Τεράστια η ανησυχία στον ελληνισμό του Παρισιού για την δραματική κατάσταση  των τμημάτων Ελληνικής γλώσσας

Επιστολή διαμαρτυρίας από την Ελληνική Κοινότητα Παρισίων και Περιχώρων για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ελληνόγλωσσης Παιδείας στα Σχολεία του Παρισιού εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς διδακτικού προσωπικού αποσπασμένου από την Ελλάδα. Η επιστολή υπογράφεται από:

Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Arago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Paul Bert

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Châtenay Malabry

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Sartrouville

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Αγίου Στεφάνου

Και έχει ως ακολούθως:

Η επιστολή

Tα δύο τελευταία χρόνια, η κατάσταση των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας στην περιοχή του Παρισιού έχει χειροτερέψει δραματικά. Οι εκπαιδευτικοί των οποίων λήγει η θητεία δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν μόνον 7 εκπαιδευτικοί για 500 περίπου μαθητές όλων των επιπέδων στα πέντε σχολεία της πόλης και των προαστίων του Παρισιού.

Πέρυσι, πολλά σχολεία αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην εφαρμογή συνδιδασκαλίας και κυλιόμενου ωραρίου, οι μαθητές δηλαδή παρακολουθούσαν μόνο τις μισές από τις προβλεπόμενες διδακτικές ώρες, για να μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο με δύο βάρδιες. Για τη φετινή σχολική χρονιά έχει πλέον επεκταθεί και η καταστροφική λύση της συνδιδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες, με αποτέλεσμα παιδιά πολλαπλών διαφορετικών επιπέδων να στοιβάζονται σε τάξεις υπεράριθμες, τμήματα επιπέδου Γυμνασίου – Λυκείου να λειτουργούν ανά δεκαπενθήμερο ή καθόλου, και νηπιαγωγοί να καλούνται να καλύπτουν όλο το δημοτικό! Φυσικό επακόλουθο και φέτος, η μείωση των ωρών διδασκαλίας και η έκπτωση της ποιότητας εκπαίδευσης.

Για να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία έχουμε ιδανικά ανάγκη από 18 εκπαιδευτικούς. Πέρυσι, τα σχολεία υπολειτούργησαν με 11 εκπαιδευτικούς. Γνωρίζουμε ότι για τη σχολική χρονιά 2022-2023 εκκρεμούν τέσσερεις αποσπάσεις, για τις οποίες δεν έχουμε καμία ενημέρωση πότε και αν θα γίνουν.

Η συγκεκριμένη πολιτική απομακρύνει τα παιδιά από τα ελληνικά σχολεία, τα οποία ωστόσο αποτελούν τον μοναδικό χώρο σωστής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, προώθησης της ελληνικής παιδείας και καλλιέργειας τής ελληνικής ταυτότητας και συνείδησης.

Σε μία πόλη όπως το Παρίσι, όπου τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών και μάλιστα των νηπίων έχει αυξηθεί ραγδαία λόγω της πρόσφατης εγκατάστασης ελληνικών οικογενειών, το Υπουργείο Παιδείας και το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Βρυξελλών αρνείται να εκτιμήσει τις ανάγκες των αποδήμων. Κανείς δεν απαντά στα συγκεκριμένα αιτήματα της Ελληνικής Κοινότητας και των Συλλόγων Γονέων που αγωνιούν για τα προβλήματα της  ελληνικής εκπαίδευσης στο Παρίσι και έχουν απευθυνθεί επανειλημμένως τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι φορείς του Ελληνισμού στο Παρίσι, η Ελληνική Κοινότητα και η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γαλλίας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να εξασφαλίσουν σχολικά κτήρια με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διδασκαλίας και να πραγματοποιηθούν αυτά τα μαθήματα. Η Ελληνική Κοινότητα συμβάλλει στη γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων, φροντίζει την αποστολή των βιβλίων και συνεργάζεται με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για την διεξαγωγή εξετάσεων πιστοποίησης ελληνομάθειας. Οι Σύλλογοι Γονέων, από την πλευρά τους, στέκονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών προσπαθώντας να διευκολύνουν το δύσκολο έργο τους, όπου και όπως είναι δυνατόν. Όμως όλες αυτές οι προσπάθειες δεν είναι δυνατόν να ευδοκιμήσουν, εάν δεν έχουμε την έμπρακτη στήριξη του ελληνικού κράτους και του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως αποδεικνύεται και από την κατάσταση που επικρατεί και στις γειτονικές χώρες, Βέλγιο και Ολλανδία, με μεγάλο ελληνικό μαθητικό πληθυσμό, η κακή διαχείριση αυτή των ελληνικών σχολείων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε συγκεκριμένη πολιτική του Υπουργείου που επιμένει στη μείωση του  εκπαιδευτικού προσωπικού. Οφείλεται στην αδιαφορία του για τη διατήρηση της ελληνομάθειας στα παιδιά της πρόσφατης μετανάστευσης και όσων έχουν γεννηθεί στη Γαλλία και τελικά στην άρνησή του να συνειδητοποιήσει ότι η εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για την παροχή σωστής ελληνικής παιδείας στα Ελληνόπουλα του εξωτερικού είναι μια τεράστια επένδυση με μεγάλα μακροπρόθεσμα οφέλη για το ίδιο το ελληνικό κράτος.

Ζητάμε, λοιπόν, την άμεση απόσπαση 8 ακόμα εκπαιδευτικών, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με αξιοπρέπεια τα ελληνικά σχολεία του Παρισιού και των περιχώρων. Ελπίζουμε και αιτούμαστε, επίσης, να σταματήσει η ψυχοφθόρα διαδικασία, που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, με τις αποσπασματικές και καθυστερημένες αποσπάσεις. Τα σχολεία ξεκινούν χωρίς να έχουν ακόμη τοποθετηθεί ούτε καν οι λιγοστοί εκπαιδευτικοί που προορίζονται για αυτά.

Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Arago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Paul Bert

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Châtenay Malabry

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Sartrouville

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Αγίου Στεφάνου