Δραματική η κατάσταση στην Ουκρανία: Ζητήθηκε εκκένωση της Χερσώνας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο την καρδιά της Ουκρανίας ανοίγοντας νέα μέτωπα. Την ίδια ώρα Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν έδειξαν για ακόμα μία φορά την στήριξη που προσφέρει η μία χώρα στην άλλη με τη Μόσχα να εκφράζει ανοιχτά την επιθυμία της για μετατροπή της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο.

Μακάιβ, Μπαχμούτ και Μίλοβε στο στόχαστρο των Ρώσων

Από νωρίς το πρωί σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε μια σειρά πυραυλικών επιθέσεων σκορπώντας και πάλι τον πανικό στους κατοίκους του Κιέβου αλλά και στα περίχωρα. Τρία μη επανδρωμένα αεροπλάνα, τα οποία χειρίζονταν ρωσικές δυνάμεις, έπληξαν τη μικρή πόλη Μακάριβ, δυτικά του Κιέβου, με αποτέλεσμα υποδομές κρίσιμης σημασίας να πληγούν από ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα-καμικάζι.Το Μακάριβ, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 55 χιλιομέτρων δυτικά του Κιέβου με τις ρωσικές δυνάμεις να πλησιάζουν ολοένα την ουκρανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, φιλορωσικές δυνάμεις υποστήριξαν σήμερα πως βρίσκονται προ των πυλών του Μπαχμούτ, αφού κατέλαβαν δύο χωριά κοντά σ’ αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, την οποία προσπαθούν από το καλοκαίρι να καταλάβουν.

Την ίδια στιγμή η Χερσώνα βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των επιθέσεων. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα πως τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται πως επιχειρούν να σταθεροποιηθούν κατά μήκος μιας νέας γραμμής μετώπου δυτικά του χωριού Μίλοβε, στη νότια ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας.

«Σφοδρές μάχες συνεχίζονται κατά μήκος αυτής της γραμμής, ιδιαίτερα στο δυτικό άκρο της, όπου η προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων σημαίνει πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν είναι πια πλευρικά προστατευμένες από τον ποταμό Ινχουλέτς», αναφέρει το υπουργείο στο Twitter.

Λίγο αργότερα ο διορισθείς από τη Ρωσία κυβερνήτης της ουκρανικής περιφέρειας, Βλαντιμίρ Σάλντο ήρθε να επιβεβαιώσει τις σφοδρές μάχες απευθύνοντας έκκληση προς τους κατοίκους της Χερσώνας να την να εγκαταλείψουν άμεσα λόγω των σοβαρών ζημιών που έχουν προκαλέσει ουκρανικοί πύραυλοι που όπως είπε «έπληξαν ξενοδοχεία, κατοικίες, αγορές – όπου υπάρχουν πολλοί άμαχοι».

Σφοδρές μάχες όμως εξελίσσονται και στην πόλη Λβιβ με τις σειρήνες αεράμυνας να ηχούν από το πρωί όπου όπως δήλωσε ο  περιφερειακός επικεφαλής  χτυπήθηκε στρατιωτική εγκατάσταση χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

 

Πηγή: skai.gr