».

Προωθούμε τη δικτύωση μεταξύ καταξιωμένων ομογενών επιστημόνων, ερευνητών και ακαδημαϊκών ώστε να εγκαινιαστούν δίαυλοι επικοινωνίας και γέφυρες συνεργασίας τόσο μεταξύ τους όσο και με τη μητέρα-Πατρίδα.

Μεταξύ των σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε, αναφέρω ενδεικτικά τη διοργάνωση συνεδρίων, όπως το καλοκαίρι του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί διαπρέπεις ομογενείς επιστήμονες και από την Αυστραλία. Να σημειώσω, επίσης, τις συχνές επαφές μου με νεαρούς Ομογενείς από όλον τον κόσμο,  οι οποίες μάλιστα ξεκίνησαν με φοιτητές από την Αυστραλία στο Περθ, με απώτερο στόχο την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Παγκόσμιου Δικτύου Επικοινωνίας Νέων Ομογενών.

Αλλά και στην οικονομία, εργαζόμαστε για τη δημιουργία δικτύων, δεδομένου ότι αυτά αποκτούν όλο και μεγαλύτερη ισχύ ως σημαντικοί παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας και πολλοί Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό κατέχουν σημαντικές θέσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο παγκοσμίως.

Εξάλλου, θα ήθελα να επισημάνω τη σημασία και το ρόλο της Ομογένειας όσον αφορά ένα θεμελιώδες  κεφάλαιο για τη χώρα μας, τον πολιτισμό. Οι σύλλογοι και οι κοινότητες της Ομογένειας είναι φορείς και θεματοφύλακες της μοναδικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οποία και κάνουν γνωστή στα πέρατα της γης και λειτουργούν στην ουσία ως άτυποι φορείς Πολιτιστικής Διπλωματίας. Λειτουργούν ως η καρδιά, η παρουσία και η φωνή της Ελλάδας στον κόσμο.

Σε παράλληλη βάση, μέσω των Ομογενών μας σχηματοποιείται το σύγχρονο αφήγημα της χώρας μας και προβάλλεται μία θετική εθνική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη με την ουσιαστική συνδρομή τους, καθώς, όπου και αν βρίσκονται, έχουν κατακτήσει με την παρουσία και το έργο τους εκτίμηση, αναγνωρισιμότητα και επιρροή στις τοπικές κοινωνίες και κοινότητες.

Για παράδειγμα, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας χαρακτηρίζονται από εγκαρδιότητα, η οποία εδράζεται τόσο σε ιστορικούς όσο, κυρίως, σε ομογενειακούς δεσμούς. Η επιτυχής διαδρομή, επί δεκαετίες, του ομογενειακού στοιχείου, συνέβαλε στη διαμόρφωση, διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Αυστραλίας με την Ελλάδα.

Η Ομογένεια λειτουργεί ως παράγοντας φιλίας και αλληλεγγύης με τις χώρες διαμονής, ενώ  ταυτόχρονα κατέχει ήδη ενεργό ρόλο στην προώθηση των ελληνικών θέσεων ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη δυναμική παρουσία της, την προσφορά της και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει υπέρ της μητέρας-Πατρίδας. Ειδικότερα, είναι πρόδηλο το ενδιαφέρον της για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων και για την αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στην διεθνή σκηνή και στην Αυστραλία αυτό έχει αποδειχτεί επανειλημμένα στην πράξη.

Επιπλέον, να αναφέρω τη στενή συνεργασία μας με ομογενείς κοινοβουλευτικούς και με αιρετούς αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλον τον κόσμο και στη συνεργασία μας με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), σε αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Βουλή των Ελλήνων, για την προώθηση των πολιτιστικών και δημοκρατικών αξιών του Ελληνισμού και τη συνδρομή ακόμα και σε διπλωματικές επιδιώξεις της μητέρας-Πατρίδας.

Πώς μπορεί η Ελλάδα να επιταχύνει τη δυνατότητα των ομογενών – καθώς και όσων έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες – να αποκτήσουν άδεια παραμονής και διαβατήριο;  

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας μέσω του θεσμικού ρόλου της ως «γέφυρας επικοινωνίας» των Ελλήνων της Διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο, λειτουργεί ως φορέας κατανόησης και διαμεσολάβησης ανάμεσα στους Ομογενείς μας και την Ελληνική Πολιτεία.

Σταθερή επιδίωξή μας είναι να εξασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση και την ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε μέσω της παροχής  προξενικών υπηρεσιών όλους τους Ομογενείς μας, όσον αφορά τις σχέσεις τους με την Ελληνική Πολιτεία.

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, η ιθαγένεια είναι δικαίωμα, το οποίο ενυπάρχει εκ γεννήσεως για τα τέκνα Ελλήνων πολιτών. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να θεμελιωθεί δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια και λόγω γέννησης από γονέα που είχε δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, έστω κι αν δεν το άσκησε ποτέ. Όσοι ομογενείς στην Αυστραλία έχουν απορίες για το αν θεμελιώνουν δικαίωμα στην Ελληνική ιθαγένεια και για τον τρόπο που μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους αυτό, μπορούν να απευθύνονται στις Ελληνικές Προξενικές Αρχές.

Να υπενθυμίσω ότι οι Ελληνικές Προξενικές Αρχές δεν «χορηγούν ιθαγένεια» – αυτό γίνεται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην Ελλάδα και το Υπουργείο Εσωτερικών – αλλά βοηθούν, με τις διαδικασίες και τους όρους που θέτει η Ελληνική νομοθεσία, να ασκήσουν οι Ομογενείς το δικαίωμά τους στην ιθαγένεια.

Τα πιστοποιητικά δημοτολογίου συνιστούν το νόμιμο τεκμήριο της Ελληνικής ιθαγένειας και μπορούν να εκδοθούν από τις αρμόδιες Αρχές (Δήμους) μετά από αίτηση που θα υποβάλουν μέσω των Ελληνικών Προξενείων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των διοικητικών διαδικασιών για τη βελτίωση των παρεχόμενων προξενικών υπηρεσιών, από 1.1.2022 οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Προξενικών Αρχών μπορούν πλέον να καταχωρούν τα ληξιαρχικά γεγονότα που συμβαίνουν στο εξωτερικό, απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών».

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τομή στη μέχρι σήμερα διαδικασία καταχώρησης των ληξιαρχικών γεγονότων, δεδομένου ότι εκμηδενίζει το χρόνο αποπεράτωσής τους, αφού παρακάμπτεται η αποστολή και καταχώρισή τους στους οικείους Δήμους, μέσω της παρέμβασης τους Ειδικού Ληξιαρχείου στην Αθήνα. Πρόκειται για διαδικασίες που απαιτούσαν ενίοτε έως και πολλούς μήνες για τη διεκπεραίωση τους.

Ταυτόχρονα, με την εξέλιξη αυτή αποσυμφορείται η διαδικασία κάθε εξαρτώμενης διοικητικής πράξης, όπως η έκδοση διαβατηρίων.

Τέλος, να υπενθυμίσω ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που άπτεται των θεσμικών σχέσεων των Αποδήμων με την Ελληνική πολιτεία και το οποίο επιλύθηκε χάρη στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, τιμώντας τις δεσμεύσεις της, αλλά και υλοποιώντας μια συνταγματική επιταγή που εδώ και χρόνια παρέμενε ανεφάρμοστη, προχώρησε στη ρύθμιση του θέματος της ψήφου των Αποδήμων μέσα από νομοθετικές διατάξεις που συγκέντρωσαν την αρμόζουσα για το σοβαρό αυτό ζήτημα πολιτική συναίνεση

Η δέσμευση αυτή υλοποιήθηκε με την ψήφιση του σχετικού νόμου 4648 τον Δεκέμβριο του 2019, ο οποίος, για πρώτη φορά στα χρονικά, έδωσε το δικαίωμα στους Ομογενείς μας να ψηφίζουν, εφόσον το επιθυμούν, από τον τόπο κατοικίας τους.

H δυνατότητα αυτή αποτελεί πλέον κεκτημένο για το πολιτειακό μας σύστημα, έστω και με την παρούσα διαδικασία, η οποία αποτελεί ένα πρώτο βήμα. Επιθυμία μας είναι τελικά να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, όλοι οι Ομογενείς μας, και εκφράζω τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί σύντομα.

Γνωρίζουμε ανθρώπους που περιμένουν μέχρι και ένα χρόνο για να δουν κάποιον στις Ελληνικές Προξενικές Υπηρεσίες στην Αυστραλία, υπάρχει κάποιο πρόγραμμα ή στρατηγική για να μειωθεί αυτή η καθυστέρηση; 

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία όλων των Προξενικών Αρχών μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ομογενών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνω τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των διοικητικών διαδικασιών για τη βελτίωση των παρεχόμενων προξενικών υπηρεσιών.

Πρόκειται  για καινοτόμες υπηρεσίες προς τους Ομογενείς μας, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερωθούν για να κάνουν χρήση τους, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη άνεση. Οι προσφερόμενες ψηφιακές υπηρεσίες αποτελούν ένα ακόμα βήμα υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, προωθώντας την εικόνα ενός φιλικού προς τον Απόδημο πολίτη κράτους. Παράλληλα, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της γραφειοκρατίας, την αποσυμφόρηση του φόρτου εργασίας και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Προξενικών Αρχών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των προξενικών υπηρεσιών δημιουργήθηκε από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η νέα ψηφιακή υπηρεσία «MyConsulLive». Στόχος της είναι η μείωση της φυσικής παρουσίας στους χώρους εξυπηρέτησης των Πρεσβειών, Γενικών Προξενείων, Προξενείων, καθώς και η εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων από πλευράς των πολιτών.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ραντεβού μέσω βιντεοκλήσης μεταξύ της Προξενικής Αρχής και του Έλληνα πολίτη – κάτοικου εξωτερικού για τη διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω της πλατφόρμας είναι: πιστοποιητικό μόνιμου κάτοικου εξωτερικού, βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης / γέννησης / διαμονής, αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης, δήλωση δικαιούχου σύνταξης, αιτήσεις / αναφορές.

Η υπηρεσία παρέχεται μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών». Η ταυτοποίηση του ενδιαφερομένου γίνεται με τη χρήση κωδικών Taxisnet για την επιβεβαίωση των στοιχείων, ενώ κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης η ταυτοπροσωπία θα διαπιστώνεται με την επίδειξη δημοσίου εγγράφου (ταυτότητα, διαβατήριο κ.α.). Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ηλεκτρονική ή ταχυδρομική αποστολή του αιτηθέντος εγγράφου.

Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί και ο Ψηφιακός Βοηθός Εικονικής Υποβοήθησης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (Chatbot). Η συγκεκριμένη εφαρμογή διασυνδέεται με όλες τις υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες ψηφιακές πλατφόρμες πληροφοριών και εξυπηρέτησης του Υπουργείου Εξωτερικών και παρέχει πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών και αιτημάτων που υποβάλλονται στις Προξενικές Αρχές καθώς και καθοδήγηση ως προς τους τρόπους διεκπεραίωσής τους.

Επίσης, όπως προανέφερα, από 1.1.2022 οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Προξενικών Αρχών μπορούν πλέον να καταχωρούν τα ληξιαρχικά γεγονότα που συμβαίνουν στο εξωτερικό, απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών». Αυτό σημαίνει ότι η μέχρι τώρα ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία διαρκούσε πολλούς μήνες, θα ολοκληρώνεται πλέον απευθείας, χωρίς την μεσολάβηση άλλων υπηρεσιών και σε πραγματικό χρόνο.

Ειδικά για την Υπηρεσία του «Μητρώου Πολιτών» να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με στοιχεία των Προξενικών Αρχών μας στην Αυστραλία, γίνεται ευρεία χρήση της από τους Ομογενείς μας και έχει επιταχύνει σημαντικά τη διεκπεραίωση των ληξιαρχικών πράξεων, με αποτέλεσμα οι Ομογενείς να έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιούν, εντός ημερών πλέον, σειρά ληξιαρχικών πράξεων που παλαιότερα διαρκούσε η ολοκλήρωσή τους πλέον του έτους.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς παλαιότερα, λόγω των καθυστερήσεων, οι ομογενείς αποθαρρύνονταν και δεν επεδείκνυαν την ίδια ‘επιμέλεια’ στην τακτοποίηση των ληξιαρχικών τους θεμάτων. Σημειώνω συναφώς, ότι, από έναρξης λειτουργίας του Μητρώου στην αρχή του έτους, ο αριθμός ληξιαρχικών πράξεων που διεκπεραίωσαν τα Προξενείο μας έχει σχεδόν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με παλαιότερα έτη.

Πολλοί ομογενείς που επιθυμούν να ζήσουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα ανησυχούν για το θέμα της διπλής φορολόγησης. Σίγουρα, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί, δεν μπορεί κάποιος να έχει εισόδημα σε άλλη χώρα – στην προκειμένη περίπτωση την Αυστραλία – το οποίο έχει φορολογηθεί, να φορολογείται ξανά. Επομένως, κατά την άποψή σας, τι μπορεί να γίνει; 

Το θέμα της διπλής φορολογίας απασχολεί πολύ σοβαρά τους Ομογενείς στην Αυστραλία, αλλά και τους Αυστραλούς επιχειρηματίες που επιθυμούν να ζήσουν ή να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς, ενώ υπόκεινται στους φορολογικούς κανόνες της Αυστραλίας, ενδέχεται να πρέπει να πληρώσουν φόρους στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί, επίσης, θέμα για ελληνικές εταιρείες ή για Έλληνες επενδυτές που επιθυμούν να ασκήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αυστραλία.

Η σύναψη της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, θα δώσει λύση στο πρόβλημα, καθώς θα αποτρέψει την υποχρέωση των φορολογουμένων να πληρώνουν δύο φορές για το ίδιο εισόδημα, διευκολύνοντας την επιχειρηματική συνεργασία και εξαλείφοντας τα φορολογικά εμπόδια μεταξύ των δύο χωρών.

Πρέπει να αναφερθεί ότι υπήρξε ανταλλαγή επίσημης αλληλογραφίας μεταξύ των δύο χωρών σε ανώτατο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων επιστολών μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών, όπου εκφράζεται η αμοιβαία ισχυρή δέσμευση για σύναψη της Σύμβασης το συντομότερο δυνατό.

Η Ελλάδα έχει συνάψει Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με 57 χώρες σε όλον τον κόσμο, οι οποίες έχουν ενισχύσει το εμπόριο και έχουν εξασφαλίσει μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Αυστραλία, εταίρο μας στον ΟΟΣΑ, είναι υψηλής προτεραιότητας για την ελληνική πλευρά και αποτελεί σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα σχολεία ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία χρειάζονται περισσότερο και πιο σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και περισσότερους καθηγητές που να γνωρίζουν πολύ καλά τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, έχετε εξετάσει εσείς και η ελληνική κυβέρνηση την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας σε αυτόν τον τομέα; 

Ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ομογένεια είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, καθώς η ελληνική γλώσσα αποτελεί τον άρρηκτο λώρο με τη μητέρα Ελλάδα, τον ακατάλυτο δεσμό με την Πατρίδα. Πρόκειται, αναμφίβολα, για κομβικής σημασίας ζήτημα για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και συνείδησης στον Ομογενειακό Ελληνισμό και σας διαβεβαιώνω για την τεράστια σημασία που του αποδίδουμε.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών έχει υλοποιήσει μεγάλο αριθμό υποστηρικτικών δράσεων για την προώθηση  της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και έχει αναπτύξει συνεργασίες με πολλούς ακαδημαϊκούς φορείς και φορείς της Ομογένειας.

Θα αναφερθώ καταρχήν στη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας Staellinika.com, ενός σημαντικού εργαλείου για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Αποτελεί καρπό της συνεργασίας μας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο  χρηματοδοτεί την πρωτοβουλία και με το  Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, στο Βανκούβερ του Καναδά.

Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση για την υποστήριξη των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο στους νέους Ομογενείς μας όσο και σε σύγχρονους Φιλέλληνες. Σήμερα η εφαρμογή αυτή, στην ολοκληρωμένη της έκδοση, είναι προσβάσιμη σε tablets και smartphones, καθώς και σε λειτουργικά συστήματα Android και IOS και είναι σε θέση να υποστηρίξει ένα μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων.

Στην παρούσα έκδοση οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι μαθητές μπορούν να αξιοποιήσουν νέες ενότητες μαθημάτων για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, οι οποίες απευθύνονται σε μαθητές διαφόρων ηλικιακών ομάδων. Τα μαθήματα αυτά περιλαμβάνουν Ελληνικά για Αρχάριους (ηλικίες 4+, 6+, 9+ και 13+), Ιστορία και Ελληνική Μυθολογία.

Ήδη, οι εγγεγραμμένοι μαθητές και σπουδαστές σε 157 χώρες έχουν ξεπεράσει τις 38.000 ημερήσιους εγγεγραμμένους χρήστες και 2 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ η πλατφόρμα έχει εισαχθεί σε όλα τα ελληνικά σχολεία της Βόρειας Αμερικής, του Ηνωμένου Βασιλείου και ήδη ξεκίνησε να χρησιμοποιείται από ορισμένα σχολεία της Αυστραλίας. Επίσης, είναι έτοιμη και θα παρουσιαστεί στο άμεσο μέλλον η έκδοση της στα ισπανικά και τα πορτογαλικά για τους Ομογενείς μας στη Λατινική Αμερική.

Η εφαρμογή αυτή είναι ήδη γνωστή σε όλη την Ομογένεια και έχει καταφέρει να γεφυρώσει δύο κόσμους, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την πρόσωπο-με-πρόσωπο διδασκαλία, αντιστρέφοντας και αναστρέφοντας τις δυσκολίες από τις συνθήκες απομόνωσης που επέβαλαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, και καθιστώντας ωφέλιμο και παραγωγικό το χρόνο όσων επιθυμούν να μάθουν Ελληνικά.

Θα αναφερθώ, επίσης, εν συντομία  σε ορισμένες από τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας, είτε απευθείας είτε μέσω των Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών και των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας, όπως η πολύπλευρη και έμπρακτη υποστήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό σε όλες τις βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένων των Εδρών Νεοελληνικών Σπουδών, η διοργάνωση θερινών προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, η χορήγηση υποτροφιών, η διοργάνωση διαγωνισμών για θεματικές ελληνικού πολιτισμού, γλώσσας  και ιστορίας, η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και διαδικτυακών ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων εμβέλειας.

Άλλωστε τα Πανεπιστήμια της Αυστραλίας, με Έδρες και Προγράμματα Ελληνικών Σπουδών πρωτοστατούν στη διοργάνωση συνεδρίων με αντικείμενο τις ελληνικές τέχνες και τα γράμματα. Ενδεικτικά αναφέρω τη στενή συνεργασία μας σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, καθώς και τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Macquarie στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, το οποίο φέτος έλαβε χώρα στο Καστελόριζο με θέμα «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Η Γενική Γραμματεία πρωτοστατεί, επίσης, σε εκδηλώσεις όπως ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, με παραγωγή υλικού, εκδηλώσεις, συνέδρια και στρογγυλά τραπέζια παντού σε όλον τον κόσμο.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ στα προγράμματα φιλοξενιών για νέους Ομογενείς μας, τα οποία ξαναρχίσαμε φέτος μετά από μια σύντομη διακοπή λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα για την Αυστραλία, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και την Χ.Α.Ν.Θ., διοργάνωσαν πρόγραμμα φιλοξενίας νεολαίας Απόδημου Ελληνισμού από τη Μελβούρνη, στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, από τις 9 έως τις 20 Ιουλίου 2022.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας 40 περίπου νέων από την Αυστραλία πραγματοποιήθηκε ξανά μετά από 20 χρόνια και στοχεύει στην επανασύνδεση των νέων Ομογενών με τις ρίζες τους, τη σύσφιγξη των δεσμών με τη χώρα καταγωγής τους και την ενίσχυση της εθνικής τους ταυτότητας.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά  τόσο τη σύγχρονη όσο και την αρχαία Ελλάδα, τα μνημεία της και τον πολιτισμό της, να αποκτήσουν νέες γνώσεις για τη γενέτειρα των προγόνων τους και να βελτιώσουν τα ελληνικά τους μέσα από την καθημερινή χρήση της γλώσσας.

Εμείς  υποστηρίζουμε σταθερά τη βέλτιστη στελέχωση και υλικοτεχνική στήριξη όλων των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης της Ομογένειας, για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη και άρτια λειτουργία τους, και προς αυτήν την κατεύθυνση  συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τους Συντονιστές Εκπαίδευσης στο εξωτερικό, για την υποστήριξη του έργου τους προς όφελος όλων των Ομογενών μαθητών μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τέλος, να σημειώσω ότι η Γενική Γραμματεία υποστηρίζει την προώθηση και ανάδειξη της Ελλάδας ως σημαντικού προορισμού για πανεπιστημιακές σπουδές, με υψηλής ποιότητας προγράμματα στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία, προγράμματα που μπορούν να αξιοποιήσουν ιδίως οι Ομογενείς μας. Στο πλαίσιο αυτό, σας αναφέρω τη διαδικτυακή πύλη Study in Greece για την προβολή διεθνώς της εξωστρέφειας των Ελληνικών Πανεπιστημίων, τόσο των ελληνικών όσο και των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών που διαθέτουν και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η χώρα σε Έλληνες Ομογενείς και σε ξένους φοιτητές.

Πηγή:Neoskosmos.com